Türkiye, taşıma ve ulaştırmada atağa kalkıyor

Türkiye, taşıma ve ulaştırmada atağa kalkıyor

2023 yılına kadar yolcu ve yük taşımacılığının her alanında önemli adımlar atılacak. Hava yolundan yararlanan yolcu sayısı, 55 milyonluk artışla 266 milyona çıkarılacak, toplam 2 bin 872 kilometre bölünmüş yol yapılacak

On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) kapsamında, plan döneminin tamamlandığı 2023 yılına kadar yolcu ve yük taşımacılığının her alanında önemli atılımlar hayata geçirilecek. TBMM'ye sunulan plan çerçevesinde Türkiye'nin coğrafi avantajından faydalanılarak demir ve deniz yollarının taşıma paylarının artırılması, hızlı, esnek, emniyetli, güvenilir ve entegre bir ulaştırma sisteminin tesis edilmesiyle lojistik maliyetlerin düşürülmesi, ticaretin kolaylaştırılması ve ülkenin rekabet gücünün artırılması temel amaç olarak belirlendi. Plan kapsamında yapılacak çalışmalar şunlar:
- Kombine yük taşımacılığı hizmetleriyle bu alandaki yük terminalleri ve aktarma merkezlerine yönelik program hazırlanacak.
- Özel demir yolu işletmeciliğinin teşvik edilmesi ve demir yollarında serbestleşmenin geliştirilmesine yönelik ikincil mevzuat tamamlanacak.
- Kara yolu taşımacılığında diplomatik kanallar zorlanacak.
- Blokzincir'in yaygınlaştırılması için ulaştırma ve gümrük hizmetlerinde altyapı çalışmaları tamamlanacak.

AKILLI SİSTEMLER
Kara yolundaki akıllı ulaşım sistemleri tamamlanarak, uygulamaya konulacak. Kara yolundaki kazalardan kaynaklı ölüm, yaralanma ve hasarların en aza indirilmesi sağlanacak.
- Kara yolundaki darboğazlar giderilecek, kaza kara noktaları iyileştirilecek ve toplam 2 bin 872 kilometre bölünmüş yol yapılacak.
- Elektronik denetim sistemlerinde anlık hız denetimi yerine ortalama hız denetimleri esas alınacak.
- Demir yolu yolcu taşımacılığında kamu hizmeti yükümlüleri belirlenerek demir yolları alternatif tren işletmecilerine açılacak.

"YEŞİL LİMAN" UYGULAMALARI
- Limanlarda enerji verimliliğinin artırılması, çevresel etkilerin en aza indirilmesine yönelik "Yeşil Liman" uygulamaları desteklenecek.
- Geçen yıl 211 milyon olan hava yolundan yararlanan yolcu sayısı, 55 milyonluk artışla 2023'te 266 milyona çıkarılacak.

DEMİR YOLUNDA EMNİYET ARTIRILIYOR
Demir yolunda emniyet artırılacak, gar ve istasyonlarda engelsiz ulaşım imkanları geliştirilecek. Yolcu konforunun artırılması amacıyla tren hatları tamamlanacak. Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarında arz ve talep dengesi gözetilerek tren planlaması yapılacak ve ekspres seferler artırılarak seyahat süreleri kısaltılacak.

AA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.