Asyaport, "Tek Pencere"de pilot liman olacak

Asyaport, "Tek Pencere"de pilot liman olacak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca limanlarda yapılan gümrük işlemlerinin sadeleştirilerek elektronik ortamda takip edilmesine yönelik 'Liman Tek Pencere Sistemi' Tekirdağ Asyaport Limanı'nda pilot olarak uygulamaya alınacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca limanlarda yapılan gümrük işlemlerinin sadeleştirilerek elektronik ortamda takip edilmesine yönelik çalışmalardan bir tanesi olan Liman Tek Pencere Sistemi yarın Tekirdağ Asyaport Limanı'nda pilot olarak uygulamaya alınıyor.

Liman Tek Pencere Sistemi ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tarafından istenilen 16 adet kağıt belge ile Liman Başkanlığı tarafından aranan 15 adet sertifika ve 406 adet veri elektronik ortamda sunulabilecek.

Liman Tek Pencere Sisteminden beklenen faydalar

"Acentelerce geminin liman sahasındaki işlemleri ile ilgili bilgi ve belgelerin defaten sunması nedeniyle oluşan bürokratik kırtasiyeciliğin önüne geçilecek. Geminin limana varışından ve çıkışından önce acenteler tarafından yapılan bildirimler tek bir veri tabanından girilecek ve limanlarda işlem yapan tüm kamu kurumlarının işlemlerinin sonuçları bu sistemden takip edilecek. Kağıt ortamda işlem yapılması nedeniyle oluşabilecek suistimallerin önüne geçilecek. Sağlıklı istatistik üretilecek ve tüm limanlarda işlemler standart ve etkin bir şekilde uygulanacak. İşlemlerin hızlanmasından dolayı demuraj ve ardiye ücretlerinde meydana gelecek düşüş sayesinde girdi maliyetlerinde azalma sağlanacak. Elektronik belgelerin kullanımı aktif hale gelecek. Üretim sürecinde kullanılacak girdinin ekonomiye bir an önce kazandırılması suretiyle yatırım ortamının iyileştirilmesi, eşyanın gelişinden teslimine kadar geçen sürenin kısaltılarak maliyetlerin azaltılması, denizyolunda en etkin entegrasyon modelinin kurulması, önceden alınan bu bilgilerle kurumlar tarafından daha koordineli ve etkin risk analizi yapılabilmesi amaçlanmaktadır."

Bu kapsamında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinesinde geliştirilen Liman Tek Pencere Sistemi, 1 Haziran 2018 tarihinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile birlikte Tekirdağ Asyaport Limanı'nda pilot olarak uygulanacak. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.