
Vizesiz geçiş için ilk adım
Başbakan Yorgo Papandreu'nun talimatı üzerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Dollis'in, bununla ilgili kanuni düzenlemeyi hazırlamak üzere çalışma...
Başbakan Yorgo Papandreu'nun talimatı üzerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Dollis'in, bununla ilgili kanuni düzenlemeyi hazırlamak üzere çalışma başlattığı belirtiliyor.
Yunanistan, ekonomik kriz sebebiyle Türk vatandaşlarına yönelik katı vize tutumundan vazgeçiyor. Türkiye, 1988'de tek taraflı olarak Yunan vatandaşlarına vizeyi kaldırmıştı. 199 yılındaki Marmara depreminden sonra iki ülke arasında her alanda başlayan yakınlaşma sürecinde vize konusu defalarca gündeme gelmesine rağmen Yunanistan, katı tutumundan vazgeçmemişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile iki ülkenin bakanları arasında 14 Mayıs 2010 tarihinde Atina'da yapılan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısından sonra Yunan adalarına günübirlik geçişlerde, yeşil pasaportlara vize muafiyeti tanımıştı.
Batma noktasına gelen Yunanistan, bölgesel ekonomik canlılık için Batı Trakya'ya günübirlik geçişlerde vizeyi kaldırmayı konuşuyor. Yunanistan medyasında yer alan haberlere göre günübirlik vize muafiyeti, Batı Trakya için de uygulamaya koyuluyor. Türk-Yunan sınırındaki Meriç Nehri'nin batısındaki bölgelere Türklerin vizesiz girebilmesi yönündeki istek, geçen hafta bölge milletvekilleri tarafından Başbakan Papandreu'ya iletildi. Milletvekilleri, ülkenin içinde bulunduğu derin ekonomik krizde bölgenin Türklere açılımıyla ekonomik anlamda nefes alabileceğini belirtti.
Papandreu'dan yeşil ışık
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Türk vatandaşlarının Meriç (Evros) bölgesine bir günlük vizesiz geziler düzenlenmesine olanak veren yasal düzenleme için talimat verdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Dollis'in ilgili çalışmayı gelecek hafta tamamlaması bekleniyor.
Meriç bölgesi PASOK milletvekili Eleni Çiavusis'in talebini dikkat alan Papandreu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Dollis'e konuya ilişkin çalışma başlatması talimatı verdi. Proto Thema gazetesi de bu konuda çalışma yapıldığını sayfalarına taşıdı.
Bayan Milletvekili Çiavusis'in "Ülkenin ekonomik anlamda en geri kalmış bölgesi olan Trakya'ya daha fazla Türk ziyaretçi çekilerek ekonomik canlanmanın sağlanabileceği öngörüsü ile Türk vatandaşları ve iş adamlarından gelen talebi" Papandreu'ya aktarmasının hemen ardından Yunan Başbakan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Dollis'e "1 günlük vizesiz giriş" çalışması başlatmasını istedi.
Hazırlıklara başlayan Dollis'in Türk vatandaşlarının Meriç bölgesine 1 günlük ziyaret gerçekleştirmelerine olanak sağlayacak vizesiz giriş düzenlemesini gelecek hafta tamamlaması bekleniyor. Aslında bu çalışma, Başbakan Papandreu'nun daha dışişleri bakanı olduğu dönemde hayata geçirmeyi düşündüğü bir projeydi. Ancak o zaman uygulamak mümkün olmamıştı.
Papandreu, bir hafta önce "Doğu Makedonya-Trakya" milletvekilleri ile yaptığı görüşmede aynı taleple karşılaşınca eski projesi için yeşil ışık yaktı. Meriç milletvekili Çiavusis, Papandreu'ya bu uygulama sayesinde bölge ekonomisinin rahat bir nefes alacağını da vurguladı. Papandreu'nun talimatı sonrası bir gün sonra Çiavusis ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Dollis, Dışişleri Bakanlığı'nda konuyu masaya yatırdı. Bu acil çözüm yaklaşımı, milletvekili için de sürpriz oldu. Bu arada Dollis'in Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan bütün diğer ülke iş adamlarına yönelik vizenin kaldırılması yada kolaylaştırılması üzerinde de çalıştığı öğrenildi.
"Vizesiz girişlerin gerçekleşmesi, iki halkın yakınlaşması ve bölge ekonomisi için faydalar getirecektir" açıklamasında bulunan Meriç PASOK Milletvekili Eleni Çiavusis, 1988'de Yunan vatandaşlarının Türkiye'ye vizesiz girişlerine izin verilmeye başlanması ile birlikte Türkiye'nin Yunan vatandaşlarının en çok ziyaret ettikleri birinci ülke konumuna geldiğini de hatırlattı. Yunanistan'ın Meriç bölgesinden halk, ülkedeki ekonomik krize bağlı hayat pahalığının artmasıyla birlikte Edirne, Tekirdağ ve Keşan gibi şehirlere günübirlik alışveriş ziyaretlerini sıklaştırmıştı.
1992'de iki ülkenin ticaret hacmi sadece 200 milyon dolar iken, 2010'da bu rakam 4 milyar dolara ulaştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunan Başbakan Papandreu, Mayıs 2010'da Atina'da gerçekleştirdikleri görüşmede komşu iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarılması hedefini koymuştu. Papandreu, Erdoğan'a Türk vatandaşlarının Ege adalarına vizesiz kısa süreli geçişler için söz vermişti.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.