Tüm nakliyeciler UND iftarında buluştu

Tüm nakliyeciler UND iftarında buluştu

Yaklaşık 1.000 davetlinin katılımıyla gerçekleşen iftar yemeğine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kara Ulaştırması Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu,...

Yaklaşık 1.000 davetlinin katılımıyla gerçekleşen iftar yemeğine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kara Ulaştırması Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın yanı sıra, kamu, STK ve özel sektörün temsilcileri ile dernek üyeleri katıldı.

Uluslararası Eşya Taşımacılığı ve Lojistik Sektörü’nün öncü kuruluşu UND, düzenlediği iftar yemeği ile Ramazan coşkusunu tüm üyeleri ve sektör temsilcileri ile paylaştı. Yemekte ayrıca yeni yönetim kurulunun gerçekleştirdiği faaliyetler paylaşılırken sektörün sorunları ve bu sorunların çözümü için yapılması gerekenler de konuşuldu.

İftar yemeğinde konuşan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, taşımacılık sektörüyle göç kültürünü bağdaştırarak yaptığı konuşmasında; “Geçmiş yüzyıllarda biryerlerden biryerlere sıkça göç eden bir millet olarak yalnızca eşyasını, yükünü nakleden değil milletiyle, ordusuyla kendisini nakleden bir millet olarak yaşadı. Bugün kendini biryerden biryere nakletmeyecek bir nesil olarak kutsal toprak Anadolumuzda yerimizi bulduk. Türkler akıl, bilgi ve gönül dünyasında her zaman gezip dolaşan bir millet olmuştur. Bir ayağı Anadolu’da bir ayağı dünyada çağdaş bir nesil olarak hayatımıza devam ediyoruez.” dedi. 

Şahin, UND’nin farklı bir kapasitede taşınan nakliyenin yöneticiliğini yaptığına dikkat çekerken, “Siz taşıyorsunuz, taşımayı yönetiyorsunuz. Tüm dünyayla rekabet edecek seviyeyi yakalıyorsunuz. Sektörün yüz akı temsilcilerisiniz. Birlikte yürüyoruz, birlikte yürüyeceğiz. Hedefimiz büyük” şeklinde konuştu.

Barış diyorlarsa ‘terörist’, demokrasi diyorlarsa ‘zorbalık’ anlıyoruz

Şahin sözlerini “Nakliyenin yanında yollara ihtiyaç var, yolları yapan iddialı bir Türkiye var. Farklı alanlarda dünyayla yarışan farklı bir Türkiye var. 21.yüzyıl Türkiye’nin ve Türklerin yüzyılı olacaktır. Ancak, demokrasi ve barışı dilinden düşürmeyen bazı unsurlar. Ülkemizi bölmek için ellerinden geleni yapmaktadır. Ama biz biliyoruz ki, onlar barış diyorsa ‘terörist’ demokrasi diyorlarsa ‘zorbalık’ anlaşılır. Biz bunu böyle okuyoruz. Gölgeleri yok edeceğiz. Devlet ve millet birlikte yürüyoruz, birlikte yürüyeceğiz.” diye noktaladı.

UND Yönetim Kurulu Başkanı Engin Özmen ise konuşmasında, Türkiye Uluslararası Eşya Taşımacılığı ve Lojistik Sektörü’nün 400 bin kişilik istihdam ile 75 ülkeye1 milyon 133 bin sefer gerçekleştirerek tüm güçlüklere rağmen geliştiğini ve iç-dış ticaretimizi ileriye taşıdığını belirtti. Özmen, “Geçen yıl bu salonda sektörün tek bir çatı altında toplanacağının müjdesini vermiştik. İşte buradayız. Türkiye lojistik 258 milyar TL’ye ulaştı. Yeni üretim ve ticaret üçgeni  olan Orta Doğu-Asya ve Afrika bölgeleri arasındaki bağlantıyı sağlayan konumumuzdan ötürü, önümüzdeki 20 yılda genç nüfusumuz, sürekli gelişen altyapılarımız ve iddialı projelerimizle çok daha fazlasını gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz.” dedi.

Konuşmasında; yeniden şekillenen Tarihi İpek Yolu’nun Türkiye olmaksızın canlandırılmasının mümkün olmadığına da değinen Özmen,   “En kısa ve başarı olasılığı en yüksek olan Çin-Pakistan-İran-Türkiye güzergâhının etkinleştirilmesi hepimizin için ortak hedef olmalı” diye konuştu. 

Türkmenistan vizesi için 45 gün bekliyoruz

2002 itibariyle 1599 adet C 2 belgeli firma sayısı olduğunu ifade eden Özmen şöyle devam etti: “Bu da haksız rekabeti getirmektedir. Biz yetki belgelerine bir sınırlama getirilmesini istiyoruz. Çünkü, İpek yolu üzerindeki konumumuzla çok daha fazla pay alabileceğimize inanıyoruz. 500 milyar dolarlık ihracat için sağlıklı bir ulaştırma sektörünün olması gerek. Doğu-Batı ticaretinin en önemli sınır noktalarından Gürbulak’ı 12 milyon dolarlık bir yatırımla yeniledik ve özel sektöre örnek olduk. Bölge ülkelerine yönelik aksamaları önlemek için bazı ek önlemlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan derneğimiz, bunu hükümet nezdinde de paylaşmıştır. Özellikle bazı ülkelerde sorunlar yaşıyoruz. Rusya ile yaptığımız taşımalarda hala Rusya lehine yanlışlar var. İran’daki akaryakıt sorunu da Türkiye’ye ağır bir fatura çıkarmaktadır. Sektör Türkmenistan vizesi için 45 gün bekliyor. Bu kadar bekledikten sonra vize yasaklısı olduğunu öğrenen firmalarımız var. Bunlar bizim tek başına üstesinden gelemeyeceğimiz sorunlardır. Çözüm adresi de devletimizdir. Yetki belgesi olmaksızın taşıma yapanların en ağır şekilde cezalandırılmasını bekliyoruz. Fuar ve Ar-ge desteği istiyoruz. 550 litrenin kaldırılması ya da 1.100 litreye çıkarılması önümüzü açacaktır.”

 

Üst düzey yöneticiler diplomalarını aldı                                                                        

UND Eğitim Merkezi’nin açmış olduğu; Ulaştırma Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Uluslararası Taşımacılar Birliği’nden (IRU) onaylı üst düzey yönetici eğitim programını başarıyla bitiren öğrenciler adına program birincisi Entele Dida’ya, UND Başkanı Engin Özmen tarafından diploması verildi.  

İftar yemeğinin sponsorlarından Castrol Ağır Vasıta Ürünleri Pazarlama Müdürü Ayhan Köksal, yemekte yaptığı sunumda UND ile işbirliği içinde olmanın önemine vurgu yaparken, Castrol’un devrim niteliğinde çözümler sunan Akıllı Filo Yönetim Sistemi “Filozof”u tanıttı. İftar yemeğinin diğer sponsoru olan Renault Trucks’ın Pazarlama Direktörü Ömer Bursalıoğlu ise; yakıt ekonomisinde lider marka olduklarını vurgularken, Uluslararası Eşya Taşımacılığı ve Lojistik Sektörü’nün öncü kuruluşu UND ile işbirliği içerisinde olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. 

LOJİPORT

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.