ABD'nin İran yaptırımlarını ABD'li şirket 2.8 milyar dolarcık deldi

ABD'nin İran yaptırımlarını ABD'li şirket 2.8 milyar dolarcık deldi

New York Times, Amerikan merkezli sigorta şirketi 'Amerikan Club' tarafından mali sorumluluk sigortası almış 27 tankerin, İran'a yönelik yaptırımlarını deldiğini ortaya çıkardı. Gemileri sahte konumlarla gizlemişler.

ABD basının önde gelen gazetelerin New York Times, Amerikan merkezli sigorta şirketi 'Amerikan Club' tarafından mali sorumluluk sigortası almış 27 tankerin, İran'a yönelik yaptırımlarını deldiğini ortaya çıkardı. Araştırmacılar, Amerikan şirketi tarafından sigortalanmış gemilerin sevkiyatlarını, denizcilik verilerini ve uydu görüntülerini kullanarak oluşturdukları veri tabanını incelediklerinde tankerlerin rotalarında düzensizlik tespit ettiler.

SAHTE KONUM KULLANDILAR

New York Times'dan araştırmacılar, gemileri ve petrol taşımacılığını izleyen TankerTrackers.com şirketinin kurucu ortağı Samir Madani tarafından sağlanan bilgilerle mevcut güzergahları karşılaştırdı. Gemilerin konumlarının gizlenmesi sahte konumlar oluşturan bir uygulamanın kullanıldığı tespit edildi. Örneğin, Ağustos 2023'te "Glory" adlı tankere gerçekte İran'ın Aseluye kentinde petrol yüklenirken tankerin konumunun Birleşik Arap Emirlikleri açıklarında görünüyordu.

59 MİLYON VARİL TAŞINDI

Amerikan şirket tarafından sigortalanmış 27 tanker, 2023'ten beri 59 seferde yaklaşık 59 milyon varil petrol taşıdı, değeri ise 2,8 milyar dolar. Küresel ticareti izleyen bir şirket olan Kpler'in tahminlerine göre, tankerlerin taşıdığı petrol, İran'ın o dönemdeki petrol ihracatının yaklaşık yüzde 9'una denk geliyor.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA: BİLEMEYİZ

American Club'ın İşletme Müdürü Daniel Tadros, "Her geminin tam olarak ne yaptığını, nereye gittiğini, ne taşıdığını, sahiplerinin kim olduğunu günlük olarak bilmemiz mümkün değil." diyerek şirketini savundu.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.