22 milyar dolar ‘Fiat’ verdi

22 milyar dolar ‘Fiat’ verdi

Volvo, Lotus ve Proton’u alan, Mercedes’in en büyük hissedarı olan Çinli Geely Holding’in patronu Li Shufu’nun Fiat Chrysler Grubu (FCA) için 22 milyar dolar teklif ettiği ancak henüz anlaşma sağlayamadığı ortaya çıktı. 

Otomotiv dünyasında ismi efsane yöneticiler Carlos Ghosn (Renault-Nissan-Mitsubishi), Sergio Marchionnne (Fiat Chrysler) ve Dieter Zetsche’den (Daimler AG) bile daha çok konuşulan bir isim var, o da Li Shufu. Çin’in Henry Ford’u olarak da tanınan Li Shufu, art arda yaptığı uluslararası satın almalar ve ortaklıklarla adeta dünyaya meydan okuyor. 2010 yılında önce İsveçli Volvo’yu , ardından Proton ve Lotus’u alan, daha sonra Volvo’nun kamyon markasına ortak olan Shufu son olarak Alman Daimler’in yüzde 10’luk hissesini 9 milyar dolara alarak en büyük ortak oldu. Son 10 yılda 15 milyar doların üzerinde satan alma yapan Li Shufu’nun durmaya da pek niyeti yok. Bugün kadar hiç bir uluslararası otomobil fuarına ve lansmanına katılmayan Shufu buna rağmen Cenevre’de de yine en çok konuşulan isim oldu.  Volvo’nun başarıları ve ilk kez dünya tanıtımı yapılan yeni markası Polestar’ın vitrine çıkmasıyla adından söz ettiren Li Shufu bir taraftan da İtalyan-Amerikan ortaklığı olan Fiat Chrysler Grubu’nu (FCA) almak için mücadele ediyor.

ÇİN’LİYE KARŞI ÇIKMAM

Bünyesinde Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Ferrari, Jeep, Chrysler, Ram ve Dodge markalarını barındıran Fiat Chrysler Grubu (FCA) CEO’su Sergio Marchionne, Cenevre fuarında yaptığı açıklamada Li Shufu’nun satın alma girişimlerini doğrulayarak, “Evet Çinli Geely Holding yetkilileri Fiat yöneticileri ile olası bir satın alma için görüştüler. Onlarla tanıştık keyifli bir fikir alışverişi yaptık. Ama bu yıl önceliğimiz büyüme planımızı gerçekleştirmek. Hepimiz bu plana odaklandık. Başarılı olduktan ve borçlardan arındıktan sonra tekliflere bakarız” dedi. Marchionne ayrıca, “Eğer bir Çinli ya da başka bir yatırımcı Fiat Chrysler’de hisse satın alırsa, buna karşı çıkmam. Ama Fiat’a zarar vermek isterlerse o zaman sinirlenirim” açıklamasını da yaptı. Edinilen bilgilere göre Li Shufu’nun geçtiğimiz yıl İtalya’ya giderek Fiat’ın varislerinden ve şu anda FCA Grubu’nun başkanı John Elkann ile görüştüğü ve 20 milyar dolar tekif ettiği iddia ediliyor. Amerika’da 3’üncü Avrupa’da 4’üncü büyük otomotiv üreticisi olan FCA Grubu’nun yapılan teklifi düşük bulduğu, bunun üzerine Li Shufu’nun teklifi 22 milyar dolara yükselttiği belirtiliyor. Ancak buna rağmen henüz anlaşma sağlanamadığı söyleniyor. Şimdi gözler bu yıl sonunda yapılacak yeni pazarlıkta.

GM KAPIYI KAPATTI

Marchionne, finansal sıkıntılardan grubu kurtarmak için daha önce Amerikan General Motors’un (GM) kapısını çalmış ve ortaklık için görüşmeler yapmak istemişti. Ancak GM’den ret cevabı alınca, yeniden kendi bünyesinde büyüme stratejisine odaklanmıştı. Bu doğrultuda son 5 yılda özellikle Amerika’da Jeep ve Ram markalarıyla kârını artıran ve borçlarını düşüren Fiat Chrysler Grubu, bu yıl sonunda 5 yıllık büyüme planlarının net sonuçlarını alacak. İşte o yüzden de Çinli Li Shufu’nun beklemesi gerektiğini belirtiyor. Diğer taraftan premium markalardan Volvo’yu alan Mercedes’e ortak olan Li Shufu’nun asıl amacı Jeep’i satın alıp SUV pazarında dünya markası olmak. Şimdi gözler bu yıl sonunda yapılması planlanan ortaklık görüşmelerine çevrildi. Eğer Geely Holding’in sahibi Li Shufu Fiat Chrysler’i de satın alırsa, otomotiv dünyasında taşlar gerçekten yerinden oynayacak.

Hürriyet

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.