Turkish Cargo, en hızlı büyüyen hava kargo şirketi

Turkish Cargo, en hızlı büyüyen hava kargo şirketi

Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney, 2020 yılının ilk yarısında yüzde 67 büyüyerek küresel pazar payını yüzde 5.4’e çıkaran THY’nin iştiraki Turkish Cargo’nun sektörün en hızlı gelişen şirketi olduğunu da kaydetti.

COVID-19’un küresel etkilerini inceleyen uluslararası danışmanlık şirketi Kearney, pandemi sürecinde yolcu taşımacılığından farklı olarak kargo taşımacılığının durmadığını, aksine şirketlerin uçak sayılarını artırmasının katkısıyla toplam kapasitenin Temmuz 2020’de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 büyüdüğünü belirtti. Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, COVID-19 sonrasında kargo uçaklarının kapasitesinin dolmasıyla yolcu uçaklarının da devreye alındığını belirterek, “Haziran ayında geniş gövdeli kargo uçaklarının ortalama kullanım süresi günde 11 saate çıkarak tüm zamanların zirvesine yükseldi” dedi. 

Pandemi sürecinde yaşanan kapasite kısıtlarına bağlı olarak fiyatlarda da sert artışlar yaşandı. Pandemi öncesinde Asya’dan Amerika kıtasına 3-4 dolara taşınan bir kilo hava kargonun fiyatı 20 dolar seviyelerini gördü.

Bu dönemde hava yolu şirketleri kargo kullanım alanlarını optimize etmek için yaratıcı çözümlere başvurdular. Örneğin Alman hava yolu firması Lufthansa, Airbus A330 uçağının bütün yolcu koltuklarına maske ve diğer medikal ekipmanlarla dolu kargo kutuları yerleştirdi ve Şangay’dan Frankfurt’a tamamen kargo ile dolu ilk yolcu uçağını uçurdu. Air Canada da benzer bir yöntemle filosundaki en büyük uçaklardan biri olan Boeing 777-300E’nin 422 yolcu koltuğunu söküp uçağı kargo uçağına dönüştürdü. Bu sayede 9 tonu maske olmak üzere toplamda 30 ton yük taşıdı. Lufthansa ve Air Canada’nın yanı sıra diğer şirketler de yolcu uçaklarında kabin içinde kargo taşıyarak artan talebi karşılamaya çalıştılar.

TURKISH CARGO EN HIZLI BÜYÜYEN ŞİRKET

turhan-özen.jpgKearney, THY’nin iştiraki Turkish Cargo’nun 2020 yılında hava kargo taşımacalığında en dikkat çekici performansı sergileyen şirket olduğunu da belirtti. Kearney’in verdiği bilgiye göre Turkish Cargo, 2020 yılının ilk yarısında yüzde 67 büyüme sağlayarak, küresel pazar payını yüzde 3.9’dan yüzde 5.4’e çıkardı. Bu dönemde Turkish Cargo, tüm dünyada taşınan her 20 hava kargodan birini taşıdı.

THY Genel Müdür (Kargo) Yardımcısı Turhan Özen de, Turkish Cargo olarak, pandeminin hissedildiği ilk andan itibaren çok hızlı şekilde harekete geçtiklerini ve gerekli hijyen önlemleri alarak çalışma-operasyon biçimlerini revize ettiklerini belirterek,  “Küresel ulaşım ağının adeta durduğu bu zor süreçte, ülkemizin ve dünyanın ilaç, tıbbi malzeme, maske, medikal ekipman, insani yardım ve gıda ihtiyacını karşılayan lojistik çözümlerin bir parçası olmak ve dünyanın bir başka noktasındaki hayatlara dokunup, farklı hikayeler yazıyor olmak en önemli motivasyon kaynağımız oldu” dedi. 

Turhan Özen, Türk Hava Yolları’nın 361 uçaktan oluşan geniş filosuyla, 127 ülkede 300’den fazla destinasyona hava kargo hizmeti verdiğini belirterek, “2023 yılında dünyanın ilk beş hava kargo markası arasına girmeyi hedefliyoruz” dedi.

KEARNEY: İLK 5 MÜMKÜN

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, Turkish Cargo’nun küresel ölçekte dikkat çekici başarıya imza attığını belirterek, THY Genel Müdür (Kargo) Yardımcısı Turhan Özen’in belirttiği dünyanın ilk 5 hava kargo markası arasına girme hedefine, planlanan sürede ulaşılabileceğini öngördüklerini ifade etti.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.