Bordan 'motor yağı katkı maddesi'

Bordan 'motor yağı katkı maddesi'

Yaklaşık 10 yıldır bor minerallerinden bornitrür üzerinde laboratuvarda çalışarak üretilen "Boron Max" adlı ürünün, yakıtta yüzde 20 tasarruf sağladığı...

Yaklaşık 10 yıldır bor minerallerinden bornitrür üzerinde laboratuvarda çalışarak üretilen "Boron Max" adlı ürünün, yakıtta yüzde 20 tasarruf sağladığı iddia edilirken, motor sesini de en az seviyeye indirdiği belirtiliyor. Benzinle, motorinle, LPG ile çalışan bütün araçlarda kullanılabilen ürün, bazı büyükşehirlerde kulanılmaya başlanırken, Almanya ve ABD'ye de ihracatı yapılıyor.

Projenin mimarı Prof. Dr. Ay, borla ilgili 10 yıldan bu yana laboratuvar ortamında çalışma içerisinde olduğunu söyledi. 2006'da kurduğu şirketle laboratuvar ortamında elde ettiği birikimleri sanayiye aktarmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Ay, "Bu bağlamda, bornitür üzerinden (Boron Max) adlı bir ürün elde ettim. Motor yağı katkı maddesi olan ürünümüz, yerli ham maddelerle, çalışanlarla ve yerli makinelerle üretiliyor. Teknoloji için gereken bütün makineleri kendimiz oluşturduk. Deneyler sonunda elde ettiğimiz bornitrür, 900 santigrat dereceye kadar bile ısıtıldığında herhangi bir kimyasal değişime uğramıyor. Kendine has özellikleriyle motorlarda yağlayıcı olarak kullanılabiliyor. Hiçbir bileşik oluşturmadan, reaksiyona girmeden kullanılabiliyor. Bu özelliğiyle sürtünmeyi ve enerji kaybını en aza indiriyor.''

Elde ettikleri katkı maddesini ilk olarak kendi araçlarında kullandıklarını, daha sonra ürünün sürtünme kat sayısının ne aşamada olduğunu öğrenmek için İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) test ettirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Nuran Ay, değerlendirme sonucunda bornitrürün motordaki sürtünme kat sayısını yüzde 14 azalttığını tespit edildiğini kaydetti.

Boron Max adını verdikleri ürünü Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) sıfır bir otomobil motoru üzerinden denediklerini ve yapılan testlerde yağ katkısının yakıtta yüzde 20'ye varan tasarruf sağladığını tespit ettiklerinin altını çizen Prof. Dr. Ay, "Ürünü farklı sektörlerde kullanılması için piyasaya sürdük. Ürünü motor yağına ilave ettiğinizde yakıt tasarrufu sağlıyor, karbon emisyonunu da azaltıyor. Yağ ömrünü uzatıp araçtaki motor gürültüsünü en aza indiriyor. Ürün, nano boyutlu bor bileşiğinden oluştuğundan piyasadaki ürünlerden farklı, daha kaliteli" dedi.

Boron Max'ın benzinle, motorinle, LPG ile çalışan bütün araçlarda kullanılabildiğini dikkat çeken Prof. Dr. Ay, "Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki araçlarda, şehirler arası otobüs ve lojistik şirketlerinden Boron Max kullanılıyor. Son derece olumlu geri dönüşler var. Yurt dışında da ürüne talep var. Almanya ve ABD'ye de ihracat yapmaya başladık'' ifadesini kulandı.

5 litreye kadar olan araç motorlarında yağa 250 cl, 10 litre motorlarda 350 cl, 15 litrelik motorlarda da 500 cl Boron Max ilave edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ay, ''250 cl Boron Max ürünün 45, 350 cl ürünün 60, 500 cl ürünün de 90 liradan satışa sunuyoruz. Piyasada motor yağı katkı maddesi olarak satılan benzer ürünlerin fiyatları bizim ürünümüzün çok daha üstünde bir rakamdır. Artan talep üzerine üretim kapasitesini artırmak için çalışma içerisindeyiz" diye konuştu.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.