Allison'dan orta hizmet kamyonları için xFE şanzıman

Allison'dan orta hizmet kamyonları için xFE şanzıman

Dünya çapında otobüs uygulamalarında verimliliği kanıtlanmış, yüksek yakıt tasarrufu ve düşük emisyon sunan şanzıman, artık kamyon operatörleri için de elektrifikasyon yolunda ekonomik bir basamak oluyor.

Allison Transmission, EMEA bölgesindeki orta hizmet tipi kamyonlarda kullanılmak üzere xFE tam otomatik şanzımanının iki yeni versiyonunu tanıttı. Yeni 3000 xFE ve 3200 xFE modelleri, 370 beygir gücü ve 1695 Nm’ye kadar tork üretebilen motor (uygulamaya bağlı olarak) donanımlı 28,5 tona kadar brüt araç ağırlığı olan kamyonlar için tasarlandı.

Standart 3000 ve 3200 Serisi şanzımanlarla karşılaştırıldığında yeni 3000 xFE ve 3200 xFE, CO2 emisyonları ve yakıt tüketimini yüzde 3,7'ye kadar azaltabiliyor. En büyük kazanımlar, aks oranına bağlı olarak 32 km/s altındaki ve 72 km/s üzerindeki hızlarda elde ediliyor.

Tırmanabilirlik, tam yüklü aracın vites küçültmeye ve motorun zorlanmasına gerek olmadan sabit bir hızla yokuş tırmanma performansı, saatte 48 km/s’in altındaki hızlarda da iyileştiriliyor. Bu özellikler, yeni şanzımanları özellikle düşük hızdaki şehir içi uygulamalar ve atık toplama gibi sık dur-kalk gerektiren görevler için çok ideal hale getiriyor.

Allison Transmission EMEA Pazarlama Direktörü Sjoerd Vos, açıklamasında; “Kamyon filo operatörleri, emisyonları azaltmaları için yasal baskı altında bulunuyor ve elbette tüm filolar, yakıt maliyetlerini de azaltmak istiyor. Yeni xFE şanzımanlar, ağır hizmet araçları için AB CO2 emisyon standartlarının gerektirdiği şekilde OEM'lerin ve filoların, CO2 emisyonunu 2025 yılına kadar yüzde 15 ve 2030 yılına kadar yüzde 30 oranlarında azaltmalarını destekleyen kritik bir ekipman oluyor. Günümüzün verimli dizel teknolojisini daha da geliştirmek, elektrifikasyon ve diğer fosil yakıt dışı tahrik sistemlerine doğru eğilimde uygun maliyetli (ekonomik) ve çevreye duyarlı bir basamak oluyor” diye belirtti.

Allison xFE şanzıman, dünyanın dört bir yanındaki binlerce toplu taşıma ve şehirler arası otobüste milyonlarca kilometrelik hizmet sürecinde kendini kanıtladı. xFE teknolojisi, daha düşük hızlarda lock up ile motorun daha yüksek viteste ve daha düşük devirlerde (rpm) çalışmasını sağlayarak öncelikle yakıt verimliliğini artırıyor. Bu, yakıt tüketimini ve emisyonları azaltmanın yanı sıra güç paketinin ısı atımını azaltarak performansı daha da iyileştiriyor.

allison-transmission-3000-go-rsel.jpgYeni 3000 xFE ve 3200 xFE, bu başarılı stratejiyi ikinci yerine birinci viteste lock up sağlayarak ve son vites dişli oranlarını daha da düşük hale getirip, vites oranı dağılımını 5,37'den 5,91'e arttırarak daha da ileriye taşıyor. Bu geliştirmeler, 3000 Serisi'nin dış yapısını, montajını, servis programını veya ağırlığını değiştirmeye gerek kalmadan gerçekleştirildi.

Hem 3000 xFE hem de 3200 xFE modelleri, retarderlı veya retardersiz olarak sunuluyor. Her iki şanzıman modeli de yakıt ekonomisini ve performansı hassas bir şekilde dengelemek için Allison'ın FuelSense® 2.0 akıllı kontrol paketi ile donatılıyor.

FuelSense 2.0, aşağıdaki özelliklere sahip:

  • Araç durduğunda motor üzerindeki yükü azaltmak veya kaldırmak için Duruş Esnasında Otomatik Boşa Atma,
  • Motor torkunu otomatik olarak kontrol ederek agresif sürüşü azaltmak için Araç İvmelenme Kontrolü,
  • Araç ağırlığı, yol eğimi, dur-kalk sıklığı ve gaz kullanımı gibi faktörlere göre en verimli vites geçiş noktasını seçmek için akıllı bir algoritma kullanan DynActive® Vites Değişimi,

Allison'ın xFE şanzımanının verimliliği, bir araç filosu düşünüldüğünde önemli çevresel faydalar sağlayabiliyor. Allison, standart bir atık kamyonu ve görev döngüsü için Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilen Araç Enerji Tüketimini Hesaplama Aracı’nı (VECTO) kullanarak oluşturduğu örnek bir simülasyon sonucunu paylaştı. Yüzde 3,7 yakıt ve CO2 tasarrufuna dayanan sonuçlar, yalnızca bir kamyonda, standart 12.500 mil yol kat edilmesi ile yılda 533 €'luk yakıt tasarrufu, 3,8 varil petrolün CO2 emisyonunun ortadan kaldırılması, 65 torba hacminde atığın çöpe atılması yerine geri dönüştürülmesi veya 195.600 akıllı telefon ücretine eşdeğer tasarruf sağlandığını gösterdi. Dünya çapında hava temizliği regülasyonları izin verilen CO2 emisyonlarını kademeli olarak azalttığından, bu tür tasarruflar yalnızca talep edilmekle kalmayacak, yakın zamanda gereklilik halini alacak.

Dünya çapındaki çeşitli otobüs OEM'leri, 2015 yılında piyasaya sürüldüklerinden bu yana Allison'ın xFE şanzımanlarını tercih ediyor. Ayrıca xFE, bazı kamyon uygulamaları için de geliştirilerek sunuluyor. Hyundai “Mighty” Hafif Hizmet Kamyonu, dağıtım ve teslimat, atık ve yangın uygulamalarına yönelik olarak Kore lokal pazarı ve Avustralya'ya ihracatı için Allison 1000 xFE şanzımanla donatıldı. 2020'de Allison, Kuzey Amerika için xFE teknolojisine dayalı 3414 Bölgesel Yol Serisi™ tam otomatik şanzımanını da piyasaya sürdü.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.