UND AB'ye brifing verdi

UND AB'ye brifing verdi

Geçtiğimiz Mayıs ayında, önceki görevi olan AB Komisyonu İçişleri ve Adalet Genel Müdürlüğü'nden, Avrupa Birliği Türkiye Temsilciliği Başkanlığı'na...

Geçtiğimiz Mayıs ayında, önceki görevi olan AB Komisyonu İçişleri ve Adalet Genel Müdürlüğü'nden, Avrupa Birliği Türkiye Temsilciliği Başkanlığı'na atanan Büyükelçi Sn. Stefano Manservisi ile bir tanışma toplantısı gerçekleştiren UND, sektör firmalarının AB ülkelerinde yaşadıkları sorunlar hakkında Büyükelçiye brifing verdi.

Taşıma kotaları ve profesyonel sürücü vizeleri sorunlarının AB ekonomisi için yarattığı maliyetleri rakamlarla açıklayan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Sadece son 1 ayda 150 Türk sürücüsü AB'ye giriş havalimanından Türkiye'ye geri gönderildi, üstelik vizesi olsa bile sürücülerimize, geriye dönük hesaplanan kalış süreleri üzerinden süre aşımı gerekçesiyle yüksek miktarda cezalar kesiliyor." diyerek, AB ile imzalanan geri kabul anlaşması ile başlayan ve 3 yıl sürmesi öngörülen vize kolaylaştırma süreci kapsamında sürücü vizeleri konusunda iyileşmelerin öncelikli ve acil olarak sağlanması gerektiğini" vurguladı.

Görüşmede, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Gümrük Birliği'nin düzgün işleyişi ile ilgili olan bu sıkıntıların bilincinde olduğunu belirten Manservisi, sorunun nihai çözümünün "Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin yeniden gözden geçirilmesi" süreci kapsamında, mevcut Gümrük Birliği kapsamına "hizmetler"in de alınmasıyla sağlanabileceğini söyledi.

"Türkiye - AB mevzuatı ile düzenlenmemiş olan taşımacılık alanındaki bahse konu sorunların, 28 üye devletin uygulamalarını uyumlaştıran bir düzenleme olmamasından kaynaklandığına dikkat çeken ve bunlar hakkında Komisyon tarafından gerekli incelemelerin yapılmakta olduğunu aktaran Büyükelçi, üye ülkelerin yetki alanına giren bazı konularda Komisyon'un yetkilerinin sınırlı olduğuna ve çözüm yolunda üye ülkeler ile yapılacak ikili anlaşmalarla da belirli iyileşmeler sağlanabileceğine dikkat çekti.

Manservisi, "ayrımcı uygulamalar" konusunun daha farklı olarak, yargıya intikal ettirilebilecek bir mesele olduğunu ifade ederken, AB Adalet Divanı'nın Soysal davası vb. kararlar ile Almanya, Hollanda ve Danimarka'da Türk sürücülerine tanıdığı vizesiz giriş hakkı benzeri bir iyileşmenin, kalış süreleri sınırlaması ve güzergah üzeri diğer ülkelerdeki vize sorunları için sağlanabileceğini vurguladı.

Büyükelçi, kalış sürelerinin aşılması gerekçesiyle geçerli vizesi olmasına rağmen Türkiye'ye geri gönderilen Türk sürücüler konusunun "Schengen Mevzuatı" kapsamında bazı ülkelerin yerel otoritelerinin hatalı uygulamalarının söz konusu olabileceğini, bu konuda sorunu doğrulayıcı önemli sayıda kaydın toplanmasını ve doğrudan AB Komisyonu'nun vize işlerinden sorumlu İçişleri ve Adalet Genel Müdürlüğü ile görüşülmesini önerdi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum