Airbus Beluga XL ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Airbus Beluga XL ilk uçuşunu gerçekleştirdi

'Uçan Balina' gökyüzüne havalandı. İlk uçuşunu binlerce kişi izledi. Airbus'ın uzun süredir üzerinde çalıştığı 'balina görünümlü' nakliye ve kargo uçağı, Beluga XL, ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Fransa'nın Toulouse kentinden havalanan uçak, uçuşunu 4 saat 11 dakikada tamamladı. 'Uçan Balina'nın gökyüzüyle buluştuğu anlar ilgiyle izlendi. 

Beluga XL'in gövdesi yolcu uçağı parçalarını taşımak üzere özel olarak tasarlandı. Uçağın uzunluğu 63, genişliği 60 metre... Önceki modellerine kıyasla 6 ton daha fazla yük taşıma kapasitesine sahip. Bu da tam tamına 53 ton demek. Uçak tek seferde 2 adet Airbus A350 kanadını taşıyabiliyor. Üstelik taşıma kapasitesine rağmen, yakıt tüketimi daha az ve maksimum yük ile havalandığında 4 bin 74 kilometre menzile sahip. 

Uçağın burun kısmı, hava direncini azaltmak içn sivriltildi. Tıpkı bir balinayı andıran uçağın gülümseyen bir ağzı, bir de mavi gözleri var. Bu haliyle gökyüzünde görsel bir şölen de yaratıyor.

Beluga XL, 600 saatlik test uçuşlarından geçecek. Toplam 5 adet üretilecek olab uçaklar, 2019'da hizmete girecek. Proje ilk kez Kasım 2014'te duyurulmuştu.

Habertürk

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.