Turmepa: 'Mavi Kart kontrol aracıdır'

Turmepa: 'Mavi Kart kontrol aracıdır'

Denizlerde kirliliğin önlenmesi ve alınacak tedbirler konulu toplantı Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi'nde yapıldı. TURMEPA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı...

Denizlerde kirliliğin önlenmesi ve alınacak tedbirler konulu toplantı Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi'nde yapıldı. TURMEPA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı ve TURMEPA Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kaptanoğlu ve TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural'ın katıldığı toplantıda DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de yer aldılar.

DTO Fethiye Şubesi Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda konuşan TURMEPA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, "Fethiye'de yapılabilecek bazı konuları tartışmak için bir araya geldik. Burası önemli sahil beldelerimizden birisi. Karadeniz Bölgesi'nde nasıl Samsun deniz korumada örnek bir şehirse, Akdeniz Bölgesi'nde de neden Fethiye bu konumda olmasın? TURMEPA bundan sonra Fethiye'de daha aktif ve faal olacaktır" dedi.

"Konumuz denizlerin kirlenmemesi" diyen Yaramancı, "Bunu önleyecek tedbirleri konuşacağız. Şu bir gerçek ki denizler karadan kirleniyor. Mavi Kart, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın deniz kirliliği ile mücadele için geliştirdiği bir kontrol sistemidir. Daha önce atık alım formu diye pek sağlıklı olmayan bir sistem vardı. Bütün dünyanın dijital teknolojiye geçtiği bir dönemde bu sistem kuruldu. TURMEPA olarak Mavi Kart uygulamasını destekledik. Mavi Kart bir kontrol aracından başka bir şey değildir. Bunun arkasında deniz kirliliği diye bir konu var. Geçen yıl şartlarda bir eksiklik yaşandığı için tartışma çıktı. Göcek ve Fethiye'de gerekli altyapı tamamlandı. Bundan sonra Mavi Kart'tan şikayetçi olunacağını sanmıyorum. Gördüğüm kadarıyla sistem iyi işliyor. Denizdeki kirliliğin mücadelesi ve temizlenmesi çok zor. Bu konuda ülke olarak yeterli gelişmişliğe sahip değiliz. Bizler gibi sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları ile konu kamuoyuna aktarılacak. İnsanlarımız bilinçlenecek ve bunu gerekli yerlere yaptıracak. Bu bir bilinçlendirme hareketi ve biz buna öncülük ediyoruz" diye konuştu. Ölüdeniz'de zaman zaman yaşanan sıkıntıya değinen DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, "Ölüdeniz'in şöyle bir şanssızlığı var. Zaman zaman açıktan geçen gemilerin pislikleri gelebiliyor. Ölüdeniz'e atık alım bölgeleri kuruldu. Açıkta gemilerden bırakılan pis sular için de pek şansımız yok" dedi.

TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural da, "Fethiye'de şu ana kadar 47 bin kişiye; bunlar arasında öğretmenler, öğrenciler, din adamları ve her kesimden insan var, buradaki kıyı merkezimizde deniz ve çevre konulu eğitimlerimizi gerçekleştirdik. Merkezimiz ve burada görev yapan arkadaşlarımız Fethiye için bir şanstır. Eğitim vermediğimiz ve bilinçlendirmediğimiz bir insan kalmayacak" dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.