Yeni UNDNET kullanıcı dostu olacak

Yeni UNDNET kullanıcı dostu olacak

 UNDNET’in, daha önce  hizmet verilen yazılımdan farkı olmayan, artısı olan ve onu ikame eden bir yazılım olduğunu ifade eden UND İkinci Başkanı...

 

UNDNET’in, daha önce  hizmet verilen yazılımdan farkı olmayan, artısı olan ve onu ikame eden bir yazılım olduğunu ifade eden UND İkinci Başkanı Bahattin Karakuş, “Ben niye dövizimin yüzde 75’ini vereyim. 1 Temmuz’daki en büyük artısı Türk T 1’i ile çalışıyor olacak. Şu anda diğer kuruluşun Türk NCTS’i çalışmıyor. Çünkü, bu onu ikame eden bir yazılımdır. Hatta RODER birleşmesi olmasaydı, bizim SGS hiçbir işimiz olmazdı. Biz, RODER ile birleşince RODERNET’i kucağımızda bulduğumuz için oradaki çalışmalarımızı durdurduk. Ben, kesinlikle alma taraftarı değildim. Çünkü, işimin yüzde 90’ını bitirmiştim. O tarihte Türk NTCS’in testleri bitmişti. Sadece RODER ile birleşmenin hatırına RODERNET’e entegre edildi. Bizim programımız kullanıcı dostu, arkasında büyük bir know how var’ dedik. Çünkü, RODERNET’i kullandığımız için eksiklerini biliyorduk. Müşteri, tüketici, operatör şikayetlerini biliyoruz. Siz ne kadar patron olarak ‘bunu kullan’ deseniz de, son kullanıcı yani çalışanlarınız işin başında olacak. Kullanıcı dostu olmayınca da, çalışan verimsiz kullanıyor. Niye kullanmıyorsun diye sorulduğunda ‘Ben 1 T 1 yapana kadar 5 TIR karnesi yapıyorum’ diyor. Ama şimdi tam tersi bir durum var. Bizim sistemimizde bir TIR karnesi yapana kadar 5 T 1 yapacak. Bu tecrübelerle edinilen bir birikimdir. Ürün severek kullanılırsa değerlidir. ‘Bırak bunu kullanma’ denilirse, ‘ben istiyorum’ diyecek kullanıcı. Ama önüne bir ürün koymuşsun, 50 pencere açıyor, 50 data giriyor. Bir data bir kere girilir“ dedi.

BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ YÜZDE 0.3’LÜK PAYI BULUNAN T 1 OLAMAZDI

Gümrük Müsteşarlığı’na verdikleri 20 milyon liralık teminat mektubuyla yetkilendirilmiş belgelerini aldıklarını ifade eden Karakuş, şöyle devam etti: “İthalat taşımalarında birkaç gümrükte sorunsuz hizmet veriyoruz. İtalya’daki entegrasyonumuzda hiçbir problem yoktur. Ben, UNDNET’in çok iddialı çıktığını düşünüyorum. UNDNet ile SGS işbirliğinin feshedilmesi ile başlayan eylem planında AB ülkeleri için T1 üretmek tabii ki vardı ama önceliğimiz değildi. Çünkü, toplam hacmin yüzde 0.3’ünün önceliğimiz olması düşünülemez. 1. önceliğimiz AB ülkelerine NCTS ve ENS beyanı sunabilmekti. Türk T 1’ini vermeye kimse hazır değildi. Bizim sistemimiz hazırdı ve sorunsuz çalışıyor. İthalat T 1’leri yalnızca UNDNET ile verilebiliyor. Ocak ayı içinde RORO güzergahı ile giden yaklaşık 10.000 aracın sadece 390 adeti T1 kullanmış , kara yolunda ise 20.000 araçtan sadece 650 adedi T 1 kullanmış, toplam trafiğin yaklaşık yüzde 0.3’ü bile tutmayan transit beyan açmaya öncelik verilmesi doğru olmazdı kaldı ki bu alanda SGS gibi hizmet veren bir kuruluş var. Yani T1 kullanmak isteyen kimsenin mağduriyeti söz konusu değildir. Türkiye'nin 1 Temmuz'da Ortak Transit Rejimine girmesinin kesinleşmesiyle bu tarihte T1 sorunu kendiliğinden çözülecek çünkü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın AB komisyonu tarafından onaylanan NCTS TÜRK yazılımının AB gümrük sistemine entegrasyonu T 1 üretmek için yeterli olacak. Önceliklerimizin ardından AB ülkelerine T1 sunmak için AB'nin kanat ülkelerindeki partnerlerimiz ile elektronik entegrasyonu başlattık. Aslında T1 üretmek için en akılcı yol kanat ülkelerdeki partnerlere ayrı ayrı entegre olmak yerine ,1 Temmuzu beklemek ve sadece TURK NCTS’nin AB gümrük sistemine entegre olmasını beklemektir. Ama biz yine de beklemeyi tercih etmedik 4 ay için de olsa maddi getirisinin tatmin edici olmadığını bildiğimiz halde çalışmayı başlattık. Acentelerle karşılıklı elektronik entegrasyon konusunda irtibat halindeyiz. İtalya ile sorunlar bitti, arkasından Bulgaristan devreye girecek. Yüzde 0.3’ün yüzde 80’i de zaten bu bölgede. Mart ortalarında hazır olmasını bekliyoruz.”

ARTAN REKABETTEN NAKLİYECİ KAZANACAK

Sektörün rekabetçi olmasını sağlayacak her girişime ve girişimciye destek verilmesi gerektiğini ifade eden Karakuş, “Her alanda alternatif hizmet sağlayıcının bulunması hem daha iyi fiyatı hem de daha iyi hizmeti getiriyor. Üyelerimiz rekabetin tadını çıkartsın kaliteyi ve uygun fiyatı sağlayan hizmeti kullansınlar. Rekabet, kaliteyi ve uygun fiyatı getirir. Yeni UNDNET kullanıcı dostudur ve çalışanın işini hızlandırır. SGS de bu sektöre hizmet vermiş bir firma. Yüzde 0.3’lük bir kitleyi ortada da bırakmış değilim. Hizmet alıyorlar. Romanya’da, İtalya’da da bu hizmeti yapan kuruluşlar var. Örneğin, biz TIR ön beyanını ücretsiz açacağımızı açıkladık. Bu aslında, SGS’nin elini destekleyen bir durumdur. Çünkü, elektronik ortama gidişi teşvik ediyoruz” dedi. 

Selçuk ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR DERGİSİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.