Türk simülatörü dünyaya açılacak

Türk simülatörü dünyaya açılacak

BP, Türkiye’deki TIR ve kamyon şoförleri için ’Ekonomik ve Emniyetli Sürüş Simülatörü’nü diğer ülkelerde de kullanmaya karar verdi. Castrol, Meteksan...

BP, Türkiye’deki TIR ve kamyon şoförleri için ’Ekonomik ve Emniyetli Sürüş Simülatörü’nü diğer ülkelerde de kullanmaya karar verdi.

Castrol, Meteksan ve ODTÜ işbirliğiyle geliştirilen simülatörle verilecek eğitim sonrasında, araç başına yıllık 7 bin 300 doları bulan bir yakıt tasarrufu sağlanması bekleniyor.

Merkezi İngiltere’de bulunan BP bünyesindeki madeni yağ şirketi Castrol tarafından, bilişim firması Meteksan ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi işbirliğiyle Türkiye’deki TIR ve kamyon şoförleri için geliştirilen ’Ekonomik ve Emniyetli Sürüş Simülatörü’nü dünyadaki diğer ülkelerde de kullanmaya karar verdi.

Yüzde 100 Türk

Yüzde 100 Türk mühendisliği ürünü gelişmiş simülatörden etkilenen akaryakıt şirketi BP, şimdiden 5 adet ön sipariş verdi. Türkiye’de alanında bir ilk olan simülatör, sunduğu yüksek gerçeklik sayesinde daha ilk kullanımda TIR şoförlerinin sürüşleri esnasında yüzde 10 daha az yakıt harcamalarını sağlıyor. Özellikle karayolu taşımacılığında faaliyet gösteren filo şirketleri düşünülerek tasarlanan sürüş simülatörüyle şoförlere verilecek eğitim sonrasında, araç başına yıllık 7 bin 300 doları bulan bir yakıt tasarrufu sağlanması bekleniyor.

Sürücü etkisi yüzde 20

Castrol Ağır Vasıta Pazarlama Müdürü Aslı Yetkin Karagül, otomotiv sektöründe hem çevreci hem de yakıt ekonomisi sağlayan teknolojilerin özellikle son yıllarda büyük ilerleme kaydettiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: "Yeni nesil araçlardaki yakıt tüketimini azaltan bütün gelişmelere rağmen sürücü, bu konuda çok etkili bir faktör. Yakıt tüketiminde sürücünün rolü yüzde 20’yi buluyor. Bu nedenle bir simülatör geliştirmeye karar verdik. Karayolu taşımacılığında faaliyet gösteren filo şirketleriyle görüşmelerde bulunduk. Filoların ihtiyaçlarını doğrultusunda, maliyet girdilerinde önemli bir düşüş sağlayacak ve kaza riskini azaltacak simülatör eğitimini, ’Filozof’ adlı (akılcı filo yönetim sistemi) hizmet paketimize dahil ettik."

Türk mühendis ürünü

Türkiye’de alanında bir ilk olan simülatörün Türk mühendisleri tarafından geliştirildiğini vurgulayan Karagül, şunları söyledi: "Simülatör, Castrol Türkiye’nin proje liderliğinde Ar-Ge’si Türkiye’nin en büyük yerli bilişim şirketlerinden Meteksan ile birlikte hayata geçirildi. Emniyetli ve ekonomik sürüş kriterlerinin simülatör bünyesine uygulanması konusundaki Ar-Ge ise HED Akademi tarafından sağlandı. ODTÜ ise simülatörümüzün C sınıfı bir üst düzey eğitim simülatörü olduğu ve bu simülatörle eğitim alan şoförlerin gerçek yaşamda ekonomik sürüş alışkanlığı kazanabileceklerini onayladı."

