Verilen desteğin iki katı ceza kesildi

Verilen desteğin iki katı ceza kesildi

CHP’li Erdoğan Toprak, “İlk dört ayda bütçe gelirlerinin tek başına 6.9 milyarı, salgında vatandaşa kesilen cezalardan elde edildi. Esnafa müjde diye açıklanan desteğin tutarı ise 4.6 milyar lira” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak; vergilere art arda zam yaparken destek ve harcamaları iyice kısan iktidarın, halkın çaresizliğini görmezden geldiğini savundu. Toprak “İlk dört ayda artan bütçe gelirlerinin tek başına 6.9 milyar lira, salgında vatandaşa kesilen cezalardan elde edilmiş. Buna karşılık 1.4 milyon esnafa müjde diye açıklanan tek seferlik desteğin toplam tutarı ise 4.6 milyar lira” dedi. Toprak, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı ocak-nisan dönemi bütçe rakamlarında, artırılan vergiler ve kesilen cezalarla 73.3 milyar lira harcanabilir faiz dışı gelir fazlası olduğuna dikkat çekti.

HALKA DESTEK YOK

Toprak, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iflasın eşiğine getirdiği ülkenin ve milletin sorunlarına kulak tıkayarak, iktidar müteahhitlerinin milyar dolarlık otoyol projelerinin açılışını yapıyor.”

Toprak, hukuksuz kesilen cezalarla, halktan toplanan paralarla ortaya çıkan milyarlarca liralık gelir fazlasının, halka destek için kullanılmasından kaçınıldığını da dile getirdi. Toprak, “Kurumlar vergisinde, otomobil ÖTV'sinde yapılan yüklü vergi artışları, son olarak akaryakıt ÖTV'sinde yüzde 188 artışla devam ediyor. Geçen yıl ocak-nisan döneminde 321 milyar lira olan bütçe gelirleri toplamı bu yıl 116 milyar liralık artışla 427 milyara çıkarken, vergi gelirleri de 225 milyardan, 106 milyar artışla 331 milyar TL'ye yükseldi” diye konuştu.

Vergi ve ceza gelirleri arttı

Erdoğan Toprak, “Yani iktidar evinde işsiz-aşsız desteksiz oturmaya mahkum ettiği vatandaşa, aylardır işyeri kapalı milyonlarca küçük esnaf ve sanatkâra vereceğini duyurduğu desteğin yaklaşık iki katını zaten salgında peşinen ceza olarak kesip kasaya atmış. Vergi ve cezalar yüzde 30-50 arasında artarken, harcamalar-destekler iyice kısıldı” diye konuştu.

Halkın parası müteahhitlere gidiyor

Milyonlarca kişi desteğe muhtaç iken bütçede vergiler ve cezalarla 4 ayda sağlanan 73.3 milyar TL harcanabilir gelir fazlası olduğunu belirten CHP'li Erdoğan Toprak, bu paranın halka destek için kullanılmadığını belirtti. Toprak, “Halkın parası, iktidar müteahhitlerinin hazine garanti ödemeleri, dövize endeksli otoyol, hastane, havaalanı kur farkı ödemeleri, şatafatlı açılış törenleri için kasada tutuluyor. Oysa dört ayda elde edilen bu gelir fazlası ile tüm hanelerin, insanca ve güvenli şekilde 3-4 aylık ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir” ifadelerini kullandı.

SÖZCÜ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.