"Belge fiyatı arttı haksız rekabet kalktı"

"Belge fiyatı arttı haksız rekabet kalktı"

Otobüs firmalarının yolcu taşıma belgelerinde yapılan fiyat artışını değerlendiren firma yetkilileri, haksız rekabetin önüne geçilmesi için iyi bir adım olduğunu söylediler. Yetkililer, artışların biletlere yansımayacağı bilgisini de verdiler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin 10 Ocak tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte, birçok değişiklik yer alırken bunların en dikkat çekeni ise yetki belgelerine yapılan zamlar ve evcil hayvanların taşınması konusu oldu. Yapılan değişikliklerde, otobüs firmalarının yolcu taşıması için gerekli olan B1, B2, D1 ve D2 belgelerine yüzde 400 ila yüzde 1000’e varan artış yapıldı. Otobüs firması kurulması için öncelikli alınması gereken D1 belgesi, 30 bin liradan 200 bin liraya çıktı. B1 Belgesinin fiyatı ise 60 bin liradan 250 bin liraya çıkartıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali (Otogar) Otobüs Firması Yetkilileri, belgelerdeki yeni artışların bilet fiyatlarını etkilemeyeceğini ve haksız rekabetin de önüne geçeceğini savundular.

otobus-haber.jpgÜNSAL:  BELGE YENİLETME ÜCRETLERİ ESKİ FİYATTAN YAPILMALI

Konya Otogarı Otobüs ve Yazıhaneler Derneği Başkan Yardımcısı Nevzat Ünsal, yeni düzenlemenin detaylarını anlattı. Ünsal yaptığı açıklamada, “Yeni yönetmelikle otobüsle yurtiçi veya uluslararası ticari ve tarifeli olarak yolcu taşımacılığı yapan kişi veya şirketlere verilen B1 isimli yetki belgesinin fiyatı 60 bin liradan 250 bin liraya çıkarıldı. Aynı şekilde otobüsle yurtiçi veya uluslararası ticari ve tarifesiz yolcu taşımacılığı yapanlara verilen B2 yetkisi belgesinin fiyatı da 25 bin liradan 180 bin liraya çıkarıldı. Yönetmelikle otobüsle ticari ve tarifeli yolcu taşımacılığı yapanlara verilen D1 yetki belgesinin fiyatı 30 bin liradan 200 bin liraya çıkarıldı. Özellikle D1 belgesi, otobüs firması kurulacak firma tarafından çıkartılıyordu. Yani bir firma, istenilen bu belgeleri bir defaya mahsus çıkartıyor. Belge yenileme ise 5 yılda bir oluyor. Burada asıl önemli olan konu ise 5 yılda bir yeniletilecek belgeler için mevcut fiyatın yüzde 20’si baz alınarak ödeme yapılıyor. Belge yeniletme tarifesinin eski fiyatlar üzerinden olmasını istiyoruz. Eğer böyle yapılırsa otobüs firmaları da ağır bir yükün altından kalkacaklar” diye konuştu.

ÖZKAYMAK: HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Özkaymak Otobüs Firması Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Özkaymak ise yeni düzenlemenin haksız rekabetin önüne geçeceğini dile getirdi. Özkaymak, düzenlemenin daha önce yapılması gerektiğini işaret ederek, “Otobüs firması kurmak için 4925 numaralı Karayolu Taşıma Kanunu’nda 150 koltuk kapasitede olması şartı koşuluyor. 150 koltuk demek 3 otobüs olması anlamına geliyor. Yani her 3-4 otobüsü olan kişi veya kişiler yolcu taşıma firması kurabiliyorlar. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki birçok ilde otobüs firmalarının ortakları ayrılarak kendi firmalarını kurdular. Böylece bu sektörde haksız rekabetin hızı daha da arttı. Yeni düzenlemeyle artık firma kurmak zorlaşacak. Bu düzenlemenin 2009 yılında gelmesi gerekiyordu” dedi.

VURAL: YENİLEME FİYATLARINA DÜZENLEME GELMELİ

Kamil Koç Firması Konya Yetkilisi Sami Vural ise artışların mevcut firmalara getireceği yükün ağır olmaması gerektiğini söyledi. Yeni fiyat artışlarının ilk defa firma kuracak kişilere veya şirketlere uygulanacağını söyleyen Vural, “Kanunda taşıma belgeleri her 5 yılda bir yenilenir. Bu yenilenmede mevcut tarifenin yüzde 20’si kadar ücret alınır. Eğer alınacak bu ücretler yeni rakamların üzerinden alınırsa firmalar bu konuda zorlanırlar. Yenileme fiyatları eski tarifeye göre alınmalı. Bunun yanında birde mazot, köprü ve otoyol geçiş ücretleriyle, otogar çıkış ücretleri zaten çok fazla. Firmalar olarak bu konularda zorlanıyoruz. Bu konuda yeniden bir düzenleme istiyoruz” diye konuştu.

