Ambarlı Limanı'nda "zehirli oyuncak" operasyonu

Ambarlı Limanı'nda "zehirli oyuncak" operasyonu

İstanbul'da düzenlenen operasyonda, Çin'den yurda sokulmaya çalışılan yüzbinlerce zehirli oyuncak ele geçirildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin de operasyonu gerçekleştiren gümrük muhafaza ekiplerini kutladığı belirtildi.

Ambarlı Limanı'nda Çin'den gelen konteyner içerisinde kaçak oyuncak ele geçirildi. Çin'den gelen konteyner, Ambarlı Liman sahasından çıkarılmadan önce Konteyner Takip Sistemi üzerinden konteynere ait evraklar sorgulandı. Yapılan sorguda, konteynerin çıkış listesinde yer almadığı tespit edilince muhafaza memuru evrakların sahte olduğundan şüphelendi. Bunun üzerine muhafaza memuru konteynerin çıkış işlemlerini yavaşlattı ve hemen İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerine haber verildi. Olay yerine gelen gümrük muhafaza ekipleri, ibraz edilen çıkış fişinin daha önce başka bir firma adına düzenlendiğini ve yeniden kullanılmaya çalışıldığını tespit etti. Bunun üzerine konteyner detaylı olarak aranmak üzere arama hangarına yönlendirildi. Yapılan arama sonucunda konteynerde piyasa değeri 320 bin 077 lira olan, 12 bin 500 adet oyuncak, 2 bin adet çanta, 8 bin 800 adet cüzdan, 2 bin 600 paket magnet harf, 52 bin 800 adet kalem, 11 bin adet tarak ve 5 bin 800 adet ayna ele geçirildi.

Kaçak eşyalara el konuldu, olaya karışan 2 şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, oyuncakların sağlık açısından bir tehdit içerip içermediğinin belirlenmesi için numunelerini alarak İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı İstanbul Laboratuvar Müdürlüğü’ne gönderdi.

OYUNCAK DEĞİL ZEHİR

Oyuncakların yapılan laboratuar testlerinde şok edici bir sonuç çıktı. Yüz binlerce çocuğa satılması planlanan oyuncakların, ‘kanser’, ‘kısırlık’, ‘üreme bozukluğu’ ve ‘sinir sistemi bozukluğuna’ yol açan yüksek miktarda “Azo Boyar”, “Fitalat” ve “ağır metaller” içerdiği belirlendi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.