Fiat Freemont'un gelişi ertelendi

Fiat Freemont'un gelişi ertelendi

 Türkiye’de üretimi bulunmayan Volkswagen’in en çok sattığı model olan Jetta’nın ithalatını sınırlamak için bu aracın üretilip ithal edildiği...

 

Türkiye’de üretimi bulunmayan Volkswagen’in en çok sattığı model olan Jetta’nın ithalatını sınırlamak için bu aracın üretilip ithal edildiği Meksika’yla otomobil ticaretine ek yüzde 10 vergi konulması, Meksika’dan araç ithal etmek isteyen Tofaş’ı da etkiledi.

Freemont ilk ortak ürün

Krizde Amerikan Chrysler’in yönetimini ele geçirerek dünyada dikkat çeken ortaklığa imza atan İtalyan Fiat, bu ortaklığın ilk ürünü olan 4x4 sınıfındaki Fiat Freemont’u yılın son çeyreğinde Türkiye’de satışa sunmak istedi. Chrysler’in bünyesindeki Dodge Journey modeli temel alınarak geliştirilen ve Meksika’da üretilen araç Avrupa’da bu ortaklığın ilk ürünü olarak Fiat Freemont ismiyle satışa sunulacaktı. SUV sınıfında modeli olmadığı için Tofaş için de önemli koz olacak bu aracın Türkiye’ye ithalatı Meksika menşeli otomobillere yüzde 10 ek vergi kararıyla 2012 yılına kaldı. Tofaş, bunun üzerine aracın İtalya’da gerçekleşecek tanıtımı için planladığı organizasyon da iptal etti.

Bakanlar Kurulu kararı neydi

Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayınlanıp 1 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girecek kararına göre, Meksika menşeli ithal edilen otomobillerden ek mali yükümlülük olarak CIF (Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun) bedelinin yüzde 10’u oranında ilave toplu konut fonu tahsis edilecek.  

Damarlara iniyor

Ekonomi Bakanı Bakanı Zafer Çağlayan’ın Meksika vergisine benzer aldıkları kararlar hakkında şu açıklamayı yapmıştı: “Makina, demir-çelik, otomotiv, kimya, tekstil ve tarım-gıda sektörleri ithalatın en yoğun olduğu sektörler. Bunların tedavisi için sadece röntgenini değil, MR’ını çekiyoruz. Kılcal damarlara kadar indik, inceleme yapıyoruz. Tek tek ameliyat ediyoruz. Hangi ülkeden, ne ithal ediliyor. Bunların Türkiye’de üretilmesini sağlamanın yollarını arıyoruz. Bu amaçla yeni teşvik politikamızı da yakında açıklayacağız. İthalatın haksız rekabete yol açan boyutunu da ele alarak sorunu çözmede kararlıyız.”

Beetle’ı da etkileyecek

HÜKÜMETİN Meksika’yla ilgili aldığı ek vergi kararı, sadece Volkswagen’in Jetta ve Fiat’ın Freemont modellerini etkilemekle kalmayacak. Alman VW’nin Şanghay Fuarı’nda dünya tanıtımını yaptığı yeni Beetle da (Vosvos) Jetta’yla birlikte Meksika’da üretilip 2012 yılı ilk çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulacaktı. Yeni Beetle’nin fiyatının da bu kararla birlikte aynı Jetta’da olduğu gibi yüzde 10 artacak.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.