Uzmanlar Platform, 60 m yükseklik için kolları sıvadı

Uzmanlar Platform, 60 m yükseklik için kolları sıvadı

Bugün araç ile birlikte yapılan ihracatta yüzde 70’lik payla pazar lideri konumunda. 10 metreden 45 metreye kadar değişik modellerde makine üretebilen firma; bu yıl 50, önümüzdeki yıl ise 60 metrelik makine üretmeyi hedefliyor.

Kuruluşun temellerinin, ana işi ekipman kiralama olan Ay Platform’un ardından atıldığını ifade eden Uzmanlar Platform Fabrika Müdürü Serhan Günaydın, firmanın kuruluş öyküsünü şu sözlerle özetledi: “Ay Platform, Tuzla’daki tersanelere kiralama yapıyordu. Halen de öyle devam ediyor. Yönetim Kurulu Başkanımız Yusuf Tursun, kendi ihtiyacı için İzmit’te birkaç firmaya sipariş verir ama siparişleri bir türlü teslim etmezler. O da Karadenizliliğin verdiği heyecanla ‘siz yapmazsanız ben yaparım’ der ve böylece Uzmanlar Platform’un da temelleri atılmış olur. Önce kendilerine yetecek kadar makine yaparlar. Fakat,  görenlerden talepler gelmeye başlayınca, artık kendi ihtiyacından çok üçüncü şahıslara imalat yapan bir konuma dönüşür. Ve tam bir kötü komşu, kiracıyı ev sahibi yapar misali Yusuf Bey, tamamen imalata soyunur. Köseköy’deki küçük bir atölyeden bugün 3 bin metrekare kapalı alanı olan entegre bir tesise dönüşen üretim merkezimizde devam ediyoruz. Hemen yanı başımızdaki arsayı da aldık. Önümüzdeki dönemde çok daha büyük bir alanda faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.”

Yüksek metraj makinelerde sektör lideri

Kendi ürettikleri makinelerin 10 yıl öncesine kadar yurtdışından getirildiğinin altını çizen Serhan Günaydın, “Bunları almak için yurtdışına boşuna döviz ödüyorduk. Şimdi o dövizler ülkemizde kalıyor. Yurtdışında yüksek metraj yapan kurumsallaşmış firmalar var. Bizim de hedefimiz bu boyutlara çıkabilmek olacak. Tüm ar-ge çalışmalarımızı da bu yönde sürdürüyoruz. 3 yıl önce ihracata başladık. Tüm Ortadoğu ülkeleri, Kuzey Afrika ve Türk cumhuriyetlerine ihracat yapıyoruz. Son kayıtlara göre de araç ile birlikte yapılan ihracatta da yüzde 70 ile sektör lideriyiz. 10 metreden 45 metreye kadar değişik modellerde makine üretebiliyoruz. Bu yıl 50 metrelik makine üreteceğiz. Önümüzdeki yıl ise bunu 60-65 metreye çıkarmayı hedefliyoruz.  Çok yönlü makineler yapıyoruz ve dünyadaki tüm yenilikleri de yakından takip ediyoruz” diye konuştu.

serhan-gunaydin-uzmanlar-platform-(2).jpgÜrünü satınca ‘tamam’ diyenlerden değiliz

