"Bizim gemiler suda değil ateşte yüzüyor"

"Bizim gemiler suda değil ateşte yüzüyor"

TOBB Başkan Yardımcısı Mete, “Geminin günlük kazancının birkaç katı gidere rağmen ayakta kalmaya çalışıyoruz” derken DTO Başkan Yardımcısı Kalkavan, “Türk denizcileri gemilerini ateşte yüzdürmeye çalışıyor” dedi.

Deniz Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, denizcilik sektörünün dünyadaki ekonomik yavaşlamadan kaynaklı sıkıntılar yaşadığına işaret etti. Mete, Türkiye’nin gemi ve yat ihracatının 2015’te yüzde 19 gerilediğini belirterek, “Geminin günlük kazancının birkaç katı giderimiz olduğu halde ayakta kalmaya çalışıyoruz” dedi.

Küresel kriz etkiledi

metin-kalkavan-002.jpgKüresel ticaret hacminin 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 14 daraldığını anlatan Mete, “Gemilerin değeri düşüyor. Pek çok firmamız, gemilerini piyasadan çekiyor, bekleme moduna alıyor. Gemi sanayimiz de bu durumdan olumsuz etkileniyor” diye konuştu.  Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sefer Kalkavan da küresel kriz ve coğrafyada yaşanan bölgesel sorunların Türk denizcilik sektörünü büyük sıkıntı içine soktuğunu belirterek, yapılan yatırımların karşılanamaz, mevcut işletmeler ve gemilerin çalıştırılamaz hale geldiğini kaydetti.

Sorunlar derinleşiyor

Gün geçtikçe sektörde yaşanan sorunların derinleştiğini ve kronikleşmeye başladığını dile getiren Kalkavan, şöyle konuştu: “Herkesin gemisi suda yüzer ama Türk denizcileri gemilerini ateşin içinde yüzdürmeye çalışıyor. Gemilerin günlük kazançları gemilerin günlük giderlerinin yüzde 20’sini karşılayamaz hale geldi. Bu hesapların içerisine finansman masraflarını da eklediğinizde denizciliğin tamamında sürdürülmesi mümkün olmayan bir tablo ortaya çıkıyor.”

halim-mete.jpgYabancı bayraklı yerliyi katladı

- Halim Mete’nin verdiği bilgiye göre sektörde 9 milyon DWT’lik kayıtlı gemi var.

- Türk sahiplik olarak bakıldığında bu rakam 25 milyon DWT’ya çıkıyor. Yani 16 milyon DWT’lik Türk bayrağında olmayan güç var.

- Bunun ana nedeni ise vergi ve maliyetlerin yüksekliği...

- Türkiye’de liman sayısı 100, marine sayısı ise 46.

- 5 bine yakın turizm bakanlığından işletme belgeli ticari yat bulunuyor.

- Su üstü ve su altı işletme sayısı ise 860.

konsey-toplantisi.Jpeg

 Yıldırım: Arz talebin iki katından fazla

 TOPLANTIYA katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Sektördeki arz kapasitesi talebin iki katından fazla, dolayısıyla taşımacıların hiçbiri hak ettikleri navlun gelirlerini elde edemiyor. Dünyanın yaşadığı gerçekleri göz önüne alarak, ülke olarak sektörün ayakta kalması ve daha fazla kan kaybetmemesi için neler yapabiliriz, bunları konuşacağız. Makul, uygulanabilir, ülke şartlarına uygun tedbirleri de alacağız” diye konuştu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise “Ülkemizin bu pastadan daha fazla pay alma zarureti ortaya çıkmaktadır. Bu hedefi yakalayabilmemiz için limanları, deniz taşımacılığını ve gemi inşa sanayimizi el birliği ile geliştirmemiz ve büyütmemiz gerekiyor” dedi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.