Bakanlık randevulu sistemde ısrarlı

Bakanlık randevulu sistemde ısrarlı

Dün itibariyle, Ticaret Bakanlığı’ndan lojistik kuruluşlarına gönderilen duyuruda, Kapıkule Gümrük Kapısı’ndan çıkacak tüm TIR’ların randevulu sanal sıra (RSS) sisteminden alacakları randevu ve karekodlarla geçiş yapabilecekleri bildirildi.

Ticaret Bakanlığı, belki doğruya götürebilecek ancak, hiçbir ön çalışma yapılmadığı için “ölü” doğacağı kesin olan bir sistemin uygulanmasındaki ısrarını sürdürüyor.

Politikacının her şeyi bilmesi gerekmez. Hangi konuda bir reform yapılacaksa, konunun uzmanına danışılır ve deneme-yanılma süreçlerinin ardından devreye alınır. Ama RSS sisteminde bu böyle olmadı. TOBB’un ilgili komisyonu karşı, lojistik kuruluşları karşı, TIR’ları kullanan sürücüler karşı ama Bakanlık “ille de uygulayacağım” demekte.

Hükümetin, TIR kuyruklarından çok rahatsız olduğunu biliyoruz. Bunu da kuyruktaki TIR’ları TIR parklarına almakla çözebileceklerini düşündüler. Yeter ki, kuyruk olmasın. Israrla söylüyoruz önceki gün işlenen vahşi cinayetin hiçbir mazereti olamaz. Ama saatlerce beklemek insanın psikolojisini bozabilir. “Herkes randevulu geçiş yapacak” diyorsunuz. İnsanların kafasındaki “herkes eşit ama bazı firmaların araçları daha eşit olabilir” şüphesini nasıl yok edeceksiniz? Bu şüphenin günü geldiğinde eyleme dönüşebileceğini öngöremiyor musunuz?

BU SORULARI NASIL YANITLARSINIZ?

Geniş bir coğrafyaya sahip ülkemizin her köşesinden ihraç malı yükleyen araçların kapı için randevu alıp randevu saatine uyabilmesi ne kadar mümkün olur?  Örneğin Gaziantep’ten yükleyen bir araca verilecek randevuya yaklaşık 1400 km güzergahı gidecek bir aracın uyması nasıl beklenebilir ki? Keza İstanbul’dan yükleyip iç gümrükte ihraç işlemlerini tamamlamış bir araca 3-4 günlük randevu verilmesi halinde ikametgahı taşrada olan sürücü nerede ve nasıl bekleyecektir? Sürücü, aracı bırakıp evine giderse operasyonel takibi ve zamanında yönlendirilmesi nasıl sağlanacaktır? Ayrıca ihracat yükleyip gümrüklemiş aracın çalınma ya da mülteci girme tehlikelerine karşı güvenliği nasıl sağlanacaktır?

 Randevulu araçların ortalama gelebilecekleri saatlerin dışında kapıya varmaları halinde nasıl bir kaydırma yapacaksınız? Bir kaos olmayacağından emin misiniz?

Sınır kapılarında ülkemizin başlattığı TIR parkı uygulamasına Bulgaristan da aynı modeli örnek alarak başlattı. Bizi örnek almaları güzel ama bu durum ihraç yüklerinin hızını kestiği gibi, maliyetleri de artırmıştır. Türkiye RSS sisteminde de ısrar ederse korkarım ki, Bulgaristan ve diğer komşu güzergah ülkeleri de aynı modeli uygulamaya kalkışacaklar ve kara taşımacılığı yapılamaz hale gelecektir. Öyle bir durumda randevulardaki karmaşıklık ve sistemsel hatalardan dolayı bir aracın örneğin Almanya’ya varması 15 günü bulabilecektir.

Her reformun öncesinde mutlaka karşı çıkan birileri de olacaktır. Bizi de onlarla karıştırmayın lütfen? Sektör basını olarak, biz “aynı tavanın balıkları” olduğumuzun farkındayız. O nedenle lojistik işi yapanın ayağına diken batmadan uyarı görevimizi yapıyoruz. Çünkü o diken batarsa bizim de canımız yanacaktır.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

BAKANLIK’TAN GELEN YAZI

15.09.2020 GUNU SAAT 24:00'DAN ITIBAREN KAPIKULE GUMRUK KAPISINDAN CIKACAK TUM TIRLAR, RANDEVULU SANAL SIRA (RSS) SISTEMINDEN ALACAKLARI RANDEVU VE KAREKOD ILE ISLEMLERINI GERCEKLESTIRECEKTIR.SURUCULERIN KAPIKULE'YE RANDEVU SAATLERINE UYGUN SEKILDE VARMALARI ONEM TASIMAKTADIR.TUM SURUCULERE SAYGIYLA DUYURULUR. B001

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.