Yat limanları ve barınaklara standart

Yat limanları ve barınaklara standart

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle, kıyılarda ilk 50 metreye kadar yapılaşmaya izin verilmeyecek. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya...

Yat limanları ve barınaklara standartÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle, kıyılarda ilk 50 metreye kadar yapılaşmaya izin verilmeyecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, sahil şeridinin genişliği ve yapılanma koşulları yeniden düzenlendi.

Düzenlemede, 100 metrelik sahil şeridi mesafesinde herhangi değişiklik yapılmazken, Kıyı Kanunu'ndaki 50 metrelik yapı yaklaşma mesafesi uygulama yönetmeliğine eklendi.

Bu kapsamda, kıyılarda ilk 50 metrede sadece halkın kullanabileceği yaya yolu, gezinti ve dinlenme alanları ile rekreaktif alanlara izin verilecek.

Yat limanları ve balıkçı barınaklarına standart

Yönetmelikte, turizm mevzuatına uyum sağlamak amacıyla yat limanı tanımı güncel hale getirildi. Buna göre, yat limanlarına 6,5 metre yükseklik ve 2 katı aşmamak şartıyla konaklama tesisleri yapma imkanı verildi.

Balıkçı barınağı tanımı da Balıkçı Barınakları Yönetmeliği ile uyumlu hale getirildi. Yönetmeliğe, "balıkçı barınaklarında emsalin yüzde 2'sini ve 6,5 metre yüksekliği aşmamak şartıyla, takılıp sökülebilir malzemelerle yönetim, geçici depolama ve satış gibi teknik altyapı birimleri inşa edilebileceği" maddesi eklendi.

Onaylanan kıyı kenar çizgilerinden ilgililerinin haberdar edilmesi, gerektiğinde itiraz edilebilmesi ve yasal hakların kullanılması amacıyla bu çizginin ilanına ilişkin hüküm getirildi. Böylece kıyı kenar çizgisinde aleniyet sağlandı.

Ayrıca yapılan düzenlemeyle, kıyı kenar çizgisi değişikliklerinin hangi koşullarda yapılabileceği belirlendi. Mahkemenin kıyı kenar çizgisini iptal etmesi durumunda yapılacak uygulamalara açıklık getirildi.

Dalyan'a da kıyı kenar çizgisi

Yönetmelikle, Köyceğiz Gölü ve onu denize bağlayan Dalyan Kanalı da kıyı kenar çizgisi tespitine dahil edildi.

Dalyan Kanalı'nda daha önce belirlenen kıyı kenar çizgilerinin mevzuat açısından geçerli olup olmadığı konusundaki tereddütler ortadan kaldırıldı. Değişiklikle bölgenin kıyı mevzuatı çerçevesinde korunması ve denetimi sağlanmış olacak.

 LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.