156 milyon dolar ödedi, Miran'ın çoğunluk hissesine sahip

156 milyon dolar ödedi, Miran'ın çoğunluk hissesine sahip

K.Irak'taki 7 üretim alanının hepsinde yatırımı bulunan şirket, bölgenin en büyük gaz potansiyeline sahip Miran sahasının yüzde 26 hissesini daha satın...

K.Irak'taki 7 üretim alanının hepsinde yatırımı bulunan şirket, bölgenin en büyük gaz potansiyeline sahip Miran sahasının yüzde 26 hissesini daha satın almak için Heritage Oil ile anlaşmaya vardı. Satın alma karşılığında Heritage Oil'e 156 milyon dolar ödeyecek olan Genel Energy Miran'daki hissesini de yüzde 25'ten yüzde 51'e çıkararak büyük ortak oldu. Genel Energy İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Türkiye'nin artan enerji ihtiyacına katkıda bulunmak için Miran sahasından ülkenin kullanımına yıllar boyu yetecek gazı sağlayabileceklerini söyledi. Genel Energy Miran'daki satın almayla birlikte bu yıl içinde bölgede yaptığı yatırımı toplam 959 milyon dolara yükseltti.

Genel Energy, Irak Kürt bölgesinde son yıllarda keşfedilen en önemli gaz sahalarından biri olan ve yüzde 25 hissesine sahip olduğu Miran petrol ve gaz sahasının yüzde 26 hissesini daha satın almak için Heritage Oil ile anlaşmaya vardığını Londra Borsası'na açıkladı. Genel Energy ayrıca Heritage'in Heritage Energy Middle East Limited (HEME) firmasındaki hisseleri ile HEME'nin Miran sahasındaki bakiye hisselerini teminat olarak alıp, Heritage şirketine 294 milyon dolar tutarında kredi açtı. Yeni yaptığı yüzde 26'lık satın alma ve Heritage'e açtığı 294 milyon krediyle birlikte sahaya toplam 450 milyon dolarlık dev bir yatırım yapan Genel Energy, Miran gaz sahasındaki payını yüzde 51'e çıkardı ve sahanın en büyük işletmecisi oldu. Miran sahası, yaklaşık 150 milyar küp metre (bcm) gaz rezervi ile Irak'ta keşfedilmiş en büyük gaz sahalarından biri. Sahanın rezerv miktarı, sadece Irak'ta değil, son on yıl içinde dünyada karasal alanda yapılan en önemli gaz keşiflerden biri olarak öne çıkıyor.

Genel Energy İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Miran sahası rezervlerinin Türkiye'nin asgari 6-7 yıllık tüm gaz ihtiyacını karşılamasının mümkün olduğuna dikkat çekti. Miran sahasının çoğunluk hisselerinin satın alınmasının kendilerini bölgedeki en büyük enerji oyuncusu yapmakla kalmadığını belirten Sepil, "Bu adımla Türkiye'nin enerji güvenliğine de katkıda bulunabilecek özel bir yere geldik. Hızla büyüyen Türkiye'nin aynı oranda artan enerji ihtiyacına katkıda bulunma hedefimizin önemli bir mihenk taşı olan bu satın alma sayesinde, Miran sahasından Türkiye'nin kullanımına yıllar boyu yetebilecek gazı sağlayabileceğiz." diye konuştu.

LOJİPORT 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.