Turizm taşımacıları hedef büyüttü

Turizm taşımacıları hedef büyüttü

Dünyada 20 yaş ortalama ile hizmet veren turizm taşımacıları varken Türk taşımacılarının araç filosunun 3-5 yaş aralığında olduğunu söyleyen TTDER...

Dünyada 20 yaş ortalama ile hizmet veren turizm taşımacıları varken Türk taşımacılarının araç filosunun 3-5 yaş aralığında olduğunu söyleyen TTDER Başkanı Sümer Yığcı, “Böyle bir filonun Avrupa’da bile eşi benzeri yok” diyor.

Bacasız sanayi olarakta adlandırılan turizm sektörünün Türkiye’ye ekonomik kazanımlarını söylemeye gerek dahi yok. Özellikle 80’lerin ikinci yarısından itibaren Türkiye’de hızla gelişen sektör, bugün ülkemizin en önemli döviz kaynaklarından birisini oluşturuyor. Barınma ve yeme-içmeden sonra turistin en çok ihtiyaç duyduğu sektör ise taşımacılık olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye’ye gelen turist sayısındaki artışa paralel olarak turizm taşımacılığının da son yıllarda büyük bir ivme kazandığını vurgulayan Turizm Taşımacıları Derneği Başkanı Sümer Yığcı, “Ülkemizde turizm taşımacılığı son 10 yılda olağanüstü bir aşama kaydetti. Büyük bir hızla gelişen sektör, her geçen gün daha profesyonel ve daha kurumsal bir yapıya kavuştu. Hepimizin bildiği gibi Türkiye’nin 2023 yılında 50 milyon turisti ağırlamak gibi büyük bir hedefi var. Turizm Taşımacıları Derneği’nin başkanı olarak rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki, Türk turizm taşımacıları bu hedefe hazır. Kendimizi bugünden 10 yıl sonra bu hizmeti verecekmiş gibi hazırlıyoruz. Hem yeni araç filoları ile hem de yetişmiş insan gücümüzle bu hedefte üzerimize düşeni yapmak istiyoruz” dedi.

‘Türk turizm sektörüne inancım tam!’

Türk turizminin gelişiminin bu saatten sonra asla durmayacağının altını çizen Yığcı, geçen yıl ile karşılaştırıldığında bu yılın ilk iki ayında ülkemize gelen turist sayısında bir azalma olsa da bu durumun elverişsiz hava şartlarından kaynaklandığını savundu. Önümüzdeki dönemde bu olumsuz tablonun değişeceğine inancının tam olduğunu belirten Yığcı, Türkiye’de turizmin gelişmesi ve değişmesi için her şeyin var olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ilginç bir ülke, 4-5 çeşit kültürü barındırıyor topraklarında… Turizm alanında ürün çeşitlendirme gibi bir sorunu ya da bunun benzeri sorunları Türk turizminin yaşayacağını düşünmüyorum. Eğlence yerleriyle, doğal ve tarihi güzellikleriyle eşsiz bir ülke Türkiye. Yaz turizmi, kış turizmi, av turizmi, spor, mağara, yayla turizmi ve daha adını sayamayacağımız pek çok farklı ürünle turistin karşısına çıkabiliriz. Turizm taşımacıları olarak bu zincirin bir halkasıyız ve bunun da bilincinde olarak her geçen gün daha iyi hizmet vermek için çabalıyoruz. Geçen yıllarda olduğu gibi bundan sonrada bu amaç dahilinde emek harcayacağız.”

‘Turizm taşımacılığında Avrupa’nın çok ilerisindeyiz’

Türkiye’de geçmişten günümüze turizm taşımacılığının önemli bir mesafe kat ettiğine değinen Yığcı, daha yapılması gereken çok şeyin olduğunu belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Genç arkadaşlarımızın ‘hayal etmekte bile zorlanacağı şartlarda’ sektöre girmiş birisi olarak, ‘Tabii ki hala eksikliklerimiz var ama yapılabilecek de çok şeyimiz var’ diye düşünüyorum. Sadece bizim değil acentaların da kat etmesi gereken çok yol var. Avrupa ile kıyaslandığımızda turizm taşımacılığında Türkiye’nin pek çok açıdan daha ileride olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu, bizim durmamız için ya da yerimizde saymamız için asla bir neden olarak görülmemeli. Çünkü araç filonuz kadar nitelikli olursa olsun bunun yanı sıra yetişmiş insan sayınızın da bu kalite ile doğru orantılı olması gerekiyor. Yoksa araca yaptığınız yatırımın fazla bir önemi kalmıyor. Bu hizmeti karşı tarafa arzu edilen bir seviyede aktaramıyorsunuz.”

