"VW'nin T6 vanı Ford Otosan fabrikasında üretilecek"

"VW'nin T6 vanı Ford Otosan fabrikasında üretilecek"

Alman basını, VW'nin T6 ticari aracının Türkiye'deki Ford Otosan Kocaeli fabrikasında üretileceğini öne sürdü.

VW'nin Türkiye yatırımlarıyla ilgili son dakika gelişmeleri yakından takip eden Automative News Europe'a konuşan kaynaklar VW'nin T6 ticari aracının Türkiye'deki Ford Otosan Kocaeli fabrikasında üretileceğini iddia etti. Ford'un geçen hafta duyurduğu Türkiye'deki kapasite artırımı yatırımının VW'nin T6 vanını üretmeye olanak sağlayacağı belirtiliyor. Ford Otosan geçen hafta Kocaeli fabrikasında yıllık kapasiteyi 2026 itibariyle 440 bin araçtan 650 bin araca yükseltecek 20,5 milyar TL'lik bir yatırım yapılacağını açıklamıştı. KAP'a yapılan açıklamada yatırımın "uzun dönem yeni nesil ticari araç projelerinde kullanılacağı" belirtilmişti. İki şirket 2019'da ticari araçların mühendisliği ve üretimi için sanayi ittifakı açıklamış, otonom araç ve elektrikli araç projelerinde de işbirliği yapılacağı belirtilmişti.

Ford OTOSAN'dan resmi açıklama bekleniyor

Konuyla ilgili DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, VW'nin T6 ticari aracının Türkiye'deki Ford Otosan Kocaeli fabrikasında üretilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. Resmi açıklamanın da önümüzdeki dönemde yapılması bekleniyor.

“Türkiye’nin avantajlarını kullanmayı hedefleyen akıllıca bir proje”

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, VW'nin T6 ticari aracını Türkiye'deki Ford Otosan Kocaeli fabrikasında üreteceğine dair basına yansıyan haberlere yönelik DÜNYA’ya açıklamada bulunarak şunları kaydetti: “Türkiye son 20 yılda özellikle hafif ticari ve ticari araç konusunda uzmanlaştı. Diğer taraftan minibüs üretimi konusunda da Türkiye’de önemli çalışmalara imza atıldı. Özellikle de Ford -Otosan bu konuda liderlik yaptı. VW ile Ford’un basına yansıyan işbirlikleri de muhtemelen Türkiye otomotiv sektörünün bu hafif ticari araç ve minibüs üretimi konusundaki yetkinliklerinden, avantajlarından faydalanmayı hedefliyor. VW’nin Türkiye’deki güçlü tedarik sanayiinin ve yetkin insan kaynağının sağladığı imkanları kullanmak istemesi çok normal. Ekonomik olanı, rasyonel olanı bu. Küresel rekabet, yeni teknolojilere yatırım yapmak zorunluluğu otomotiv firmalarını güçlerini birleştirmeye ve fabrikalarındaki kapasiteleri en verimli şekilde kullanmaya zorluyor. Her ne kadar Ford-Otosan tarafından henüz teyit edilmediyse de bence VW ve Ford’un un basına yansıyan işbirliği Türkiye’nin sağladığı avantajları da kullanmayı hedefleyen akıllıca bir proje.”

Üretim Kocaeli fabrikasında yapılacak

Şirketler Ford'un yeni bir VW Transporter van'ının mühendisliğini ve üretimini yapacağını ve üretimin 2022'de başlayacağını daha önce açıklamıştı. Ayrıca açıklamada VW'nin de Polonya'da VW Caddy'nin yanı sıra Ford için kompakt van üreteceği belirtilmişti. Ford ve VW yaptıkları açıklamada Ford'un üreteceği VW Transporter aracın nerede inşa edileceğini açıklamamıştı ancak kaynak bu yeni transporter aracın üretiminin Ford'un Kocaeli fabrikasında yapılacağını belirtiyor.

Ford Türkiye'deki yatırımın VW Transporter üretimi için olduğu bilgisini teyit etmedi ve şirket Automative NEws Europe'a gönderdiği mailde "Son yatırımlar Ford'un lider konumunu destekleyecek ve Avrupa ticari araç pazarındaki büyümesini artıracak" ifadelerini kullandı.

VW şu anda Transporter'un T6 sedan ve ticari modellerini Almanya'da Hanover fabrikasında üretiyor. Türkiye'deki yatırımın 2022'de satışı başlayacak Transit'in elektrikli versiyonu için batarya montaj tesisi kurulmasında da kullanılacağı belirtiliyor.

Hilal SARI – DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.