2013 model otomobiller yüzde 4 zamlı olacak

2013 model otomobiller yüzde 4 zamlı olacak

Yılın son haftasına girerken otomotiv sektöründe şimdiden yeni yıl planları ortaya çıkmaya başladı. Yılsonunda hedefleri tutturabilmek adına kampanya...

Yılın son haftasına girerken otomotiv sektöründe şimdiden yeni yıl planları ortaya çıkmaya başladı. Yılsonunda hedefleri tutturabilmek adına kampanya indirimlere odaklanan şirketler şimdi de yeni model yılıyla birlikte yeni fiyat listeleri açıklıyor. Kia Türkiye distribütörü Çelik Motor’un Genel Müdürü Bora Koçak, ocakta devreye girecek 2013 model yılında otomobillere yüzde 4 oranında zam gelmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Birkaç aydır geçerli olan 3 puanlık ÖTV farkının bugüne kadar fiyatlara yansıtılmadığını ifade eden Koçak, “Orta sınıf bir araçta bin 500, iki bin liralık ÖTV farkını markalar bugüne kadar karşıladı. Euro 2,23 TL seviyesinden 2,36 TL’lere yükseldi ve fiyatlar kampanyalarla sürekli desteklendi. Bu yüzden 2013 modellerde 2-3 bin liralık fiyat ayarlamaları olacak.” dedi.

Aralık ayının son günlerinde 2012 model otomobil stoklarının bitmesi için avantajlı kampanyalar yapıldığını kaydeden Koçak, ay sonunda pazarın 110 bin adetlik bir düzeyde kapanmasını beklediklerini kaydetti. Geçmiş yıllara göre satışların daha düşük kalmasında tüketicilerin bir kısmının 2013 model araçları beklemesinin etkili olduğunu belirten Koçak, “Kampanyalara rağmen ocak ayında 2012 model araçlar bayilerin elinde mutlaka olacak. Ancak 2013’te bugünkü fiyatlardan daha düşük fiyata otomobil satılmaz. Fiyatlar buradan daha aşağı inmez. Yerli markalar dışında ithal 2013 model araçlar en erken ocak sonu şubat ayı başında müşteriye ulaşır. Çünkü otomobilin yeni model yılı olabilmesi için 1 Ocak tarihinde üretilmesi gerekiyor. Yurtdışından Türkiye’ye sevkiyat en az 2-3 hafta sürüyor. Bu dönemde yerli araçlar avantaj yaşayacak.” dedi.

Bora Koçak, 2012 yılı beklentilerini ve 2013 yılı hedeflerini şöyle dile getirdi: “Kia olarak bu yıl 13 bin adetlik satışa ulaşırız. Çelik Motor Filo Kiralama şirketimiz de 12 bin 350 araçla yılı kapatır. 2013 yılı ilk çeyreğinde Kia pro_cee’d modelimizi Avrupa ile aynı zamanda satışa sunacağız. Böylece cee’d ürün gamı tamamlanmış olacak. Gelecek yıla 14-15 bin adetlik satış hedefimiz var.  Çelik Motor Filo Kiralama’da da 15 bin araç oluruz. Filo kiralama şirketimizi 2015’te yurtdışına açacağız. 2013’te de Çelik Motor Filo Kiralama’nın adını değiştireceğiz, onun üzerinde çalışıyoruz.” Koçak, 2013’te otomotiv pazarının 2012’ye benzer bir seviyede gerçekleşmesini öngördüklerini, satışların 800 bin adet seviyesinde olacağını sözlerine ekledi. Öte yandan Ford Otosan 2013 modellerinin fiyatlarını açıkladı. Buna göre Ford modellerinde ortalama yüzde 5 fiyat artışı görülecek. Fiyatları ilan eden Renault’da da 2013 modellerde 2-3 bin liralık fiyat artışı söz konusu olacak.

‘EN İYİ ÜÇLÜ’ İLE TARİHÎ SATIŞ REKORUNA ULAŞTI

Bu yıl pazara sunduğu ‘En iyi üçlü’ olarak tanımlanan Volvo S60, V60 ve S80 DRIVe Powershift modelleriyle lüks sınıfta 1.6 lt-dizel-otomatik boşluğunu dolduran Volvo, ocak-kasım döneminde 4 bin 473 adet satış gerçekleştirdi. Böylece yıl sonu hedefi olan 5 bin 200 adede kolayca ulaşmayı bekleyen şirket, tarihinin en yüksek satış rakamına ulaşmış olacak. Premium sınıftaki payını böylece yüzde 1’lik bir artışla 10,7 seviyesine getiren Volvo, en hızlı büyüyen lüks markalardan biri oldu. Ocak-kasım döneminde Türkiye’de 2500 adet S60 ve V60 satıldı. XC60 ile birlikte 60 serisi satışları yaklaşık 2 bin 900 adet ile toplam satışlar içinde yüzde 65’lik paya ulaştı. DRIVe Powershift modelleri ise yüzde 35’lik bir paya sahip olarak Türkiye pazarının beklentilerini karşıladığını bir kez daha ispatladı. 2012 Kasım ayının sonuna kadar Volvo’nun lokomotif modeli 2394 adet toplam satışla S60 oldu. Volvo Car Türkiye Genel Müdürü Torben Eckardt, “2012’yi yüzde 11’lik bir büyüme ile tamamlamış olacağız. Gelecek yıl ise binek otomobil pazarının yüzde 3’lük bir artış ile 544 bin adet, lüks sınıfın ise yüzde 7’lik bir artış ile 52 bin olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz.” dedi. Volvo Car Türkiye, 2013’te yeni Volvo V40, V40 Cross Country ve V40 R-Design modelleriyle birlikte satışlarını yüzde 7,7’lik bir artış ile 5 bin 600 adet civarına ulaştırmayı ve lüks segmentteki pazar payını da yüzde 11’e çıkarmayı hedefliyor.

FİAT, 1 MİLYAR EURO’YA KÜÇÜK JEEP GELİŞTİRECEK

Chrysler (Jeep) markasını da bünyesinde barındıran İtalyan Fiat crossover ya da küçük SUV olarak hızla büyüyen sınıfa 2014 yılında dahil olacağı yeni bir projeye başladı. 1 milyar Euro yatırımla geliştirilecek olan yeni model sadece İtalya’da bulunan Melfi fabrikasında üretilecek. Fiat 500 X konsepti olarak günyüzüne çıkan model Jeep ve Fiat markaları altında yollarda yerini alacak. Fiat Başkanı Sergio Marchionne bu projenin oldukça başarılı olmasını beklediğini açıkladı. Fiat daha önce bu sınıfta Suzuki ile Macaristan’da ortak üretilen Sedici modeli ile başarısız olmuştu.

www.lojiport.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.