“U.N Ro-Ro, kendi rakibini kendi yarattı”

“U.N Ro-Ro, kendi rakibini kendi yarattı”

Ekol Lojistik’in kurduğu Ro-Ro şirketi ilk seferine yarın başlıyor. Cuma günü ilk gemilerinin Trieste’den, Cumartesi günü de Haydarpaşa’dan yola...

Ekol Lojistik’in kurduğu Ro-Ro şirketi ilk seferine yarın başlıyor. Cuma günü ilk gemilerinin Trieste’den, Cumartesi günü de Haydarpaşa’dan yola çıkacağını ifade eden, Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, “Diğer nakliyeci firmaları zor durumda bırakacağı gerekçesiyle, elimizi kolumuzu bağlayan U.N Ro-Ro, bize başka bir yol bırakmamıştır” diye konuştu.

Ro-Ro hattını kurmalarının Çetin Nuhoğlu’nun ‘imtiyaz’ iddialarına verilen en iyi yanıt olduğunu söyleyen Musul, “Kuruluş sebeplerinden birinin de, U.N Ro-Ro’nun en büyük müşterisini diğer nakliyeci firmalara karşı, kendilerini zor durumda bırakmamak adına aldıkları kararın neden olduğunu söyleyebilirim. Biz yaklaşık 6 ay önce, Köstence gemisiyle demiryoluyla gelen kimyasal konteynerleri ro-ro ile taşıma üzerine bir proje hazırladık. Fakat, projenin ilerleyen dönemlerinde Köstence’ye kadar olan tren seferlerinin gerek kalite, gerekse de maliyet olarak çok cazip olmadığını görünce Trieste’ye yöneldik. Trieste üzerinde çalışılan gemilerin ana katlarının 6.80 yüksekliğinde olması nedeniyle de, 45’lik konteynerlerin iki kat üst üste yüklenerek hacmi daha iyi değerlendirecek bir proje geliştirdik. Köstence için düşündüğümüz bu projeyi Trieste’ye kaydırırken, U.N Ro-Ro’nun bize hayır diyeceğini hiç düşünmemiştik. Bunun üzerine deneme için bir tekerlekli platform inşa ettik. Ekimin başında da bir test çalışması yaptık. O gün U.N Ro-Ro CEO’su Sedat Bey beni aradı ve bu işin kendilerinden izin almadan yapıldığı için hoşnutsuzluğunu dile getirdi. Bunun üzerine kendileriyle bir toplantı yaptık. Uygulamanın Köstence için düşünüldüğünü ve ona göre izin verildiğini, her ne kadar uygulamanın modern bir proje olmasına karşın, bunu diğer firmalara açıklayamayacağını söyledi. 24 Ekim’de konuyla ilgili son olarak telefon açtım. Kararında bir değişiklik olmadığını, farklı düşünmesinin mümkün olmadığını, bu işten vazgeçmemiz gerektiğini bildirdi. İnternetten ro-ro gemileriyle ilgili araştırma yaptım ve daha önce UND Deniz’in çalıştırdığı gemilerin yaklaşık 4 aydan beri Yunanistan’daki limanlarda yattığını öğrendim. Sahibi olan firmanın ellerinde üçüncü bir gemilerinin daha olduğunu öğrenince, Brezilyalı bir broker üzerinden satın alma önceliği taahhüdüyle kiraladım. Hikayemiz böyle başladı. 25 Ekim’den bir gün önce dahi böyle bir düşüncemiz yoktu. Biz, risk alarak bu işe girdik. Sektörden sadece bir kişinin haberi vardı. O kişinin adını da kendi istemediği için paylaşmadım. Ama o kişi de, UND yönetiminde olan bir kişi değil.İki aylık süreç içinde şirketimizde dahi bir elin parmaklarını geçmeyecek bir projeyi yönettik. Yakıt işini dahi OMV PO ile bugün (dün) konuşacağız. Tamamen Ekol’ün kendi aldığı bir inisiyatiftir. U.N Ro-Ro’ya en fazla, tabiri caizse göbekten bağlı olduğumuz bir şirkettik. Bunun sıkıntısını gördüğümüz için de böyle bir girişimde bulunduk. UN Ro-Ro da, bizi küstürdü” açıklamasını yaptı.

“ARTIK, TRENE UYGUN TREYLERLER STANDART OLARAK ÜRETİLMELİ”

Trenin pahalı bir taşımacılık yöntemi olduğunun altını çizen Musul, “Biz tren riskini göze alarak başladık. Treylerlerin ona göre üretilmesi ve AB’de çalışan araçları olması lazım. Tren ekonomik değil. Çetin Ağabey, bize bunu bir suçlama olarak sunarken, neden, trene binme ekipmanlarını da standart olarak verecek bir çalışma yapmadı. Bugün belki ihtiyaç yoktur ama yarın bir değişime hazırlıklı olmak gerekir.  Trenin bize getirdiği en önemli avantaj büyük projeleri gerçekleştirmemizdir. Treyleri bekletebilirsiniz ama şoförü bekletemezsiniz” ifadelerini kullandı.

“ÇETİN AĞABEY BAŞKAN OLURSA, UND ÜYELİĞİ BENİM İÇİN BİTER”

Ahmet Musul, mevcut UND yönetiminin başarılarını sıraladığı açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu yönetimin sektöre neler kazandırdığını herkes biliyor. Arkadaşlarımız onun hitabet yeteneğinin büyüsüne kapılıp, çarpıttığı gerçekleri de dikkate alıp ona destek verecekse, Engin Bey’in çizdiği taahhütleri yerine getirirse, zaten biz bu görevi ona bırakırız. Ama çizdiği profil yanlış. O başkan olursa, ben de UND üyeliğinden istifa edeceğimi şimdiden açıklıyorum. Bizlere şu anda dahi, mesaimizde olmamız gerekirken, bu açıklamaları yapmak için burada olmamıza neden olan birinin başkan olduğu bir dernekte üye olmayı zul kabul ederim.”

Selçuk ONUR - LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum