“Büyük Gemi İstemiyoruz!”

“Büyük Gemi İstemiyoruz!”

Karada toplanan yüzlerce kişi, Hırvatistan ve Yunanistan'a gitmek üzere Venedik limanından ayrılan yılın ilk kruvaziyeri “MSC Orchestra"yı İtalyanca “Büyük Gemi İstemiyoruz!” anlamına gelen cümleler yazılı pankartları sallayarak karşıladı.

Koronavirüs pandemisine bağlı kısıtlamaların İtalya’da hafifletilmesinden sonraki süreçte Venedik'ten ayrılan ilk kruvaziyer gemisi olma unvanını yakalayan “MSC Orchestra,”5 Haziran Cumartesi günü yola çıktı. Ancak bu yola çıkışta, hem dev geminin kendisini hem yolcularını, hem de mürettebatını değişik bir sürpriz bekliyordu. Karada toplanan yüzlerce kişi, Hırvatistan ve Yunanistan'a gitmek üzere Venedik limanından ayrılan kruvaziyeri, İtalyanca “Büyük Gemi İstemiyoruz!” anlamına gelen cümleler yazılı pankartları sallayarak ve şehrin “kanatlı aslan” simgeli bayraklarını dalgalandırarak protesto etti. Protestocuların yaklaşık bir o kadarı da, irili ufaklı teknelerle koca geminin etrafında dolanarak, aynı pankartlar ve bayraklar eşliğinde protestonun denizdeki bölümünü gerçekleştirdiler. Protestocuların sözcüleri, “Bugün buradayız çünkü normalleşmeye kademeli dönüş evresinde başlatılan ve devamı gelecek kruvaziyer seferlerine tümüyle karşıyız. Söz konusu büyük gemiler, güzelim Venediğimizi ve gezegeni kirletip yok edebilecek nitelikte bir turizm modelinin unsurları ve böyle bir tehlikeye göz yumulamaz” şeklinde görüşlerini özetlediler. Diğer yandan, Venedik liman yetkilileri ve işçileriyle Venedik şehri yöneticileriyse ünlü “MSC Cruises” şirketince işletilen “MSC Orchestra”nın kentten ayrılışını, “kruvaziyer endüstrisini ve daha geniş anlamıyla bütün seyahat sektörünü çok sert şekilde vurup yaralayan COVID-19 sağlık krizinden sonra yavaş yavaş başlayan normalleşmenin somut bir göstergesi” olarak yorumlayıp memnuniyetle karşıladılar.

buyuk-gemi-istemiyoruz-venedik3.jpg14 yaşındaki, 92 409 grostonluk, 294 metre uzunluğundaki “MSC Orchestra” normalde 3000’i aşkın yolcu ve 1000’e yakın mürettebat taşıyabiliyor ancak bu defa, COVID-19 sosyal mesafe kuralları nedeniyle sadece yarı kapasitede misafiriyle seferini yapacak. Tecrübeli ve modern kruvaziyer gemisine 17 aydan sonraki ilk yolculuğunda, Venedik çıkışına dek sadece protestocularla dolu farkı boyutta tekneler değil aynı zamanda şehrin liman römorkörleri de eşlik etti. Römorkörler böylesi özel günlere özgü bir denizcilik geleneğini yineleyip, su püskürtmek suretiyle “MSC Orchestra”yı selamlayıp uğurladılar. Kruvaziyer sektörünün önde gelen kuruluşları, “İtalya Hükümeti’nin geçen Nisan ayında yolcu gemileriyle konteyner gemilerinin Venedik'in tarihi merkezine girmemesini, bunun yerine başka bir yere yanaşmaları gerektiğine karar verdiğini” bildiklerini fakat ilgili yasağın, kent lagününün dışındaki terminaller tamamlanana kadar yürürlüğe girmeyeceğini vurguluyorlar. Yine aynı kuruluşlar, söz konusu yasak çerçevesinde gemi trafiğinin bir kısmının gelecek yıldan itibaren yakındaki Marghera limanına yönlendirilebileceğini ve Venediğin kruvaziyer rotalarından bütünüyle çıkarılmasının doğuracağı onulmaz olumsuzluktaki ekonomik sonuçların tüm Venedik halkı tarafından yeniden dikkatlice irdelenmesi gerektiğini belirtiyorlar. “MSC Orchestra” ise bu sabah (7 Haziran), Yunanistan’ın Korfu adasına yanaşmış durumda.

Haber derlemesi: Dr. GÜNTÜRK ÜSTÜN - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.