Benzine 10 günde ikinci kez zam yapıldı

Benzine 10 günde ikinci kez zam yapıldı

 Sektör yetkilileri, gece yarısından geçerli olmak üzere rafineri çıkışının yaklaşık yüzde 2 arttığını söyledi. Zam sonrasında İstanbul'da...

 

Sektör yetkilileri, gece yarısından geçerli olmak üzere rafineri çıkışının yaklaşık yüzde 2 arttığını söyledi. Zam sonrasında İstanbul'da 4,53 lira olan benzinin litre fiyatı 4,61 liraya yükselecek. Zamla birlikte 55 litrelik bir depo artık 253,55 liraya dolacak. Benzine son olarak 9 Mart'ta 9 kuruşluk zam yapılmıştı. 15 Mart'ta da motorine yapılan yüzde 3,08 zamla litre fiyatı ilk kez 4 lirayı aşmıştı.

Bu arada Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) uzmanları "Akaryakıt ne zaman 5 TL'ye ulaşır?" sorusuna cevap aramak için çeşitli senaryolar üzerinde çalışma yaptı. Çalışmada Türkiye'nin referans aldığı Akdeniz piyasasındaki fiyat artışları ve dolar kurundaki dalgalanmalar dikkate alınarak 5 ayrı senaryo oluşturuldu. Rafineri, dağıtım şirketi ve bayi payı ile vergiler sabit tutulup akaryakıttaki son bir aylık artış trendi devam eder ve döviz kuru da yüzde 12-13 düzeyinde yükselirse benzin 5 TL olacak. Yılbaşından beri Türkiye'de dağıtım şirketi ve bayi paylarında bir değişiklik olmadı. Benzinde dağıtım şirketinin litrede payı 21, bayinin payı 20 kuruş. Motorinde ise 23 ve 19 kuruş. Uzmanlar, Akdeniz piyasasındaki ekonomik ve siyasi belirsizliklerin fiyatları artıracağını belirtiyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.