Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

YHT’ye Yüksek Hızlı Teslim Desteği

Türkiye’de ilk YHT servisinin başlamasının 12’nci, TCDD TAŞIMACILIK A.Ş.’nin kuruluşunun 5’inci ve ilk Siemens “Velaro D” YHT dizisinin (TCDD HT80101) Ankara-Konya arasında hizmete girmesinin 6’ncı yılında, Alman endüstri devi SIEMENS MOBILITY tarafından TCDD için özel olarak üretilen 18’inci ve son VELARO TR dizisi de (TCDD HT80018) geçtiğimiz günler içerisinde Ankara’ya ulaştı. Böylelikle TCDD TAŞIMACILIK A.Ş.’nin cer parkındaki toplam VELARO YHT dizisi sayısı 19’a, toplam YHT dizisi sayısı da 31’e çıkmış oldu [12 adet İspanyol CAF firması yapımı TCDD HT65000 serisi YHT ile birlikte]. Sektör eksperleri, SIEMENS MOBILITY’nin tüm VELARO TR dizilerini TCDD TAŞIMACILIK A.Ş.’ye vaktinden biraz daha önce teslim ederek, güzel bir yüksek hızlı jest yaptığını belirtiyorlar.

yht-002.jpgTürkiye Cumhuriyeti bünyesindeki ulusal yolcu ve yük treni işletmecisi konumunda olan TCDD TAŞIMACILIK A.Ş., Temmuz 2013'te Siemens firmasına ilk tren seti (TCDD HT80101), simülatör temini ve yedi yıllık bakım-onarım dahil olmak üzere yaklaşık 285 milyon “Euro” değerinde 6 adet sekiz vagonlu VELARO TR YHT seti siparişi verdi. Nisan 2018'de, yaklaşık 340 milyon “Euro” maliyetle 10 YHT setinin daha siparişini onaylayan ulusal tren operatörü, 2019'da 2 tane daha YHT dizisi sipariş etti. Her 3 siparişin ihalesinde de, efsanevi Alman Siemens şirketinin karşısında rakip olarak, ünlü Fransız Alstom ve İspanyol CAF firmaları vardı.

TCDD için Siemens tarafından “Velaro D” YHT dizisi temel alınarak, özel üretilen 8 vagonlu VELARO TR YHT setleri, “business” sınıfında 12, birinci mevkide 45 ve ekonomi sınıfında 426 kişi olmak üzere toplam 483 yolcu taşıyabiliyor. Ayrıca dizilerdeki yemekli vagonda 8 adet bistro ve 28 adet de restoran koltuğu bulunmakta. Yolcular seyahat esnasında, isteğe bağlı videoya, e-kitaplara veya bilgisayar oyunlarına kendi mobil cihazlarından ya da “business” ve birinci mevki koltuk ekranlarından dokunmatik erişim sağlayabiliyorlar. Her bir VELARO TR YHT dizisi 8000 kW (yaklaşık 10 700 BG) cer gücüne sahip olup, saatte maksimum 300 kilometre sürat yapabilmekte.

yht2-001.jpgTCDD TAŞIMACILIK A.Ş., 2009 senesinde hizmete giren HT65000 serisi YHT dizilerinde kullanılan geleneksel “beyaz-kırmızı-lacivert” renk şemasından farklı olarak, HT80000 serisi VELARO TR YHT dizilerinde gayet şık bir “beyaz-turkuaz-gri” renk şemasını seçti. TCDD şebekesindekiler dahil tüm 25 kV 50 Hz’lik bir fazlı alternatif akım katener hatlarıyla uyumlu olarak inşa edilen VELARO TR setlerinin temelini teşkil eden Siemens “Velaro D” YHT’lerinden 17 tanesi (DB 407 serisi), 8 vagonlu diziler halinde 2014 senesinden beri Alman Federal Demiryolları şirketi (DB) şebekesinde emniyetle kullanılmakta. TCDD TAŞIMACILIK A.Ş.’nin gelecekte Siemens firmasına başka YHT dizisi siparişi verip vermeyeceği şu an için bilinmiyor. 2020 sonu itibarıyla Türkiye’deki YHT hattı uzunluğu 1200 kilometreyi, taşınan yolcu sayısı da 56 milyonu aşmış durumda. Mart 2009’dan başlayarak, şehirlerarası ulaşımda Türk insanının hayatını gitgide büyük ölçüde kolaylaştıran YHT seferleri, karayolu taşımacılığına kıyasla hiç kuşkusuz daha hızlı ve ekonomik yolculuklara olanak tanıyor. Gezegenimizdeki düzenli ilk elektrikli YHT seferleri Ekim 1964’te Japonya’da, Avrupa anakarasında ise Eylül 1981’de Fransa’da gerçekleştirilmişti.

yht3.jpg

Diğer yandan TCDD TAŞIMACILIK A.Ş., filosunda yer alan elektrikli YHT dizilerinin normal servis ve ağır bakım hizmetini gerçekleştirebilmek amacıyla 2017 yılında Ankara Etimesgut’ta “YHT Bakım Kompleksi”ni faaliyete geçirdi. 50 bin metrekaresi kapalı, 300 bin metrekare alana kurulan modern tesiste toplam 50 adet YHT setine her tür revizyon ve onarım yapılabilmekte. Söz konusu kompleksteki tüm bina, ofis ve atölyeler engelli çalışanların erişimlerine uygun şekilde inşa edilmiş olup, tesis sınırları içerisinde bakım ve park yolları dahil yan yana toplam 40 adet demiryolu hattı bulunuyor. “YHT Bakım Kompleksi”nin tam otomatik malzeme deposunda yedek parçaların saklanması ve ihtiyaç halinde temini, bilgisayar kontrollü robotik ekipman vasıtasıyla en hızlı ve en güvenilir biçimde yapılabilmekte.

Verimli günler ve gelecek sefer yine bu sütunda görüşmek üzere.

Bu yazı toplam 5103 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.