‘Araç alımlarında ortak hareket ediyoruz’

Dernek olarak yeni yatırımcılara kapılarının her zaman açık olduğunu ve yol gösterici bir misyonla hareket ettiklerini ifade eden Yığcı, derneğin üyeleri arasında herhangi bir ayrım gözetmeden yatırımcının yanında olmaya çalıştıklarını ve mümkün olduğunca beraber hareket etmeye çalıştıklarını söyledi. Özellikle yeni araç yatırımlarında ortak hareket ederek pazarlık güçlerini artırmaya çalıştıklarını vurgulayan Yığcı, “Böylece yeni araç yatırımı yapacak olan üyelerimize maliyet avantajı sağlamaya çalışıyoruz. Bu sayede derneğimizin üyeleri fiyatta avantaj ile birlikte teslimatta hız ve diğer bazı imkanlara da kavuşuyor. Turizm taşımacıları olarak dünyanın birçok ülkesinde görülemeyecek derecede yeni araç filomuzla Türk turizminin daha ileri gitmesi için çalışıyoruz. Turizm taşımacıları, 2011 yılında önemli miktarda yeni araç alımı gerçekleştirdi. Bu tavırlarıyla üyelerimiz 2012 yılına umutla baktıklarını gösterdi. Önümüzdeki yıllarda da üyelerimizin aynı kararlılığı göstermekten ve yeni yatırımlara girmekten kaçınmayacaklarını düşünüyorum” diyerek sözlerini sürdürdü.

‘Turistler önce ‘güvenlik’ sonra ‘hizmet’ diyor’

Dernek üyeleri olarak yeni araç yatırımı yaparken en çok turistin nasıl bir araç istediğine dikkat ettiklerini ve yeni araç alımlarında en önemli kriterin bu anlayış olduğuna dikkat çeken Yığcı, “Turistler her şeyden önce güvenli bir araç istiyor. Yani yolculuğunu gerçekleştireceği aracın güvenli olup olmadığına büyük bir ehemmiyet gösteriyorlar. Güvenlik deyince de iki hususa oldukça önem arz ediyorlar. Aracın fiziki görüntüsü ve o aracı kullanacak şoför. Daha sonra alacakları hizmetin kalitesine bakıyorlar. Bunun yanında araçların çevreyi rahatça görebileceği bir seyir alanına sahip olup olmadığına dikkat ediyorlar. Konfor ve rahatlık ise bunlardan sonra geliyor’ şeklinde konuştu.

‘Sektörde eğitimli insan sayısı artıyor’

Turizm taşımacılığında en önemli sorunun nitelikli eleman sıkıntısı olduğunu ve TTDER olarak bu problemi çözmeye çalıştıklarını kaydeden Yığcı, “Taşımacılar sadece yeni araç alımlarıyla değil kaliteli hizmetle de sektörün gereklerini yerine getiriyorlar. Cep telefonlarının olmadığı dönemlerden, araçların GPS’lerle takip edildiği dönemlere geldik. Tabii ki turizmin sadece araç kalitesiyle değil, nitelikli elemanla da yapılabileceğinin farkındayız. Dernek olarak verdiğimiz eğitimlerle sektöre hizmet edenleri eğitmeye, sektöre yeni girmek isteyenlere de yol göstermeye çalışıyoruz. Bu konuda düzenli aralıklarla eğitimler düzenliyoruz. Bu çalışmalarımız neticesinde sektörde çalışan insanlarımızın kalitesini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Sektörün en önemli sorunlarından bir tanesi olarak gördüğümüz ‘eğitimli ve nitelikli eleman’ konusundaki eğitim programlarımız 2012’de ve daha sonraki yıllarda artarak devam edecek ve Türk turizm taşımacıları yol almaya devam edecek” diyerek sözlerini tamamladı.

Hacı Yusuf ÖZER / LOJİSTİK EKİPMANLAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.