Avis iki yılda iki kat büyüyecek

Avis iki yılda iki kat büyüyecek

Avis Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İnan Ekici, pazardaki sermaye, işgücü ve teknoloji yatırımlarının da eklenmesiyle şu anda 145 bin adet olan günlük...

Avis Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İnan Ekici, pazardaki sermaye, işgücü ve teknoloji yatırımlarının da eklenmesiyle şu anda 145 bin adet olan günlük ve operasyonel kiralamadaki araç sayısının gelecek beş yılda 2 katına ulaşacağını bildirdi.

Ekici, Türkiye'de araç kiralama sektörüne ve Avis'e ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de günlük ve operasyonel araç kiralama sektörünün son 10 yıldır ciddi bir büyüme trendi içinde olduğunu kaydetti.

Ekici, 2011 yılında da 3 milyar dolarlık araç parkı değerine ulaştığı tahmin edilen sektörün başarılı bir grafik sergilediğini dile getirerek, yükselen bu grafiğin sürdürülebilir olması için bir takım hukuki tedbirlere ihtiyaç olduğunun muhakkak olduğunu kaydetti.

Pazardaki sermaye, işgücü ve teknoloji yatırımlarının da eklenmesiyle şu anda 145 bin adet olan günlük ve operasyonel kiralamadaki araç sayısının gelecek beş yılda 2 katına ulaşmasının öngörüldüğünü ifade eden Ekici, Türkiye'de yılda her 10 bin kişiye düşen kiralık araç sayısı 2 adet iken, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu sayının 50 araca kadar çıktığına işaret ederek, Türkiye'de kişi başına düşen araç kiralama harcamasının 1,3 avro iken, bu rakamın Macaristan'da bile Türkiye'nin yaklaşık 3,5 katı olduğunu anlattı.

Türkiye'nin uzun dönemli kiralama tarafında da Avrupa'nın oldukça gerisinde olduğunu ifade eden Ekici, ''Ülkemizde uzun dönemli araç kiralama kapsamında 130 bin araç bulunuyor. 2007 yılında ticari araçların kiralanmasına ilişkin düzenleme sonrası araç parkı 20-25 bin adet azaldı. Sektör 2008 yılından bugüne ancak bu kaybı telafi ederek bir miktar daha büyüdü. Bazı Avrupa ülkelerinde sadece 1 firma bile Türkiye pazarına eş değer araç adedine sahip durumunda bulunabiliyor'' diye konuştu.

Ekici, günlük kiralama sektöründe, ekonominin gelişmesiyle artan ticari amaçlı seyahatlerin sektöre katkısının bilindiğini ifade ederek, kongre turizminin gelişmesinin de yine araç kiralama potansiyelini artırdığını anlattı.

Yine yurtiçi-yurtdışı turizm amaçlı seyahatlerin, Türkiye'nin tanıtımlarının artması ve avronun Türk lirası karşısında değer kazanması gibi etkiler sayesinde de sektörün giderek büyüdüğüne işaret eden Ekici, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunun yanında, son dönemde özel havayolu şirketlerinin sayısının artması da sektörün önünü açan gelişmelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. İç hat yolcu sayısı son 3 yılda yüzde 53, dış hat yolcu sayısı ise yüzde 33 arttı. Bireyler artık uzak mesafeler için kendi aracını kullanmak yerine uçağı tercih etmeye ve sonrasında araç kiralamaya başladı. Buna paralel havalimanlarında açılan araç kiralama ofisleri sayısında ciddi yükseliş var. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye, önümüzdeki 20 yıl içinde Avrupa hava trafiğine en fazla katkı yapacak 2. ülke konumunda.

Yine eğitim seviyesindeki artışın araç kiralamanın artık lüks değil önemli bir tasarruf yolu olduğunu gözler önüne sereceğini düşünüyoruz. Yakın gelecekte sadece bireylerin değil, şirketlerin ve devletin de verimlilik ve maliyet uygunluğundan kaynaklı pazarı büyüteceğine inanıyoruz.''

İnan Ekici, son dönemde artan talebe paralel filodaki lüks araçların payını artırdıklarını, 4x4 SUV modellerin yanında Mercedes C180 K, Volvo S60, BMW 3.16 ve Minicooper gibi markaları da ekleyerek araç parkını genişlettiklerini anlattı.

Lüks araçlara talebin, hedef ve beklentilerinin üzerinde oldukça iyi gittiğine değinen Ekici, ''Günlük kiralama işinde lüks araçların da uygun fiyata kiralanabildiğini göstermek ve bu hizmeti geniş bir seçenek listesi ile sunmak istiyoruz'' dedi.

Ekici, Avis olarak kısa ve uzun süreli kiralamayı bir arada yapan, sektörün en güçlü oyuncusu olduklarını ve kısa süreli araç kiralama sektöründe yüzde 17'lik pazar payları ile uzun yıllardır liderliklerini sürdürdüklerini belirtti.

Geçen yıl da günlük ve operasyonel kiralama işinde müşteri beklentileri ve memnuniyetini karşılamaya yönelik attıkları adımlar paralelinde yüzde 15 oranında büyüdüklerine değinen Ekici, 2010 yılında 130 milyon lira ciro elde ettiklerini dile getirdi.

Ekici, Avis olarak kısa süreli kiralamada bu yıldan itibaren iki yılda iki kat büyüme hedeflediklerini dile getirerek, uzun dönemli kiralamada ise 5 yılda 3 kat büyüme planlarını olduğunu, bu yılın ilk çeyreğinde sergiledikleri yaklaşık yüzde 50 büyüme performansın, hedefe ulaşmada başarılı olacaklarının kanıtı olduğunu söyledi.

Günlük kiralama da araç parklarının yüzde 80'inin B ve C segment araçlardan oluştuğunu, dizel araç adedini de yüksek tuttuklarını ifade eden Ekici, filoda ayrıca son dönemde artan talebe paralel lüks araçların payını artırdıklarını, lüks segmentte filolarına 4x4 SUV modellerin yanında Mercedes C180 K, Volvo S60, BMW 3.16 ve Minicooper gibi markaları da ekleyerek araç parkını genişlettiklerini anlattı.

Bu duruma Türkiye'deki müşteri beklenti ve ihtiyaçlarının farklılaşması da buna eklenince, kendilerinin de araç parkına lüks segment markaları ve modelleri hızla ekleyerek bu değişime öncülük ettiklerini dile getirdi.

Lüks araçlara talebin, hedef ve beklentilerinin üzerinde oldukça iyi gittiğine değinen Ekici, lüks segmentin toplam araç parkının içindeki payının yüzde 12 olduğunu dile getirdi.

Ekici, ''Günlük kiralama işinde lüks araçların da uygun fiyata kiralanabildiğini göstermek ve bu hizmeti geniş bir seçenek listesi ile sunmak istiyoruz. Bunun yanında yabancı müşterilerimizin sadece hizmet kalitemiz ile değil aynı zamanda araç parkımız ile de alışageldikleri hizmeti eksiksiz almalarını istiyoruz'' dedi.

Önümüzdeki dönemde de filolarını büyütmeyi hedeflediklerini ifade eden Ekici, ''Avis ve Budget markalarımızla yılın en hareketli dönemi olan Haziran-Ağustos ayları arasında 700 adedi bayilerimizin olmak üzere toplamda 4 bin 700 araç ile günlük kiralamada müşterilerimize hizmet vereceğiz. Yılsonunda ise operasyonel ve günlük kiralama toplamında araç parkımızı 16 bin 500 adet ile kapatmayı planlıyoruz. Hizmet ağımızı da aynı ölçüde genişleteceğiz. Avis'in, Sivas'ın ardından yeni ofis açılışı yapacağı noktalar Denizli, Çanakkale, Kaş ve Eskişehir olacak. Budget ise hizmet anlayışını Erzurum, Malatya, Diyarbakır ve Konya gibi kentlere de taşıyacak'' diye konuştu.

Ekici, sektördeki bazı oyuncuların yüksek risk alarak ticari kurallar dışında hareket ettiğini gözlemlediklerini vurgulayarak, bu tür firmaların zararlarını müşteri ve sağlayıcılardan karşılayacağı ortamlar yarattıklarını, dolayısıyla finansal kaynakları ve altyapıları gereği ekonomik dalgalanmalardan kolay etkilenecek bu tür girişimcilerin pazarı zarara uğratacağını, bu yüzden sektörde müşteri haklarını koruyan değerlerin benimsenmesini sağlayacak iş yapma kurallarının getirilmesinin elzem olduğunu sözlerine ekledi. 

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.