BP'de son umut: Kapak

BP'de son umut: Kapak

İngiliz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi'ndeki ham petrol sızıntısını önlemek için şimdi de 'kapak' yöntemini deniyor. İlk denemede 19 bin varil petrolün,...

İngiliz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi'ndeki ham petrol sızıntısını önlemek için şimdi de 'kapak' yöntemini deniyor. İlk denemede 19 bin varil petrolün, kurulan yeni sistem sayesinde bin varilinin suya geçmeden yakalandığı açıklandı. Dün faaliyete geçen bu sistemin, ileride, sızan petrolün yüzde 90'ını yakalaması hedefleniyor. BP yetkilisi Doug Suttles hedeflerinin, sızan petrolün yüzde 90'ını yakalamak olduğunu ve kurulan yeni sistemin, bunu başarmak için gerekli alt yapıyı sağladığını belirtti. Şimdilik sızıntının önlenmesi yönünde kısmi bir başarı elde edilmiş olduğu belirtiliyor. Deniz yatağında petrol kuyusunun ağzına monte edilen şapka sayesinde petrolün bir kısmı yakalanıyor ve hortumla yüzeydeki tankere aktarılıyor. Yeni yöntemle, petrolün denize yayılmadan önce vakumlanması ve bir gemide toplanması amaçlanıyor. BP, sızıntının olduğu deliği daha önce de tıpa, çimento ve ağır çamurla tıkama girişiminde bulunmuş ancak operasyonlar başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 46 günden bu yana devam eden sızıntıyı durdurma çalışmalarının BP'ye maliyeti de 1 milyar doları aştı. Kredi derecelendirme kuruluşlarının notunu düşürdüğü BP, şirket hissedarları ile de olağanüstü toplantı yaptı. BP yönetimi, yatırımcılara milyar doları aşan kayıp ve hisse düşüşlerine rağmen şirketin mali pozisyonu konusunda güvence verdi.

15 BİN KİŞİYE 40 MİLYON DOLAR ÖDEDİ

Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısı bölge ekonomisini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Bölgedeki 32 bin işveren ve çalışandan 15 bini gelir kaybına uğradığını açıklarken, BP'nin zarar eden kişi ve işletmelere 40 milyon dolardan fazla ödeme yaptığı bildirildi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.