Volkswagen skandalı 'dizel'i tartışmaya açtı

Volkswagen skandalı 'dizel'i tartışmaya açtı

Volkswagen'in dizel araçların emisyon değerlerinde manipülasyon yapması, dizelin kaderini etkiledi. Dünya karbondioksit salımı az diye bilinen dizelin zararlarını konuşuyor.

Volkswagen'in dizel araçların emisyon değerlerinde manipülasyon yapması, dizelin kaderini etkiledi. Dünya karbondioksit salımı az diye bilinen dizelin zararlarını konuşuyor.

Meydan Gazetesi'nin haberine göre, Almanya'nın otomobil devi Volkswagen'in (VW) dizel araçların emisyon değerlerinde manipülasyon yapmasının yankıları artarak devam ediyor. VW CEO'su Martin Winterkorn'un istifası ile tırmanan skandal, sadece bir markayı değil tüm otomobil sektörünü etkiliyor. Öyle ki yapılan tartışmalar dizelin varlığını da tartışmaya açtı. Zaten dizeli destekleyen politikalar bir süredir tartışılıyordu. Çünkü yıllar içinde gelişen motor teknolojileri sayesinde dizel motorların benzine olan yakıt sarfiyatı avantajları erimişti.

Fransa'da dizel araç oranı yüzde 80

Bu taahhüdün sonucunda, benzinden daha fazla enerji içeren ve dolayısıyla yakıt sarfiyatını düşürerek CO2 salımını azaltan dizele kayma oldu. Üstelik benzin ve dizelin vergisiz fiyatları hemen hemen aynıyken, Avrupa Birliği benzine uygulanan vergi oranını yüksek tutarak pompada benzini pahalı, dizeli ucuz yakıt yaptı. Bunun sonucu olarak Avrupa'da 1990'ların başında trafiğe çıkan arabalar içinde dizel oranı yüzde 15 iken, 2000'lerin ortalarından itibaren yüzde 50'yi geçti, Fransa gibi bazı ülkelerde yüzde 80'e yaklaştı.

ABD'de sınır Avrupa'dan daha sıkı

Bugün bildiğimiz, Volkswagen'in dünya çapında 11 milyon EA189 kodlu 4 silindirli dizel motorun yazılımına, arabanın emisyon testinden geçtiğini anlayan bir uygulama eklediği ve bu sayede testlerde NOx salımlarını düşük gösterdiği anlaşıldı. Bu skandalın ABD'de ortaya çıkmasının önemli nedenlerinden biri ise ABD'de NOx salım sınırının Avrupa'dan çok daha sıkı olması. Avrupa, bu aydan itbaren geçerli Euro 6 emisyon standardı ile otomobillerden NOx salımlarını 80mg/km olarak sınırlarken, halihazırda ABD'de geçerli olan standart 70mg/mil, yani 43mg/km, Avrupa'nın neredeyse yarısı.

Türkiye de dizele dönüyor

Çevre politikalarında AB mevzuatını takip eden Türkiye de benzine uygulanan vergiyi yüksek tutarak dizeli destekliyor. En son EPDK verilerine göre benzine uygulanan toplam vergi 2.9 TL iken, dizele uygulanan vergi 2.19 TL. Bunun sonucu olarak Türkiye'de 2000'lerin başında trafiğe çıkan her 10 arabadan 1'i dizel iken, 2015 yılının ilk 8 ayında satılan otomobiller için dizel oranı yüzde 61'e çıktı.

Dizel kansere sebep oluyor

Dizelin CO2 salımını azaltma avantajı kaybolurken, salgıladığı partiküller ve azot oksitlerin (NOx) insan sağlığını ciddi ölçüde tehdit ettiği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, 1998'de ilk defa dizel emisyonlarının kanserojen etkisini, ‘muhtemelen kanserojen' sınıflandırması ile vurguladı. Haziran 2012'de ise Dünya Sağlık Örgütü, yayınladığı bir bildiri ile dizel emisyonlarını ‘1. grup kanserojen' olarak niteledi.

MEYDAN

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.