Türkiye'den Doğu Akdeniz'e stratejik konteyner limanı

Türkiye'den Doğu Akdeniz'e stratejik konteyner limanı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı transit yük odaklı önemli bir yatırıma imza atmaya hazırlanıyor.

Önümüzdeki yıl Doğu Akdeniz bölgesinde, Orta Doğu ve Orta Asya coğrafyasında çıkış kapısı olacak transit yük odaklı bir ana konteyner limanı inşa edilecek. Doğu Akdeniz bölgesinde yer tespiti çalışmaları başladı. 2022 başında etüt-proje çalışmaları tamamlanacak. Bu sayede Türkiye dünyanın ve bölgesinin stratejik transit ülkesi olmayı hedefine bir adım daha yaklaşacak. Türkiye, bu kapsamda bir yandan karayolu ve demiryolu yatırımlarına hız verirken, şimdi de denizlerde atacağı adımla ticarette Deniz İpek Yolu olarak anılacak bir koridora imza atacak.

Türkiye'nin küresel ticarette etkinliğini artırmak amacıyla yürütülecek projenin detayları 2022 Yılı Programı'nda da yer aldı. Programda, limanın 2022 yılında yer tespitinin yapılacağı ve etüt-proje çalışmalarının tamamlanacağı belirtildi.

TRANSİT TAŞIMA SÜRESİNİ KISALTACAK YATIRIM

Üç kıtaya bakan yüzüyle, Doğu Akdeniz limanları, transit süreyi kısaltması bakımından büyük avantaj sunacak. Çin'den Batı Afrika kıyılarına, Süveyş Kanalı veya Ümit Burnu güzergâhından 35 günlük transit sürelerde ulaşılırken, Mersin yahut İskenderun aktarmalı demiryolu ve denizyolu entegrasyonu ile bu sürenin yarıya indirilmesi mümkün olacak. Konteyner bazlı lojistik sektörünün, 2024 yılına kadar her yıl yüzde 3,5 büyümesi bekleniyor.

Yelda GÖKDAĞ – AKŞAM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.