Ulaşımda projeler tarihi 2015

Ulaşımda projeler tarihi 2015

 Ulaşım sorununa büyük çözüm getirecek projeler arasında, Marmaray, Karayolu Tüp Tüneli, Üçüncü Boğaz Köprüsü, yeni YHT hatları ve yarım...

 

Ulaşım sorununa büyük çözüm getirecek projeler arasında, Marmaray, Karayolu Tüp Tüneli, Üçüncü Boğaz Köprüsü, yeni YHT hatları ve yarım kalan metro çalışmalarının tamamlanması var

Ulaştırma Bakanlığının bütçeden aldığı ödenek ve YİD modeliyle ihale ettiği 'dev' projeleri, 2015 yılına kadar hizmete girecek. Ulaştırma Bakanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye'nin ulaştırma alanındaki yatırımları hız kesmeden sürüyor. Buna göre, İstanbul Boğazı'na yapılan 'Asrın Projesi' Marmaray, 29 Ekim 2013'te iki kıtayı birleştirecek, Karayolu Tüp Tüneli ise 2015'e kadar hizmete girecek.

BAKANLIK GAZA BASTI

Yap-İşlet-Devret (YİD) modelli projelerden Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu 2013, ihalesi 10 Ocak 2012'de gerçekleştirilecek İstanbul Boğazı'na üçüncü köprüyü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu ise 2015 yılında hizmete sunulacak. Ankara-Konya arasını 1 saat 30 dakikaya indiren YHT projesinin işletmeye alınmasını, 2013 yılında Ankara-İstanbul hattı izleyecek. İstanbul ve Ankara'da yarım kalan metroların tamamlanması işini de devralan Bakanlık, bunları 3 yıl içerisinde tamamlayacak. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (Körfez geçişi ve bağlantı yolları dahil) Projesi, Gebze'den başlayacak, İzmit Körfezi'ni asma köprüyle aşarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa Çevre Yoluna bağlanacak. Otoyol uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanan proje kapsamında 30 viyadük, 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, 7 servis ve park alanı inşa edilecek.

KÖRFEZ'E ASMA KÖPRÜ

Proje, İstanbul-İzmir arasındaki 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresini 3,5 saate indirecek. Dilovası ile Hersek Burnu arasına inşa edilecek asma köprüyle Körfez 6 dakikada geçilebilecek. Karayolları Genel Müdürlüğü, 4 yıl içerisinde YİD modeliyle Kuzey Marmara Otoyolu, Ankara-Niğde Otoyolu, Ankara-Samsun Otoyolu, Aydın-Denizli-Burdur Otoyolu, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu (Çanakkale Boğaz geçişi köprüsü dahil), Ankara-İzmir Otoyolu, Sivrihisar-Bursa Otoyolu, Şanlıurfa-Habur Otoyolu ve Diyarbakır bağlantısı ve Afyonkarahisar-Antalya Otoyolunu ihale edecek.

3'üncü köprü için ihale 4 ay sonra

Boğaz'a yapılacak üçüncü köprünün de yer alacağı Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin ihalesi 10 Ocak 2012'de gerçekleştirilecek. Yeni köprüden YHT de geçecek. 4x2 karayolu, 2x1 demiryolundan oluşacak köprüde bulunacak demiryolunun köprüyle aynı düzlemde veya asma olarak inşa edilmesine, şartname satın alan firmaların önerileri doğrultusunda karar verilecek. Ankara-İstanbul YHT hattı, Sapanca Gölü'nün kuzeyinden Sultanbeyli'ye gidecek. Burada ikiye ayrılacak hattın bir kolu üçüncü köprüye, bir kolu Marmaray'a bağlanacak.

Yeni metrolar 3 yıla kadar hazır

İstanbul ve Ankara'da yarım kalan metroların tamamlanması işini de devralan Bakanlık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Bakırköy (İDO)-İncirli-Kirazlı, Bakırköy-Beylikdüzü ve Otogar-Bağcılar-İkitelli metro hatları ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kızılay-Çayyolu-2, Batıkent-Sincan (OSB İstasyonu) ve Tandoğan (TCDD Ankara Garı)-Keçiören (Gazino İstasyonu) metro hatlarını 3 yıl içerisinde hizmete sunacak. Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerinin arasında inşaatı devam eden Zafer Bölgesel Havaalanı, 2 yıl içerisinde hizmete girecek. İhale ilanına geçen ay çıkılan Çukurova Havalimanı ise 3 yılda tamamlanacak. Projenin yüzde 25'i tamamlanan kamulaştırması, ihale sürecinde bitirilecek.

Boğaz'ın altına iki tünel

İstanbul Boğazı'na yapılan 'Asrın Projesi' Marmaray 29 Ekim 2013'te iki kıtayı birleştirecek. İstanbul'un iki yakasını denizin altından sadece lastik tekerlekli araçların geçebileceği karayolu ile birleştirecek Karayolu Tüp Tüneli ise 2015 yılında hizmete sunulacak. Türk-Kore Ortak Girişimi tarafından gerçekleştirilecek 14,6 kilometrelik proje, Avrupa yakasında Florya-Sirkeci sahil yolunun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkisinden başlayarak, Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolunun Göztepe Kavşağı mevkisinde sona erecek. Tünel geçişi, denizin altından geçen yaklaşık 3,3 kilometrelik bölümüyle her iki yakadaki mevcut yollara bağlanacak. Tünel geçişini günde ortalama 90 bin aracın kullanacağı öngörülüyor.

Kara tren yerine YHT

Ulaştırma Bakanlığı, karayollarının yanısıra demiryollarında da önemli çalışmalar yürütü-yor. TCDD Genel Müdürlüğü, başbakanlar düzeyinde imzalanan anlaşmayla Çin'in, Edirne'den Kars'a hızlı tren ağlarından oluşan Demir İpek Yolu hattının inşa edilmesi için taahhüt ettiği devlet kredisi için gün sayıyor. Çin demiryolları bürokratları ile TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinin proje çalışmaları devam ediyor. Ankara-İstanbul YHT hattının Ankara-Eskişehir kesimini 2009'da hizmete sunan TCDD, hattın tümünü 2013'te tamamlamayı hedefliyor. Eskişehir-İstanbul hattının tamamlanmasıyla İstanbul-Ankara arasındaki seyahat süresi yaklaşık 3 saate inecek.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.