TURGUT TORUNOĞULLARI’NIN HAYATI KİTAP OLUYOR

TURGUT TORUNOĞULLARI’NIN HAYATI KİTAP OLUYOR

[caption id="attachment_37549" align="alignleft" width="300"] Edelstaal Group Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları'nın hayatını başarılı gazeteci...

[caption id="attachment_37549" align="alignleft" width="300"] Edelstaal Group Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları'nın hayatını başarılı gazeteci Sinan SAYGI ve akademisyen DR.Tarık SAYGI kaleme alıyor.[/caption]

Türkiye’den Avrupa’ya işçi göçünün yoğun olduğu yıllar…Binbir umutlarla bu fırsatı değerlendirmek isteyerek Avrupa yoluna koyulan cefakar Türk insanları…Tek amaçları kendisine ve ailesine ekmek parası sağlamak olan Anadolu’nun vefakar yiğitleri…Pek çok öykü anlatıldı, başarı hikayesi kaleme alındı…Ancak içlerinde bir tanesi var ki tamamen Türk insanının özündeki girişimci ruhu, azimi, çalışkanlığı, kararlılığı yansıtıyor. Evet, siz de kim olduğunu anladınız…Hollanda merkezli tencere üreticisi Edelstaal Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları’ndan bahsediyoruz.

Çalışmak amacıyla memleketi Kars’tan Hollanda yollarına düşen Turgut Torunoğulları’nın hayatı kitap haline getiriliyor.

Turgut Torunoğulları’nın hayatını Türkiye’de DÜNYA Gazetesi’nde 9 yıl başarılı gazetecilik deneyimiyle tanınan Sinan SAYGI ile İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nden doktora derecesine sahip akademisyen Dr.Tarık SAYGI kaleme alıyor.

Turgut Torunoğulları’nın hayatı sıra dışı ve bir o kadar da etkileyici bir ‘başarı öyküsü’…

İş dünyasında sıfırdan başlayıp en tepe noktaya yerleşen ‘girişimci ruh’lar vardır ya, onların önünü hiçbir şey alamaz. Öyle bir girişimci ruha sahiplerdir ki, adeta başarıya endekslenmişlerdir. Onların başarıdan başka alternatifi yoktur adeta.

İşte Turgut Torunoğulları da böyle bir Türk girişimcisi. Yani Edelstaal Group’un patronu, Hollanda Türk İşadamları Derneği(HOTİAD)’nin Yönetim Kurulu Başkanı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) Avrupa Bölge Komitesi Başkanı ve Türk-Hollanda İş Konseyi ile Türk-Belçika İş Konseyi Yürütme Kurulları’nın Yönetim Kurulu Üyesi olan Turgut Torunoğulları. 

Turgut Torunoğulları’na merceğimizi yakınlaştırdığımızda ‘girişimcilik’ ruhunun hangi şartlarda ortaya çıktığına tanık oluyoruz. Memleketi olan Kars’tan Hollanda yollarına düşen ve tek amacı ailesine daha iyi şartlar sunabilmek olan Turgut Torunoğulları’nın başarı öyküsünün temelleri 1982 yılına kadar gidiyor. Kars’tan Hollanda’ya gelip Edelstaal Group’ta tencere pazarlayan Torunoğulları için işçi olarak çalıştığı Hollanda merkezli tencere üreticisi Edelstaal Group firmasını satın alması başlıbaşına bir milat olmaktadır.

Çalışmak ve memleketine para gönderebilmek amacıyla gurbet yollarına düşen Turgut Torunoğulları, borç batağındaki Hollanda merkezli Edelstaal Group’u satın alarak, ‘işçilik’ten ‘patron’luğa yükselmesini bildi. 

Tencerenin duayeni olmak kolay değil sevgili okurlar, Turgut Torunoğulları’nın öyküsünden ders alınacak pek çok nokta bulunuyor.

Borç altındaki Edelstaal Group’u kısa zamanda atağa kaldıran Turgut Torunoğulları, İtalya’da üretilen tencereleri tüm Türk ailelerin mutfaklarına sokmayı başardı. Hedef kitle olarak Türklerle de yetinmeyen Turgut Torunoğulları, Avrupalı ailelerin de tercih ettiği tencerelerin siparişini adeta yetiştiremez hale gelmişti. Evet, Turgut Torunoğulları’nın tencereleri artık Avrupa’da ‘peynir ekmek’ gibi satıyordu. Zira o artık ‘tencerenin duayeni’ydi.

Ancak ‘tencerenin duayeni’ Turgut Torunoğulları, tencerede kazandığı başarıyı farklı alanlara da yayma planları yapıyordu.

Hollanda’da sokak satın aldı

‘Başarı başarıyı çeker’ felsefesinden hareketle Fethiye Ölüdeniz’e çıkarma yapan Turgut Torunoğulları önderliğindeki Torunoğulları ailesi, burada adeta bir ‘turizm imparatorluğu’ kurdu. Hollandalı ve İngiliz turistlere kaliteli turizm hizmeti sunan Torunoğulları ailesi, kurdukları ‘Orka Homes’ şirketiyle pek çok Hollandalı ve İngiliz vatandaşını Ölüdeniz’de ev sahibi yaptı.

Tencere, turizm, inşaat, emlak, besicilik…Ancak bunlarla da yetinmedi Torunoğulları ailesi.

Hollanda iş dünyası bir sabah gazeteleri açtığında şok bir haberle karşılaştı, haber şuydu; Torunoğulları Hollanda’da bir sokağı ve sokaktaki tüm işyerlerini almıştı. Evet, Turgut Torunoğulları başarıya doymuyordu.

Kars’a vefa borcunu ödedi

Sosyal sorumluluk projeleriyle de devamlı gündemde olan Turgut Torunoğulları, Ekim ayında memleketi Kars’a ikinci okulunu yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışladı. Okula anne ve babasının isimleri olan Faik Fikriye Torunoğulları Anadolu Sağlık Meslek Lisesi adını veren Turgut Torunoğulları, böylelikle memleketi olan Kars’a da bir ölçüde vefa borcunu ödemiş oldu. Torunoğulları, memleketi Kars’a bir tane de hastane yaptırma sözü verdi.

BAŞARILARI SAYESİNDE TÜRKİYE’NİN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Tencerecilik, turizm, inşaat, besicilik, emlak iş kollarında faaliyetlerini başarıyla sürdüren Edelstaal Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları’nın, Avrupa iş dünyasında bu kadar önemli başarılara imza atması bir süre sonra Türkiye’nin de dikkatini çekti. Çeşitli basın-yayın kuruluşları ve derneklerden başarı ödülleri alan Turgut Torunoğulları’nın artık örgütlenerek Avrupa Türk toplumunun sorunlarına çare arama vakti gelmişti. Hollanda Türk İş Adamları Derneği(HOTİAD)’nin başkanlığına getirilen Turgut Torunoğulları, HOTİAD’da sesini tüm dünyaya duyurma başarısını gösterince, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da takdirini kazandı. Yapılan seçimlerde Turgut Torunoğulları, DEİK Avrupa Bölge Komitesi başkanlığına getirildi. Turgut Torunoğulları, Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Avrupa’daki gözü, kulağı oldu.

HOTİAD VE DEİK AVRUPA’YI YUKARILARA TAŞIDI

Edelstaal Group Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, iş dünyasında gösterdiği başarıyı, dernekçilikte de altına imza attığı başarılarla pekiştirmesini bildi. HOTİAD’ı ve DEİK Avrupa’yı yukarılara taşıyan Turgut Torunoğulları, bu başarılar neticesinde Türkiye-Hollanda İş Konseyi ile Türkiye-Belçika İş Konseyi Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi.

Ne derseniz deyin, yukarıdakileri sadece ben söylemiyorum, tüm Hollanda toplumu da anlattıklarıma şahit…Hayatını başarıya endekslemiş gözü kara bir Türk girişimcisi Turgut Torunoğulları. Başarı öyküsü anlamında eşi ve benzerinin de olmadığını bizzat ben biliyorum. Bu başarılardan sonra ileride Türkiye ya da Hollanda parlamentosuna girme başarısını gösterirse hiç şaşırmamak lazım. Zira Hollanda’ya gittiği yıllarda bu mertebeye geleceğini zaten belki kendisi de tahmin edemezdi, başkalarına da söylese kimse inanmazdı.

Başarı için bir insana çalışkanlık, azim, kararlılık, cesaret, birlik beraberlik ruhu lazımdır. Tüm bu özellikler Turgut Torunoğulları’nda mevcuttu…   

Evet, bunlar ve bunlar gibi pek çok noktayı kitapta buluşturacak olan kitabın yazarları Sinan Saygı ve Tarık Saygı, ‘Turgut Torunoğulları’nın hayatını masaya yatırıyor, bu zamana kadar bilinmeyenleri gün ışığına çıkartıyor.

Turgut Torunoğulları’nın başarı öyküsünü anlatan kitap, 2013 yılında kitapseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

LOJİPORT 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.