Yunanistan'a uçak bileti satışları durdu

Yunanistan'a uçak bileti satışları durdu

Para transferinde yaşanan sorunlar nedeniyle havayolu şirketleri Yunan turizm acenteleri ile çalışmayı bıraktı. THY, Pegasus, Emirates ve Qatar Airways bilet satışını durdurdu

Komşu'da krizin derinleşmesi ve kreditörler ile anlaşmazlık bankaları kapattırdı. Bankaların kapalı kalması şimdi de dolaylı olarak diğer sektörleri etkiliyor. Para transferinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle aralarında Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus'un da bulunduğu dört havayolu şirketi ülkedeki turizm acentelerine bilet satışını durdurmaya başladı. Diğer iki havayolu şirketi ise Emirates ve Qatar Airways. Ülkede 29 Haziran'dan bu yana uygulanan sermaye kontrolleri, ATM'lerden para çekişinin yanı sıra, yurtdışı ödemeleri önemli ölçüde sınırlarken; ödeme yapılmış olsa dahi, paranın karşı tarafa ulaşmasında sıkıntılar yaşanıyor.

KABUL EDİLEMEZ BİR ÖNLEM

Yunan Seyahat ve Turizm Acenteleri Birliği (HATTA) Başkanı Lysandros Tsilidis, "Yıllardır ortağımız olmalarına ve bu sezon onlara olan borçlarımızın yüzde 82'sini ödemiş olmamıza rağmen, bu önlemi kabul edilemez sertlikte buluyoruz" dedi. THY yaptığı açıklamada, ülkedeki ekonomik durumun öngörülemezliği nedeniyle böyle bir karar aldığını belirterek, "THY, Yunan tur operatörleri ve turizm acenteleri vasıtasıyla bilet satışını durduran şirketler arasında yer alıyor. Ancak Atina ve Selanik havaalanlarındaki THY ofisleri vasıtasıyla yolculara bilet satışımız sürüyor" dedi. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) de Yunanistan'da acil prosedür uygulamasını devreye soktu. Buna göre 15 Temmuz'dan geçerli olmak üzere Yunanistan'daki turizm acenteleri ödemeleri Yunan bankalarındaki hesaplara 15 günde bir yerine, haftalık bazda yapacak.

ZAMANINDA ÖDEME YAPILMIYOR

Pegasus da IATA üzerinden yaptığı satışları geçici olarak durdururken; şirket kararın alınma gerekçesini, ödemelerin zamanında ulaşmaması olarak belirtiyor. Pegasus Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk yaptığı açıklamada, "Havayollarına yapılması gereken ödemeler, acenteler para vermiş olsa dahi muhtelif sebeplerle havayolu şirketlerine ulaşamıyor" dedi.

VARUFAKİS: ALMANLAR ÇIKIŞ İSTİYOR

Yunanistan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis Pazartesi günkü istifasının ardından ilk kez konuştu. Varufakis, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nden çıkarma planı olduğunu söyledi. Varufakis ayrıca kendisinin istifasını da Schauble'nin istediğini belirtti. Yunanistan Bankalar Birliği de bankaların 13 Temmuz'a kadar kapalı olacağını duyurdu.

ÇİPRAS'A KURTARMA PLANI BASKISI

Çipras'a yeni teklif sunması konusunda baskı artıyor. Görüşmeler sırasındaki ılımlı tutumu ile öne çıkan Fransa, teknokratlardan oluşan bir ekibi Yunanistan Maliye Bakanı Öklid Çakalatos'a destek olması için gönderdi. Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel ise Çipras'ı arayarak 'ciddi' bir teklif yapması konusunda telkinde bulunacağını söyledi.

ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI GELDİ

Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ın önerilerini tartışmak için cumartesi günü 16:00'da acil toplanma kararı aldı. Euro bölgesi liderleri de pazar günü saat 17:00'da toplanmayı planladı. Bunun hemen ardından 19:00'da Avrupa Birliği'nin 28 üyesinin liderlerinin tamamının katılacağı bir toplantı olacak.

SABAH

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.