Öncelik İngiltere’de

BP Bölge Dijital Pazarlama Müdürü Tolga Önder Türkiye’de geliştirilen simülatörün BP merkezi tarafından çok beğenildiğini belirterek, şunları söyledi: "4-5 adet ön sipariş aldık. İngiltere ve Hindistangibi soldan akan trafiğe uygun sağ direksiyonlu versiyonu da geliştiriyoruz.

Simülatörün özellikleri

TIR Dorsesi’ne monte edildiğinden istenilen noktaya taşınabiliyor.

Gerçek kamyon kabini ve hareketli platform gerçeklik duygusu artıyor.

120 derece açılı HD kalitesinde görüntü ve urround ses sistemi bulunuyor.

Şehir içi ve şehir dışı toplam 23 kilometrelik sanal parkur.

Hava, trafik yoğunluğu ve yük durumu belirleme imkanı.

Güncellenebilen sanal reklam panoları bile var.

Yeniden gösterim için hard disk’e kayıt ve tüm sürüşün incelenmesi.

Sürüş analizi için 127 ekran LCD TV.

İngilizce dil desteği.

Trafik kuralları, yakıt ekonomisini etkileyen hatalar, emisyon raporları sunumu.

Araç başına 7 bin 300 dolar tasarruf sağlıyor

Simülatör eğitimleri sonrasında filolarda araç başına yıllık yakıt maliyetinde 7 bin 300 dolara varan bir tasarruf sağlanabileceğinin altını çizen Castrol Ağır Vasıta Pazarlama Müdürü Aslı Yetkin Karagül, şöyle konuştu: "Bugün sayıları 2 bin 500’ü bulan filo şirketlerinin yaklaşık 1000 tanesi, 50 adet üzerinde araçla faaliyet gösteriyor. Simülatör eğitimi sayesinde ulaşılabilen araç başına 7 bin 300 dolarlık yakıt tasarrufu ülke ekonomisine de önemli oranda katkı sağlayacaktır."

İlk eğitimde fark yüzde 10

İlk eğitimde simülatörün sürücüler üzerinde etkisini gösterdiğini anlatan Ağır Vasıta Pazarlama Müdürü Aslı Yetkin Karagül, su sonuçları aktardı: "Araştırmalarda, 100 km’de ortalama 33.8 litre yakıt tüketen sürücüler, simülatör eğitimi almalarının ardından aynı parkurda ortalama 30.1 litre yakıt harcadı. Bu da daha ilk kullanımda yüzde 10’luk bir tasarruf anlamına geliyor."

Kaza olsun diye dua ediyoruz

BP Bölge Dijital Pazarlama Müdürü Tolga Önder, simülatörle ilgili şu bilgileri verdi: "Simülatörümüz, gerçek hayatta sürüş esnasında yaşanan tüm şartları birebir sürücüye yansıtıyor. Gerçek hayatta ’Allah korusun’ deriz, ama simülatörde ’kaza olsun’ diye dua ediyoruz. Çünkü kaza sonrasında kayıt edilen veriyi geri sarıp sürücülere hatalarını gösterebiliyoruz. Sürücüler karlı, yağmurlu, çamurlu, yokuş aşağı veya yukarı, şehir içi veya şehir dışı gibi pek çok farklı yol, hava ve trafik koşulunda oturdukları yerden emniyetli bir eğitim alabiliyor. Gerçek sürüşteki gibi tüm hatalar simülatör tarafından otomatik olarak saptanıyor."

Yeni yatırımla 300 bin kişiye istihdam sağlıyor

BP Türkiye Başkanı Tahir Uysal ise kara taşımacılığının öneminin tüm dünyada gün geçtikçe arttığına dikkat çekerek, "Türkiye’nin 200 milyar dolara yakın olan ihracatının da yüzde 40’ından fazlası karayolu taşımacılığı ile yapılıyor. Türkiye’de karayolu taşımacılığı sektörü 3.5 milyar dolar yatırımı olan ve 300 bin kişiye istihdam sağlayan bir sektördür" dedi.

HÜRRİYET

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.