Türkiye'de "lojistiğe güven" ilk kez ölçüldü

Türkiye'de "lojistiğe güven" ilk kez ölçüldü

KPMG Türkiye ve İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi iş birliğiyle Lojistik Sektörü Güven Endeksi ilk kez hesaplandı. Endeksin veri kaynağını Türkiye genelinde üç aylık periyotlarla uygulanan Lojistik Sektörü Eğilim Anketi oluşturuyor.

 Anket kapsamında sektörde faaliyet gösteren işletmelerdeki yönetici veya uzman düzeyinde 103 kişinin görüşüne başvuruldu. 2019 yılının son çeyreğinde endeks 95,90 olarak gerçekleşti. 0-200 aralığında değer alabilen endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini ifade ediyor, 100’den küçük olması ise kötümser bir görüşe işaret ediyor. Buna göre;

  • Türkiye lojistik sektörünün mevcut durumuna bakıldığında endeks 87,06 iken gelecek beklentileri değerlendirildiğinde ortalama 100,32.
  • Sektörde iş hacmi artışına ilişkin iyimser (endeks 100,97) görüş hakim. Birleşme ve satın almalara ilişkin endeks de 149,51 olarak öne çıkıyor. Bu güçlü endeks, lojistik sektörünün yüksek potansiyeliyle birlikte yatırımcıların ilgisini çekmeyi sürdüreceğine işaret ediyor.
  • İnsan kaynağı ihtiyacı, sermaye artışı ve iş koşullarında küçülme/kötüleşme beklentisi bulunuyor. Sektörün sermaye artışı noktasında ise olumsuz (95,15) bir beklenti var. Sektör, yeni yatırımlar noktasında da önümüzdeki üç aylık dönemde herhangi bir planlama içerisinde değil.
  • Taşımacılık sektöründe olumsuz algının en çok kârlılık durumu üzerinde yoğunlaşması dikkat çekiyor. Önümüzdeki çeyreğe ilişkin beklentiler baz alınarak kârlılık endeksi 59,22 olarak hesaplandı. Bu zayıf sonuç, kârlılık durumunun oluşan rekabet koşulları nedeniyle düşmesi ve daha da düşeceği şeklinde yorumlanıyor.

yavuz_oner-001.jpgKPMG Türkiye Taşımacılık Sektör Lideri Yavuz Öner, endeksle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Taşımacılık sektörü hem yurt içi hem de yurt dışı gelişmelerden doğrudan etkileniyor. Yurt içindeki ekonomik yavaşlamayla birlikte çevremizde yaşanan ekonomik ve politik istikrarsızlık, Koronavirüs gibi insan sağlığını tehdit eden konular nedeniyle oluşan ekonomik duraklamalar taşımacılık sektörünün gelecek beklentilerini olumsuz etkileyen unsurlar. Kalkınma planı ve Orta Vadeli Program ile öngörülen Lojistik Master Planı’nın hayata geçirilmesi sektör için yeni fırsatların yaratılmasını sağlayacak ve yabancı yatırımcılar bakımından cazibesini artıran bir etki yaratacaktır” dedi.

KPMG Hakkında

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, geçmişi 1867 yılına dayanan, üye firmalar ağı sistemiyle 147 ülkede 220 binin üzerinde çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri, otomotiv, endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanı sıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1700 çalışanıyla her sektörden 4000’in üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.