Verso’yu BMW ile evlendiren Türk

Verso’yu BMW ile evlendiren Türk

BMW’den aldığı dizel motoru ilk kez Adapazarı fabrikasında üretilen Verso’da kullanan Toyota, bu motorun uyarlanması sorumluluğunu da bir Türk mühendise...

BMW’den aldığı dizel motoru ilk kez Adapazarı fabrikasında üretilen Verso’da kullanan Toyota, bu motorun uyarlanması sorumluluğunu da bir Türk mühendise verdi

Japon otomotiv devi Toyota ile BMW arasında yaklaşık iki yıl önce imzalanan dizel motorlara ilişkin işbirliğinin ilk meyvesi olan 1.6 lt BMW dizel motorlu Verso, Türkiye’de satışa sunuldu. Toyota’nın Adapazarı fabrikasında üretilen Verso’nun BMW dizel motoruyla evliliği, Brüksel’deki Toyota Araştırma Geliştirme Merkezi’nde merkezinde, Mehmet Kılıç’ın sorumluluğunda gerçekleşti.

Avrupa pazarında Japon üreticinin iddiasını artırmak amacıyla gerçekleştirilen BMW-Toyota işbirliğinin ilk ürünü olan Alman imzalı 1.6 lt dizel motorun Verso’ya uygun hale getirilmesi sorumluluğunun kendisinde olduğunu belirten Mehmet Kılıç, “Motor bağlantılarından elektronik işletim sistemi ve vites kutusuna kadar pek çok parçayı değiştirdik. Bunun için de ciddi bir mühendislik çalışması yapıldı” dedi. Aracın Adapazarı fabrikasında üretilmesinin kendisi için de bir sürpriz olduğunu belirten Kılıç, “Ailem Sakaryalı. Dolayısıyla aracın üretim yerinin Adapazarı olması benim için sürprizdi. Sıkça gidip-geldim” diye konuştu.

Toyota için de yeni

1978 yılında Belçika’da doğan ve elektronik mühendisliği eğitiminden sonra otomotiv sektöründe çalışmaya başlayan Kılıç, ilk etapta şu sıralar kapanması gündemde olan Genk’teki Ford fabrikasında işe başlamış. Son 12 yıldır Brüksel’de Toyota’nın Ar-Ge Merkezi’nde çalışan Kılıç, Verso projesinde  Baş Mühendis Yardımcısı olarak görevlendirilmiş. Kılıç, aynı zamanda Toyota organizasyonu içerisinde bu göreve tayin edilen “Japon olmayan, Avrupalı ve Türk” ilk kişi olmuş.

BMW imzalı motorun Avrupa’da satılan diğer Toyota modellerine uygulanmasından da sorumlu olan Kılıç, bu modeller hakkında şimdilik kesin bir bilgi vermekten kaçınırken, bir sonraki hedefin Auris olması bekleniyor. Adapazarı’nda üretilen Corolla içinse 1.6 lt dizel motor biraz uzak gibi görünüyor. Kılıç, Verso’daki yeni 1.6 lt dizel motorun “otomatik versiyonu olmayacağını” söylerken, bu kombinasyonun özellikle Türkiye’de talep edildiğini, Avrupa’daysa ilgi görmediğini kaydetti. “1.6 lt otomatik” için yapılacak geliştirme maliyetinin yüksek olduğunu da hatırlatan Kılıç, “Bu maliyetin geri dönebilmesi için yılda 8 bin adedin üzerinde satılabilmesi gerekiyor” dedi.

‘Hedef kitlemiz genişleyecek’

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, ilk olarak 2002 yılında lansmanı yapılan ve bugüne kadar 700 bin satış adedine ulaşan Verso’nun Avrupa’da önemli bir paya sahip olduğunun altını çizerken, Türkiye’de üretilen Verso 1.6 lt dizelle birlikte Toyota’nın marka gücünün daha da artacağını belirtti.  Bozkurt, Avrupa ve Türkiye’de MPV sınıfında satışların büyük oranda dizel motorlarla gerçekleştirildiğini hatırlatarak, bu yeni motorla birlikte Verso’nun satışlarında dizel ağırlığının yüzde 63’e çıkacağını, bunun da markanın satışları açısından itici güç olacağını kaydetti.

“Verso, yeni dizel motorla hedef müşteri grubumuzu genişletmeyi amaçlıyoruz” diyen Bozkurt, fiyatlandırma konusunda da bir miktar fedakarlık yaptıklarını, aracı 7 koltuklu olarak 5 koltuklu fiyatına satacaklarını söyledi.

Toyota’nın MPV sınıfındaki temsilcisi Verso, makyaj operasyonunun ardından bu yeni motorla birlikte daha iddialı hale geldi. BMW imzalı 112 HP’lik 1.6 lt dizel motor, Verso’nun uzun zamandır “özellikle de Türkiye’de” aradığı “kan” gibi. Nitekim daha önce 2.2 lt dizelle yüksek vergi dilimine giriyordu.

Verso için yeterli gücü ve performansı sunan motor, sessizliğinin yanı sıra 6 ileri manuel şanzımanla “cimri” de. Fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 4.5 lt tüketiyor. 79 bin 800 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıkan 1.6 lt dizel Verso, yeni model yılıyla birlikte farklı döşeme, jant ve eğlence sistemine de kavuşmuş. “Her yeni model yılında, farklı yenilik” Toyota’nın yeni uygulamaya başladığı bir kuralmış ve bu da, yine ilk kez Verso’da uygulanmış.

Aracın değişmeyen özellikleri arasındaysa 7 koltuklu Easy Flat sistemi, 2 ve 3. sıra koltukların yatırılmasıyla oluşan 1.696 lt bagaj hacmi var. Araçta 7 hava yastığı, Yokuş Kalkış Desteği (HAC), Araç Denge Kontrol Sistemi (VSC+), Elektronik Çekiş Kontrolü (TRC) gibi donanımlar da mevcut.

Levent KÖPRÜLÜ- MİLLİYET

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.