AB'den 1 milyon avroluk fon

AB'den 1 milyon avroluk fon

Bakanlık, aynı ürünün taşınmasında kara, deniz veya demir yolundan birden fazlasının kullanımına imkan sağlayan ''modlar arası'' taşımacılık sistemi...

Bakanlık, aynı ürünün taşınmasında kara, deniz veya demir yolundan birden fazlasının kullanımına imkan sağlayan ''modlar arası'' taşımacılık sistemi konusunda AB projesi hazırladı.

AB tarafından projenin kabul edilmesinin ardından eşleştirme yapılabilecek bir ülke belirlenebilmesi için ihaleye çıkan Ulaştırma Bakanlığı, İspanya, Almanya-İtalya ortaklığı ve Bulgaristan'ın tekliflerini değerlendirecek ve bu ay sonunda ihaleyi sonuçlandıracak.

Yılın dördüncü çeyreğinde uygulamaya geçecek 1 milyon avroluk proje ile Türkiye'de modlar arası taşımacılık sistemi kurulacak, AB ve BM'nin konuya ilişkin mevzuatına uygun yasal altyapı oluşturulacak.

Projede, modlar arası taşımacılık alanındaki uzmanlar, özel sektör ve düzenleyici kurumlardan temsilcilerin de katılımıyla Türkiye'nin ''Modlar Arası Taşımacılık Stratejisi'' de hazırlanacak. 24 ay sürecek projede, eşleştirme yapılacak ülkedeki ve diğer Avrupa ülkelerindeki bu alanda yapılan düzenlemeler ve sistem incelenecek, Türkiye'de bu sektörde faaliyet gösterenlere de yurt içi ve yurt dışında eğitimler verilecek.

Projeyle Türkiye'de modlar arası taşımacılığa uygun tır güzergahları, lojistik merkezleri ile limanların belirlenmesi ve bunların sayısının artması bekleniyor.

-TÜRKİYE'DE YASAL DÜZENLEME YOK-

Ulusal ve uluslararası modlar arası taşımacılık konusunda ulusal yasal düzenlemenin bulunmadığı Türkiye'de, İstanbul'daki Pendik Limanı'ndan İtalya'nın Trieste Limanı'na düzenli olarak gerçekleştirilen Ro-Ro seferleri, bu sistemin en iyi örneği olarak gösteriliyor.

Yılda yüz binlerce tırın gidip geldiği bu hatta taşımacılık yapan bir araç, Pendik Limanı'na kara yolu ile geliyor, burada Ro-Ro gemisine binerek Trieste Limanı'na ulaşıyor. Gemiden inen tır, yine kara yolu ile Avrupa'nın iç bölgelerine ulaşabiliyor.

Çeşme Limanı-Trieste Limanı, Tekirdağ Limanı ile Fransa'nın Toulon Limanı arasında da Ro-Ro hattı bulunuyor. Ayrıca Karadeniz'deki limanlardan da Türkiye ile komşu ülkeler arasında düzenli Ro-Ro seferleri yapılıyor.

Birçok Avrupa ülkesi, modlar arası taşımacılık konusunda devlet teşviki sağlarken, Türkiye'de bu tür bir destek bulunmuyor. AB'nin güvenlik ve çevre açısından önem verdiği bu konu, aynı zamanda taşımacılıkta ekonomik kazanç da sağlıyor.

-OECD UZMANLARININ RAPORU-

Ulaştırma Bakanlığı, projede, OECD bünyesindeki Uluslararası Ulaştırma Forumu uzmanlarının hazırladığı Türkiye'de modlar arası taşımacılık faaliyetlerine ilişkin ''Ulusal Ülke İncelemesi'' raporundaki önerileri de hayata geçirecek.

Rapora göre, Türkiye'de yolcuların yüzde 96'sı, ticari malların ise yüzde 92'si kara yolu ile taşınıyor. Kara yolu ulaştırmasına olan bu bağımlılığın birtakım hassasiyetler yarattığı belirtilen raporda, trafik sıkışıklığı, çevresel olumsuzluklar, sınır geçişlerinde yaşanan sorunlar, kara yolu vergilendirmesi, kara yolu trafiğindeki kısıtlamalar, ruhsat yetersizlikleri ve gümrük kısıtlamaları başlıca sorunlar olarak sıralanıyor.

Bu hassasiyetin giderilmesi ve taşımacılık sisteminin daha sürdürebilir hale gelinmesi için Türkiye'nin, rekabetçi kara yolu taşımacılığının avantajlarını kaybetmeden, hızla sonuç veren modlar arası ulaştırma çözümlerini geliştirmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Raporda, uluslararası kara yolu taşıma operatörlerinin kara yolu, deniz ve Ro-Ro taşımacılığını birleştirerek uluslararası koşullara adapte oldukları ifade ediliyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.