Uzmanlar Platform’u tercih eden müşterilerin çok sağlıklı ve hızlı bir satış sonrası desteği aldığını vurgulayan Günaydın, şöyle devam etti: “Çünkü, biz ürünümüzü satınca tamam diyenlerden değiliz. Cezayir’e sattığımız bir makinede yaşanan sorunu çözmek için 48 saatte servis gönderen bir firmayız. Kullandığımız malzemelerin arasında asla Çin malı bulamazsınız. Kullandığımız tüm yardımcı malzemelerin belgeleri mevcuttur ve belli kalitedeki ürünlerdir. Uzmanlar Platform, artık Türkiye’de bir değer, bir markadır. Çalıştığımız ülkelerde de bu marka imajını oturtmak için ilerliyoruz. İki yıl içinde Avrupa’da da kendimize iyi bir yer edineceğimize inanıyoruz. Uzmanlar Platform, yeniliklere açık olmasının yanı sıra, dinamik de bir kadroya sahiptir. En öne çıkan özelliğimiz ise müşteriyi iyi dinlememizdir. Eskiden birinci faktör fiyattı ve bize göre 90’lı yıllarda kalmıştır. Günümüzde onun yerini, satış sonrası hizmet, kullandığınız parçanın kalitesi gibi asıl rekabetçi olmanız gerekenler aldı. Yakın gelecekte de ar-ge devreye girecek ve ar-ge’yi ne kadar yaptığınız ve yeni ne çıkardığınızla ölçüleceksiniz. Ucuz satışa gelince, bunu da bir açığınız var ki onu da fiyatı düşürerek örtmeye çalışıyor diye değerlendirmek gerekir.”

serhan-gunaydin-uzmanlar-platform-(17)-001.jpgMerdiven altı üretimin denetimi yetersiz

“Bizim de sektörel derneklerimiz var. Ama maalesef haksız rekabet yaratan merdiven altı üretimi çok da denetleyebildiklerine inanmıyorum” sözleriyle merdiven altı üretimden şikayetini dile getiren Serhan Günaydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz birçok belge alıp o şartları yerine getirmek için paralar ödüyoruz. Ar-Ge çalışmaları için mühendis istihdam ediyoruz. Öte tarafta bunları yapmadığı için bizden daha ucuza üreten ve o nedenle de fiyatı ucuz kalan firmalarla rekabete maruz bırakılıyoruz. Son kullanıcının da bilinçli olması lazım. Biz yurtiçinde 2, yurdışında 1 yıl garanti veriyoruz. Makineyi alıp kapıdan çıktığında sizin de ürünün arkasında durmanız lazım. Benim parçalarını kullandığım firmalar bana iki yıl garanti vermediği halde, ben komple makine için müşterime iki yıl garanti veriyorum. O süre içinde bir parça arızalanırsa, garanti kapsamında değiştiriyorum. Bu merdiven altı firmanın yapacağı bir iş değil. Yeni bir firma olduğumuz halde ülke genelinde 800 makinemiz tıkır tıkır çalışıyor. Yurtdışında da bu sayının 200’ü geçtiğini tahmin ediyorum.”

“Güvenliği riske etmedikçe butik taleplere açığız”

Türkiye’de yüksek metraj platform üreten 1-2 firma bulunduğunu kaydeden Günaydın, “Bu pazarın da yüzde 60-65’ine hakim olduğumuzu söyleyebilirim. Pazarın genelinde ise payımızın yüzde 40-45 olduğunu düşünüyorum. Bu tür makineleri yapmak belli bir know how ister. Makinenin genel konstrüksiyonunu bozmayacak ve çalışma düzenini etkilemeyecek tüm müşteri taleplerine açığız. Bu konuda butik üretim yaptığımızı söyleyebilirim. Standart ve opsiyonel üretim yaparız. Mesela, 37 metreye kadar opsiyonel olan diyafon sistemi, sepete konulan rüzgar gülü 37 metreden sonra standart olarak eklenir. Eğer Suudi Arabistan, Kuveyt gibi sıcak bir ülkeye gönderirsek, pistonumuzu, hortumumuzu şartlara göre seçeriz. Rusya gibi soğuk bir ülkeye göndereceksek de, yine seçimlerimizi soğuk ülkeye uyumlu yaparız. Hidrolik yağ, öyle bir malzemedir ki, sıcak ortamda çabuk incelir, soğuk ortamda da donar. Ama bizim için en önemlisi emniyettir. Emniyete halel getirecek hiçbir opsiyonel talebe de sıcak bakmayız” sözleriyle üretimde güvenliği ön planda tuttuklarının altını çizdi. 

serhan-gunaydin-uzmanlar-platform-(14)-001.jpg

Selçuk ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.