180 Boeing için 'acil' kodlu uyarı

180 Boeing için 'acil' kodlu uyarı

Amerikalı uçak üreticisi Boeing, Türkiye’deki havayolu şirketlerinden B 737 tipi uçaklarda kaza sonrası konum belirlemeye yarayan, ‘Acil Durum Yer Tespit...

Amerikalı uçak üreticisi Boeing, Türkiye’deki havayolu şirketlerinden B 737 tipi uçaklarda kaza sonrası konum belirlemeye yarayan, ‘Acil Durum Yer Tespit Vericisi’nin (Emergency Locator Transmitter - ELT) kontrol edilmesini istedi.

Türk Hava Yolları (THY) ve özel havayolu şirketlerinde 180’e yakın B 737 serisi uçak bulunuyor. Temmuz ayı başında Londra Heathrow Havaalanı’nda park halindeki Boeing 787 Dreamliner uçağında çıkan yangının ardından, vericilerin incelenmesi yönünde alınan tavsiye kararına, B 737 tipi uçaklar da eklendi. Bu amaçla, THY ve özel havayolu şirketlerine yazı gönderen Amerikalı şirket, filodaki Boeing 717, 737-600/700/800/900/900ER, B747-400, B767 ve B 777 tipi uçaklardaki Acil Durum Yer Tespit Vericisi’nin incelenmesini talep etti. Kontroller, batarya ve batarya bağlantı kabloları üzerinde gerçekleştirilecek. İncelemelerde, ısınma, yanık ve nem bulunması halinde ELT cihazı yenisi ile değiştirilecek. 7 Ağustos’a kadar tamamlanması istenen kontrollerle ilgili hazırlanan rapor daha sonra Boeing’e gönderilecek. THY, Pegasus, SunExpress ve Corendon gibi özel havayollarında 180’e yakın kontrol yapılması istenen uçak bulunuyor. Ancak bugüne kadar gerçekleşen kontrollerde herhangi bir sorunla karşılaşılmadığı ifade edildi.

Boeing yetkilileri, Heathrow Havaalanı’nda yaşanan olay sonrası İngiltere Kaza Kırım Dairesi’nin hazırladığı raporun ardından bu yönde bir karar aldıklarını açıkladı. Yetkililer, incelemelerin amacının, soruşturmayı yürüten birimlere daha fazla veri sağlamak olduğunu kaydetti. Heathrow Havaalanı’nda, Etiyopya Havayolları’na ait park halindeki bir uçakta çıkan yangının ardından havaalanı 90 dakika seferlere kapatılmıştı. Yangının ardından soruşturmayı yürüten yetkililer, Boeing 787 uçaklarındaki bir elektronik devrenin, yeni bir duyuruya kadar devre dışı bırakılması talimatı vermiş, diğer uçaklarda da, benzer sistemlerin kontrolden geçirilmesi tavsiyesinde bulunmuştu.

İngiltere Kaza Kırım Dairesi, bu uçaklardaki Acil Durum Yer Tespit Vericisi’nin, güvenli uçuşa elverişli olup olmadığının belirlenmesi amacıyla daha fazla çalışma yapılması gerektiğini açıkladı. Daire, Acil Durum Yer Tespit Vericisi’nin bulunduğu bölgede meydana gelen yangının cihazın pillerinden mi yoksa dış etkenlerden mi kaynaklandığının belirlenemediğini kaydetti. Yetkililer, vericinin uçakta yerleştirildiği noktada yangın ikaz sistemi bulunmadığını, yangının uçak havadayken çıkması durumunda mürettebat ve yolcular için çok ciddi bir tehlike yaratabileceğini belirtti. Vericiyi üreten Honeywell International, Boeing tarafından yapılan, soruşturma süresince sistemin devre dışı bırakılması uyarısını desteklediğini ancak herhangi bir kesin yargıya varmak için çok erken olduğunu açıkladı. İki büyük havayolu şirketi, bir süre önce Boeing 787’lerin acil durum vericileriyle ilgili sorunlar tespit ettiklerini bildirmişlerdi.

ZAMAN

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.