"Türk malı oto üreteceğiz"

"Türk malı oto üreteceğiz"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hem Türk malı otomobil üretimi hem de Saab gibi yerleşik bir markayı satın alma fikrini değerlendirdi. Babacan’ın...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hem Türk malı otomobil üretimi hem de Saab gibi yerleşik bir markayı satın alma fikrini değerlendirdi. Babacan’ın açıklamaları hükümetin ‘Türk malı otomobil’ üretimi konusunda ne kadar istekli olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Ucuz ve kolay tanıtım

Türk malı otomobil yerine tüm dünyada eski ve yerleşik bir markayı almanın kesinlikle daha ucuza mal olabileceğini belirten Babacan, “Ucuzluğunun dışında ayrıca böyle bir markanın uluslararası tanıtımı içinde çok uğraşılmayacağı düşüncesi doğrudur. Ancak biz tüm bunlara rağmen yepyeni bir Türk markası yaratmak istiyoruz” dedi. Babacan bunun nedenlerini ise şöyle sıraladı:

Süpriz riskleri getirir

“Eski ve yerleşik bir marka hem ucuz hem de tanıtımı kolay olacaktır ancak bir çok zorluğu da beraberinde getirecektir. Böyle eski bir marka satın almak görünen aynı zamanda göremeyeceğiniz süpriz riskleri, sorumlulukları, sorun ve taahhütleri beraberinde getirebilir. Yani sendikal sorunları, o ülkenin yasal problemleri karşınıza gelebilir. Bunlar yaşanıyor ve büyük sıkıntıları beraberinde getiriyor. O nedenle belki biraz pahalı olabilir ama herseye yeniden ve sıfırdan başlamanın en doğrusu olduğunu düşünüyoruz. Biz bir Türk markası yaratmak istiyoruz. Yoksa dünyada Saab gibi bir çok marka var.”

İflası kabul edilmedi

İSVEÇLİ Saab, 2009 yılı sonunda General Motors (GM) tarafından uzun uğraşlar sonunda Hollandalı Skyper firmasına 74 milyon dolar nakit, 326 milyon değerinde imtiyazlı GM hissesi karşılığında satılmıştı. Saab’ı alan şirketin ismi daha sonra Swedish Automobile olarak değişmiş, şirket bünyesindeki Skyper firmasını elinden çıkartmıştı. Ancak bu dönem içinde mali krizden kurtulamayan şirket iflas başvurusunda bulunarak zaman kazanmaya çalışmış ancak bu başvuru da kabul edilmemişti. Saab, geçtiğimiz yıl yanlızca 30 bin araç satışı kaydederken, yüzde 53’lük hissesi için yaklaşık 250 milyon Euro isteniyordu.

Emre ÖZPEYNİRCİ-HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.