500 bin kişi denizde istihdam ediliyor

500 bin kişi denizde istihdam ediliyor

DTO Başkanı Tamer Kıran, yeni açıklanan teşviklerle denizcilikte istihdamın daha da artacağını belirterek, “170 bin kişi limanlarda, 30 bin kişi tersanelerde çalışıyor, 100 bin de gemi adamı var. Toplam istihdam 500 binin üzerinde” dedi.

Geçen hafta, perşembe günü Bodrum’da, İMEAK Deniz Ticaret Odası ile Türk P&I’ın davetlisi olarak katıldığım; denizcilik sektörü ve deniz sigortalarının konuşulduğu toplantıda Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran ile istihdam üzerine sohbet etme fırsatı da buldum. Kıran, istihdamın en önemli konulardan biri olduğunu belirterek, denizcilik sektörünün 500 bin kişinin üzerinde istihdama katkı sağladığını söyledi. Kıran, “170 bin kişi limanlarda çalışıyor, 100 bin gemi adamı var, 30 bin kişi tersanelerde çalışıyor. Sadece bu saydığım üç kalemde 300 bin kişilik istihdamdan bahsediyoruz. Ofislerde, denizcilikle ilgili işletmelerde çalışanları da sayarsak istihdamın 500 bin civarında olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ DESTEK
Sohbetimiz sırasında Kıran, istihdamda yeni teşviklere de dikkat çekti. İstihdam seferberliği kapsamında farklı teşvikler sunulduğunu ifade eden Kıran, bu kapsamda da 8 farklı teşvik olduğunu ve özellikle denizcilik camiasının istihdam seferberliğinden yararlanması gerektiğine değindi. Kıran, “Tarihte görülmemiş istihdam teşvikleri istihdam seferberliği kampanyası adı altında hayata geçirildi” diyerek, bu teşviklerden ikisinin önemine dikkat çekti. Kıran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nisan ayı sonuna kadar sağlanacak her ilave istihdamın 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devlet karşılayacak. İlk 3 ay çalışanın tüm maliyetini devlet üstleniyor. Devamındaki 9 ay boyunca da devlet sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecek. Yani aylık 1.113 TL’yi devletimiz karşılayacak. Biz işverenler olarak sadece ücret ödeyeceğiz. İşe alınacak kişi kadın, genç ve engelli ise 9 aylık süre 15 aya kadar uzamış olacak. Yine imalat sanayi ve bilişim sektöründe aylık 1.113 TL olan prim ve vergi teşviki 2.712 TL olarak verilecek. İkincisi de; herhangi bir sebeple işinde sıkıntı yaşayan girişimcilerimiz için çok önemli bir destek getirildi. Böylece devlet sıkıntılı günümüzde de yanımızda olduğunu bir kez daha gösteriyor. Eğer bir işveren işlerinde sıkıntı yaşadıysa, faaliyetleri durmuş ya da azalmışsa; çalışanlarının maaşı 3 ay boyunca kısa çalışma ödeneği kapsamında İşsizlik sigortası fonundan ödeniyor. Bunlar tarihte görülmemiş teşvik ve destekler.” 

gemiadami-001.jpg

İSTİHDAM ARTACAK
Sohbetimiz sırasında Tamer Kıran’a, istihdam destekleri ile denizcilik alanında ne kadarlık bir istihdam artışı yaratacağını da sordum. Kıran, denizcilerin bu teşviklerden yararlanacağını ve seferberlik döneminde istihdama ciddi katkı sağlanacağını belirtti. İMEAK DTO olarak hizmet alanlarının sadece İstanbul ile sınırlı olmadığını da vurgulayan Tamer Kıran, “Denizin olduğu her yerde varız. Türkiye genelinde 9 şubemiz ve 15 temsilciliğimiz var. Tüm şube ve temsilcilikler seferberlik desteklerinden yararlanıp, istihdama katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Noyan DOĞAN - HÜRRİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.