Yerli oto pazardan % 20 pay alır

Yerli oto pazardan % 20 pay alır

Türkiye'de bazı otomobillerin yüzde 80'e varan yerlilik oranlarıyla üretildiğine işaret eden Bakan Ergün, bunun yüzde 100 de olabileceğini kaydetti. Türkiye'nin...

Türkiye'de bazı otomobillerin yüzde 80'e varan yerlilik oranlarıyla üretildiğine işaret eden Bakan Ergün, bunun yüzde 100 de olabileceğini kaydetti. Türkiye'nin iç pazarının, yerli bir otomobil markasına çok müsait olduğunu vurgulayan Ergün, "Bu ülkede 1 milyonluk bir pazar ortaya çıkıyor. Ben eminim ki bu pazardan, rekabetçi iyi bir tasarım ve rekabetçi bir fiyatla ilk çıkışta bu otomobil yüzde 20 pay alır. Böyle bir arzunun toplumda var olduğunu görüyoruz" dedi. Markalaşma konusunda Türkiye'nin Çin'e ve Hindistan'a göre çok iyi pazarların ortasında olmak gibi bir avantajı olduğunu belirten Nihat Ergün, yakın komşulara ve Avrupa'daki Türk vatandaşları sayesinde Avrupa'ya girme imkanı olduğunu ifade etti. Artık Türk ürünlerine de çok büyük ilgi olduğunun altını çizen Ergün, "Bugün yerli bir otomobili yapan insanlara karşı, girişimcilere karşı toplumda da büyük bir sevgi ve sempati olacağını görmemiz lazım. İsterse birisi tek başına yapsın isterse yan yana gelsinler, isterse yabancı ortakla yapsınlar. Ama bu tasarımı yapanın eminim toplum heykelini diker. Böyle bir arzu var. Bir otomobilin dünya pazarlarında dolaşması, bir marka olarak dolaşması, millete de ayrıca gurur veren bir hadisedir. Yani bu gururu yaşamanın zamanı geldi aslında. Fırsatlar var, her şey müsait" diye konuştu. Türkiye'nin otomotivi A'dan Z'ye yapabilecek kabiliyete sahip olduğunu ifade eden Ergün, ihtiyaç olanın sadece buna cesaret edecek birileri olduğunu ifade etti. Yerli otomobil üretimi konusunda Otomobil Sanayicileri Derneği'nin (OSD) hazırladığı rapor konusunda da yorum yapan Bakan, OSD'nin raporunun 'neden olmaz'ın bir hazırlığı olmasının tersine 'nasıl olabilir'in hazırlığı olması gerektiğini dile getirdi.

Yerli üretime uluslararası anlaşmalara uygun ve maksimum sınırlarda destek verileceğine dikkat çeken Ergün, elektrikli araçların vergilendirilmesi konusunun da bu yıl içinde tamamlanacağını kaydetti. Temmuz, ağustos gibi elektrikli Renault Fluence seri üretime başlamış olacağını bildiren Sanayi Bakanı, "Bizim sözümüz var, kamu olarak ilk alanlardan birisi biz olacağız. Teşvik olarak ilk alanlardan biri biz olacağız. Mevzuatımızı o zamana kadar bitirmek istiyoruz" şeklinde konuştu. Şarj istasyonlarının kurulumu ve geliştirilmesi konusunda da otomobil firmalarının belediyelerle anlaşmalar yaptığını, otoparklarda, evlerde ve işyerlerinde şarj istasyonlarının olabileceğini, bu konuda da hükümet olarak bazı destekler verebileceklerini de sözlerine ekledi.


ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.