Bu gemi tam 100 gün kendi kendine gidebilecek

Bu gemi tam 100 gün kendi kendine gidebilecek

Dünyanın en pahalı otomobillerini üreten şirketler arasında yer alan Rolls-Royce, denizcilik sektöründe çok büyük bir adım atmaya hazırlanıyor. 10 sene içerisinde piyasaya çıkması beklenen teknenin çok önemli bir özelliği var; kendi kendine gidebilmesi.

Otomotivin yanında savunma sanayi ve mühendislik alanlarında da faaliyet gösteren Rolls Royce, 100 gün boyunca kendiliğinden çalışabilen bir gemi inşa edeceğini açıkladı. 60 metrelik gemi, devriye ve gözetim yapacak, aynı zamanda mayın tespitine yardımcı olacak.

3500 deniz mili yol yapabilecek olan geminin maksimum hızı ise 25 knot olacak. Rolls-Royce tarafından yapılan açıklamada, önümüzdeki 10 yıl içerisinde gemicilik alanında insanlı ve insansız filoların geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapılacağı belirtildi. Açıklamada şirketin gemileri komuta etmek için insan müdahalesine gerek bırakmayan ve yapay zeka ile sensör kullanan akıllı bir farkındalık sistemi yarattığı kaydedildi.

Başkaları da var

Öte yandan insansız gemi üretiminde çalışan tek firma Rolls Royce değil. Norveçli YARA elektrikle çalışan ve kendi kendi gidebilen teknelerinin 2018'de denizlerde olabileceğini açıklamıştı. Sea Machines Robotics adlı bir girişim de, Boston Limanı'nda insansız bir deniz aracının testlerini gerçekleştiriyor.

Kaynak: Habertürk

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.