Umutlar Kısa, Vadeler 2018

Lojistik sektörü ticaret akışında ki en ufak artış veya azalış hemen algılar. Aksiyonu ona göre alır.  Lojistik yapıyoruz. Araçlar sevk ediliyor. Her gün binlerce kamyon, Tır şehirlerarası hareket halinde. Depolarda onlarca farklı sektörden firmaya hizmet veriyoruz. Hangi sektörün yoğun, hangi sektörün seyrekleştiğini anlayabiliyoruz.  Günde 100 siparişi çıkan firmanın, birden 20 siparişe indiği günleri görüyor, sebeplerini biliyoruz.

Velhasıl, lojistik sektörü ekonominin dinamosudur. İstediğin kadar üret, istediğin kadar sevk et, istediğin kadar ithalat veya ihracat yap hepsinin sonuçlanması için lojistiğin olması gerekiyor.

Ödemeler konusuna bakarsak durum aynen şöyle; 2018 yılı vadeli  çekler yazılıyor. 15-30 gün arası nakit ödeyen firmalar kısa vadeli çek yazmak istiyor. Küçük ve orta bakiyelerde kredi kartı ile ödemeler arttı. 60 gün vadeli çekle çalışan firmalar 90-120 gün arası vade istiyor. 30 günlük çekler şuan piyasada nakit yerine geçiyor. Yoğun olarak münferit araç ile sevkiyat yapan gerek lojistik gerekse üretim firmaları vadeler uyuşmadığı için kısmen araç bulmakta zorlanabiliyor. Özellikle TIR garajlarından iyi fiyat almak istiyorsanız nakit veya 7-15 gün arası vadelerde çalışmak gerekiyor. Nakliyecinin ödemesini zamanında yapmaz, vadeyi uzatırsanız problem yaşayabilirsiniz. Neden mi? Garajlarda, X firması veya lojistik şirketi ödeme yapmıyor diye isminiz yayılır ise kimse size araç tedarik etmez. Edirne garajında yayılan bir söylenti, Van garajında hemen duyulur.

Vadelerin uzun olmasında ki sebeplerden biri de fiyat odaklı rekabet diyebiliriz. Serbest piyasa ekonomisi gereği rayiç bedel üzerinden isteyen istediği fiyatı verebiliyor.

İstanbul – Ankara arası TIR fiyatı bellidir. Yükün hafif veya ağır olması mazot kullanımına etki edeceğinden fiyatlarda bir miktar oynama yapar. Lakin rayiç fiyatın altında ve neredeyse imkânsız fiyatlara uzun vadelerde taşımacılık yapan firmalar sektöre ciddi sekte vurmaktadır. Devamlı olarak taşımacılık yaptıran firmalarda bu şekilde hizmet veren firmaları tercih etmektedir. Ayda bir kere TIR sevk eden firmalar bile 60 gün sonra ödeme yapıyor ise buna en büyük sebep, uzun vadeler ile çok ucuz fiyatlarda taşımacılık yapan lojistik firmalardır. Rayiç fiyatın altında iş yapan bu tür taşımacılık firmalarının ömrü de zaten 6 ayı geçmez. Operasyonun %80 nakit olan lojistik sektöründe 90 günlük çekler ile hizmet vermeniz zaten imkânsız.

Lojistik sektörünün kendi dinamikleri, müşterilerinin ticari faaliyetleri, nakit akışının azlığı lojistik sektörünün vadeler yüzünden sıkıntı yaşayabileceğini gösteriyor.

Lojistik şirketlerine naçizane tavsiyem;

  • Müşterilerinin karlılık durumlarını iyi analiz ederek, zarar eden firmaları elemek
  • Tahsilat vadelerini uzatma eğiliminde olan firmalara direnmek
  • Nakit akışının yoğun olduğu sektörlere ağırlık vermek
  • Kazan-Kazan prensibi üzerine anlaşmalar yapmak

Doğru bir karar olur düşüncesindeyim.

Bu yazı toplam 10552 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.