Cummins, 'Türkiye' dedi

Cummins, 'Türkiye' dedi

Türkiye'de BMC'nin lisansörü olan Amerikan dizel motor ve aksamları üreticisi Cummins şirketi, yeni kuracağı hava, yağ ve yakıt filtresi ile jeneratör...

Türkiye'de BMC'nin lisansörü olan Amerikan dizel motor ve aksamları üreticisi Cummins şirketi, yeni kuracağı hava, yağ ve yakıt filtresi ile jeneratör fabrikası için 25 ülkeyi inceledikten sonra İzmir'de karar kıldı. İzmir Serbest Bölgesi'nde sıfırdan 70 milyon dolarlık yatırımla filtre ve jeneratör üretim tesisi kuracak olan firma, 800 kişiyi istihdam edeceği tesiste imal ettiği ürünlerin yüzde 85'ini ihraç edecek.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Cummins başkan yardımcısı ve üretim sorumlusu Ignacio Garcia, 2009'dan bu yana yeni fabrika için 25 ülkeyi detaylı olarak inceledikten sonra Türkiye'yi seçtiklerini bildirdi. İzmir'i seçme sebeplerini ise şöyle açıkladı: "Türkiye, Rusya, Orta Asya, Ortadoğu, Afrika'daki 1,5 milyar müşteriye ulaşmada coğrafi ve stratejik konuma sahip bir merkez görevi üstlenecek. Türkiye'de büyümemiz, Cummins'in büyüyen Avrupa pazarındaki ürün ve hizmet ihtiyaçlarına cevap vermesine de imkân sağlayacak. Türkiye, yetenekli işgücünün yanı sıra güçlü bir tedarik üssüne de sahip olan dinamik bir coğrafi bölge. Yerel şirketlerle de çalışmaya başlıyoruz. Böylece ek istihdam ve yatırım alanı da doğacaktır." İlk olarak filtrasyon tesisinin ardından da jeneratör üretiminin başlayacağını belirten Garcia, "Filtre ve jeneratör Türkiye'ye gelen işkollarımız. Gelecekte ise tam bir ürün portföyü ile Türkiye'de olmayı düşünüyoruz." dedi. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Hüseyin Aslan da, "İstihdam, ihracat ve oluşturduğu katma değer açısından üst düzey 5 yatırımcıdan biri olan Cummins'in İzmir'e gelmesi için 1,5 yıl çalıştık." dedi. Türkiye'deki yatırım ortamının iyileşme gösterdiğini hatırlatan Aslan, bunun meyvelerinin 2011 yılında alınacağını söyledi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir de, Cummins yöneticilerine, yatırım sürecinde yaşanabilecek herhangi bir aksaklık durumunda her zaman yardıma hazır olduklarını ifade etti.

Amerika'da 50 yıl önce taşıt filtresi üreterek işe başlayan Cummins'in 11 ülkede 16 tesisi bulunuyor. İzmir'deki tesis 17. fabrikası olacak. Columbus-Indiana merkezli şirket, dizel motor tasarımı ve teknolojileri, yakıt sistemleri, kontrolleri, egzoz, filtre sistemleri, emisyon çözümleri ve jeneratör üretiyor. 190 ülkede 5.200 bayii ve 40 bin çalışanı olan Cummins'in 2009 cirosu 10,8 milyar dolar.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.