Bu otomobil hava ile çalışıyor

Bu otomobil hava ile çalışıyor

Hindistan merkezli otomobil üreticisi Tata, yılları ucuz araba üretimi ile tanınan bir şirket. Dünyanın en ucuz arabası olarak tanınan Tato Nano’yu üreten...

Hindistan merkezli otomobil üreticisi Tata, yılları ucuz araba üretimi ile tanınan bir şirket. Dünyanın en ucuz arabası olarak tanınan Tato Nano’yu üreten şirket, 2.3 Milyar Dolar’a Jaguar ve LandRover gibi markaları da bünyesine katarak çıtayı yükseltmiş bir marka. Habere göre, ucuz otomobillerinin yanında Tata’yı farklı kılan işlerden biri de hava ile çalışan otomobilleri.

Yıllardan beri eski Formula 1 mühendislerinden Guy Negra önderliğinde sıkıştırılmış hava ile çalışan otomobiller üzerinde çalışan şirket, 2007 yılında üretim bandına soktuğu hava ile çalışan aracından sonra şimdi de benzer motorun geliştirilmiş bir versiyonunu üzerinde taşıyan AirPod modelini duyurdu.

Araç, bir kompresör yardımı ile deposuna sıkıştırılan havanın pistonları hareket ettirmesi ile hareketi sağlıyor. Dolu bir depo ile ortalama 200km yol katedebilen aracın deposunun dolum maliyeti ise 4TL’den daha az. Deposu yüksek basınç üretebilen kompresör yardımı ile kısa sürede dolabilen Tata AirPod’un içinde motora bağlı entegre bir kompresör de bulunuyor. Bu sayede aracı prize bağlayarak hava tankını doldurmak olanaklı hale geliyor. Ayrıca motora entegre bu kompresör, araç fren yaptığı esnada devreye girerek, bir miktar hava depolanmasını da sağlayabiliyor.

Henüz prototip olan bu modelin testleri ise devam ediyor.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.