BELGELER 5 YILDA BİR BELİRLENİYOR

Yönetmelik gereği karayolunda motorlu taşıtlarla yolcu ve eşya taşıyan kişi ve şirketlerin Ulaştırma Bakanlığı'ndan yetki belgesi alması gerekiyor. Belgeler şirket kurulurken, şirkette değişiklik yapılırken zorunlu olarak alınıyor ve belgeler 5 yılda bir yenileniyor. Bu belgeler için firma ve taşıtlara göre farklı tutarlarda ücretler alınıyor. Yenileme ve kayıp nedeniyle alınan belge ücretlerinde indirim yapılıyor.

hayvanserler-otobus.jpgEN ÇOK HAYVANSEVERLER MUTLU

10 Ocak Cuma günü Resmi Gazetede Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik değişikliği yayımlandı. Buna göre karayolu taşımacılığında evcil hayvanların taşınması kararı çıktı. Değişen yönetmeliğin 5’inci maddesine göre; aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilecek. Kararın çıkmasına hayvanseverler sevinirken, bazı vatandaşlar uygulamanın yolculuk esnasında sorunları beraberinde getireceğini umduklarını dile getirdiler.

HAYDOSEV BAŞKANI: KARAR İSABETLİ OLDU

Mevlana Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (HAYDOSEV) Başkanı Gonca Cansoy, kararın hayvanseverler için büyük sevinçle karşılandığını söyledi. Geçmişte böyle bir kararın alınması için uğraşlar verdiklerinin de altını çizen Başkan Cansoy, “Karar çok isabetli oldu. Daha önceleri hasta hayvanların nakli için oldukça zorlanıyorduk. Kararın değişmesiyle birlikte artık hayvanlarımızı biletli olarak taşıyabileceğiz. Arabası olmayan hayvanseverlerimiz böyle bir kararın çıkmasını bekliyorlardı. Hayvanseverlerimiz de bu konuda oldukça hassas davranmalı. Bunun yanında vatandaşlarımızın da hayvanseverlerimize ve hayvanlarına saygılı davranmaları gerektiğini hatırlatıyoruz.” dedi.

YAŞAR: HAYVANSEVERLERİMİZ BİLİNÇLİ OLMALI

Konya Veteriner Odası Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aşkın Yaşar ise kararın hayvanseverler için büyük bir sevinçle karşılandığını söyledi. Yeni kararla birlikte yaşanan bazı sorunların ortadan kalktığının altını çizen Başkan Yaşar, “Karar, evcil hayvanların bagaj kısmında taşınmasını tamamen serbest kılıyor. Bu insanlarımız için yapılan büyük bir kolaylıktır. Hayvan besleyen kişilerin kesinlikle eğitimli ve çevresine saygılı kişiler olması gerekiyor. Kararda koltukta kafes içinde taşınabileceği yer alırken aynı zamanda bagajda da taşınabileceği yer alıyor. Hayvanseverlerimiz bu konuda çok saygılı davranmalılar ve insanları rahatsız edecek evcil hayvanlarımızı bagajda taşımalılar. Çok gürültü çıkaran evcil hayvanlarımız olabilir, bu hayvanlarımız araç içinde diğer yolcular rahatsız olursa bazı tartışmaları da beraberinde getirecektir. Bu tartışmaları hiç ortam vermemek için bu tip hayvanlarımızın bagajda taşınması daha uygun olur. Bunun için hem hayvanseverlerimizin hem de vatandaşlarımızın  birbirlerine karşı büyük bir saygı ve anlayışla yapmaları gerekiyor. Yönetmelikteki karar, inşallah bu şekilde devam eder ve herkes memnun olur” diye konuştu.

FİRMALARDAN BİLİNÇLİ VE SAYGILI OLMA VURGUSU

Otobüs firma yetkilileri bu konuda herkesin birbirine saygılı olması gerektiğinin altını çizdiler. Özkaymak Otobüs Firması Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Özkaymak, uygulamanın yasal boyuta taşınmasının en çok firmaları sevindirdiğinin altını çizdi. Özkaymak, düzenlemenin uygulama sırasında bazı zorluklar da getireceğini vurgulayarak, “Hayvanseverlerimiz bu konuda gereken bilinçte olmalılar. Evlatları gibi sevdikleri hayvanlardan başkasının rahatsız olmaması için yanlarında koltuk almalarını öneriyoruz. Bunun yanında başkalarını rahatsız edecek hayvanların da veteriner kontrolünde uyutulması daha güzel olur. Yine, yolculuğu insanlarla birlikte geçirecek hayvanların gerekli belgelere sahip olması gerekiyor” dedi.

Kamil Koç Firması Konya Yetkilisi Sami Vural ise, uygulamanın yeni başladığını ve insanların buna alışmasının zaman alacağını belirterek, “Bazı yolcuların hayvanlara alerjisi, korkusu gibi durumları olabiliyor. Hayvanlara alerjisi olan birinin yanındaki yolcunun taşıdığı hayvandan rahatsız olması çok tabii bir durum. Uygulamada bazı zorluklarla karşılaşacağız. Bunların olmaması için hayvanseverlerimizin hayvanları için koltuk almalarını öneriyoruz. Uygulamada bir aksaklık olmaması için yolcuların hayvanseverlere, hayvanseverlerin de yolculara saygılı, bilinçli davranmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Servet R. ÇOLAK – anadoludabugün.com.tr

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum