“Yetersiz denetimler haksız rekabet oluşturuyor”

“Yetersiz denetimler haksız rekabet oluşturuyor”

Tehlikeli madde taşımacılığında verilen cezaların yetersiz olduğunu söyleyen Küçükler Taşımacılık Genel Müdürü Yakup Küçük, “Bu durum, ADR konvansiyonuna uyum sağlamış olan ve olmayan firmalar arasında haksız rekabet oluşturuyor” diyor.

1993 yılında LPG Taşımacılığı yaparak tehlikeli madde taşımacılığı sektöründe hizmet vermeye başlayan Küçükler Taşımacılık, yüzde 92’ye varan ADR’li araç filosuyla adından söz ettiriyor. ADR Konvansiyonunun uygulanmaya başlanmasıyla firmada gelişmeler yaşandığını söyleyen Küçükler Taşımacılık Genel Müdürü Yakup Küçük, güvenliğe çok fazla önem verdiklerinin altını çiziyor. Küçük, “Firmamız 2010 yılından çok önce araçlarını ADR konvansiyonuna uygun hale getirmeye başlamıştı. Bu dönüşüm sürecini 2010 yılından itibaren hızlandırarak devam ettirdik ve şu anda araçlarımızın yüzde 92’si ADR konvansiyonuna uygun araçlar ve tanklardan oluşuyor” ifadelerini kullanıyor.

“ÖNCE ‘EMNİYET’ DİYORUZ”

Araçların güvenli hale getirilmesinin yanı sıra, sürücüleri de eğitimlerden geçirdiklerini belirten Küçük, “Personelimizi periyodik olarak teorik ya da pratik anlamda birçok eğitimden geçiriyoruz. Dolum-boşaltım operasyonları, defansif sürüş teknikleri ve yol güvenliği, yangınla mücadele, yorgunlukla mücadele gibi eğitimler bunlardan sadece bir kaçı. Almış olduğumuz bu önlemlerle, kuruluş felsefesi olarak benimsediğimiz, ‘önce emniyet’ sloganını hayata geçiriyoruz. Bunların dışında, tam kapsamlı ürün sigortalarımızla da müşterilerimize taşımış olduğumuz ürünleri de teminat altına alıyoruz” diyor.

yakup-kucuk.jpg“ÜRÜNLE TEMASI ORTADAN KALDIRIYORUZ”

Tehlikeli madde taşımacılığı sırasında oluşan kirlilik ve insan sağlığına yönelik tehditlerin engellenmesi konusunda da bilgiler veren Küçük, “Araçlarımız ADR konvansiyonuna uyumlu olduğundan ürünün kapalı sistemle dolum ve boşaltım gerçekleştiriliyor. Bu sistem, taşınan ürünün insanlarla temasını ortadan kaldırarak güvenli bir operasyon sağlıyor. Ayrıca tanker operatörlerimize tahsis etmiş olduğumuz kişisel koruyucu donanımlar sayesinde de ürünle teması ortadan kaldırıyoruz. Araçlarımızın ADR’li olması, çevre kirliliğine yol açabilecek kazaları ve kaza sonucunda oluşacak olumsuz etkileri de en aza indiriyor. Tanklardaki güvenlik donanımları, her türlü dökülme, salınma ya da taşmanın önüne geçebilmek gayesiyle dizayn edildi.

“REAKSİYON RİSKİ VARSA TANK YIKATILIYOR”

Gerek akaryakıt taşımasında, gerekse LPG taşımasında tankerlerin tekrar doldurulmadan önce içerisinin yıkatılmasına gerek yok. Ancak içerisinde bakım ya da onarım yapılacaksa ya da içindeki kalıntılarla reaksiyona girebilecek başkaca bir madde konacaksa mutlaka yetkilendirilmiş istasyonlara götürülmek suretiyle tankın içi yıkatılıyor” şeklinde konuşuyor.

“DENETİMLER YETERSİZ”

Tehlikeli madde taşıyan firmalara yönelik denetimler hakkında da çarpıcı açıklamalar yapan Küçük şöyle devam ediyor: “Denetimlerin yeterli olmasından ziyade, asıl sorun bizce denetimleri ortaya koyacak mevzuatın geciktirilmesidir. Bu da, ADR konvansiyonuna uyum sağlamış olan ve olmayan firmalar arasında haksız rekabet doğuruyor. Firma olarak beklentimiz, denetimlere tabi olacak ADR mevzuatı uyarınca denetimlerin çok daha sıkı bir şekilde devam etmesidir. Tanker taşımacılığındaki denetimler yol kenar denetim istasyonlarıyla büyük oranda sağlanıyor. Ancak özellikle paketli mal taşımacılığında bu denetimlerin henüz yeteri kadar yapılamadığını görüyoruz.

“CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL”

Firmamız özellikle ADR konvansiyonuna uyum konusunda oldukça iyi durumda. Küçükler taşımacılık olarak, ulusal ya da uluslararası standartlar dâhilinde faaliyetlerimizi yürütmeye devam ediyoruz. Birçok konuda olduğu gibi ‘Tehlikeli Madde’ taşımacılığında verilen cezaların da pek fazla caydırıcı olduğu söylenemez. Burada asıl eksiklik, ADR zorunluluklarını içeren mevzuatın tam anlamıyla oturmuş olmamasıdır.

Aysun YAZICI- LOJİSTİK & EKİPMANLAR

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.