Araç satışları 4 kat artış gösterdi

Araç satışları 4 kat artış gösterdi

Bu rakamın 60 bine yakını eylül ayı içinde gerçekleşti. Özellikle son birkaç gün içinde satışlar normalin 3-4 katı artış gösterdi. Fırsatı kaçırmamak...

Bu rakamın 60 bine yakını eylül ayı içinde gerçekleşti. Özellikle son birkaç gün içinde satışlar normalin 3-4 katı artış gösterdi. Fırsatı kaçırmamak için bayilere akın eden müşterilerden bazıları istedikleri renkte araç bulamamalarına rağmen "Ver, hangi renkte olursa olsun." demek durumunda kaldı. Bayiler son hafta taleplere cevap vermek için ek mesai yaparken, vergi daireleri de bugün saat 21.00'e kadar açık kalacak.

15 Mart-15 Haziran döneminde 1.6 litrenin altındaki otomobillerde yüzde 37'den yüzde 18'e indirilen ÖTV, araç başına yüzde 14-15 oranında indirim sağladı. 15 Haziran sonrası ise daha büyük hacimli otomobillerde indirim kalkarken söz konusu grupta ÖTV oranı yüzde 27'ye yükseldi, ticari araçlardaki indirim oranları da azaldı. Bu değişim temmuz ve ağustos aylarında tatilin de etkisiyle satışların yarı yarıya azalmasına neden oldu. Otomobil müşterisi eylül ayı ortalarından itibaren yeniden bayilere gidip gelmeye başladı.

Birçok marka, tüketiciler nazarında negatif bir etki olmaması için en azından her modelin bayilerde bulunmasını sağlıyor. Son bir haftadır showroom trafiğinin indirimin daha çok olduğu haziran ayı ortalarından daha fazla olduğunu belirten Peugeot yöneticileri, stokların yeterli miktarda olduğunu, hemen hemen tüm versiyonlarda müşteriye cevap verilebildiğini dile getirdi. Model olarak sıkıntı yaşanmasa da bazı versiyonların son 2-3 gündür bayilerde bulunamadığını söyleyen Opel ve Chevrolet yöneticileri, bayilerin stok maliyetlerini kontrol edebilmek için dikkatli davrandığını ve bu yüzden çok satan versiyonlara odaklanıldığını ifade etti. ÖTV indirimi için son güne girilirken otomotivciler, sektörü uzun süreli taşıyacak projeler üzerinde odaklanıyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı İbrahim Aybar, ÖTV indirimi ile iyi bir dönem yaşandığını ancak devamlılığı olan adımlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Tofaş CEO'su Ali Pandır da sektörün uzun vadeli gelişimi için ÖTV ve ticari araçta KDV'nin kademeli olarak azaltılması gerektiğini dile getirdi. Sektörde birçok yönetici, satışları teşvik edici bir hurda indirimi ya da ÖTV oranlarının kalıcı olarak indirilmesini savunuyor.

Fiat Marka Direktörü Okan Baş, son iki gün içinde sadece Türkiye çapında Fiat bayilerine çok yoğun ziyaret olduğunu söyledi. Ürün tedariki konusunda ciddi sorun olmadığını belirten Baş, sadece iki günde binden fazla ziyaretçi, 650'den fazla telefonla kontak sağlandığını ifade etti. Ford Otosan Pazarlama Müdürü Serhan Turfan, bir haftadır yoğunluk yaşandığını ve bayilerin bu durumdan çok memnun olduğunu dile getirerek, "Mümkün olduğu kadar talebi karşılamaya çalışıyoruz ama otomatik şanzıman ya da çok tutulan renklerde ürün bulunamayabiliyor." dedi.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.